Manisa MANİSA TSO’DA ‘AZERBAYCAN’DA İŞ VE YATIRIM OLANAKLARI’ TOPLANTISI

MANİSA TSO’DA ‘AZERBAYCAN’DA İŞ VE YATIRIM OLANAKLARI’ TOPLANTISI

22.08.2014 - 16:12 | Son Güncellenme:

.

MANİSA TSO’DA ‘AZERBAYCAN’DA İŞ VE YATIRIM OLANAKLARI’ TOPLANTISI

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nda ‘Azerbaycan’da İş ve Yatırım Olanakları’ toplantısı düzenlendi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) / Türk-Azerbaycan İş Konseyi ile işbirliğinde düzenlenen toplantıya Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ve Ticaret Ataşesi Vasif Aliyev de katıldı.
İki ülke arasındaki yatırım imkânlarının ele alındığı toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun, “Sayın Aliyev’in de tabiriyle ülkelerimiz tek millet, iki devlet . Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin artarak gelişmesi için çalışmak hepimizin görevi. Son yıllarda, ikili ilişkilerimizde atılan somut adımlar, büyük yatırımların hayata geçmesi geleceğe dair ilişkilerimizde heyecanımızı artırıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, kardeş ülkelerimizi, birbirine enerjiyle bağlayan önemli bir köprü oldu. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi inşallah bu bağı daha da güçlendirecek. Bu iki hat sayesinde, Avrupa enerji güvenliğine ciddi katkılarda bulunacağız. Bu hamleler, ülkelerimizin küresel alandaki ortak stratejik konumunu daha da güçlendirecek, emek veren tüm diplomatlarımıza canı gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Bildiğiniz gibi odamızın öncülüğünde kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi ile Türkiye sanayicisi Avrupa’ya demir yolu ile dakik, çevreci ve ekonomik taşıma yapmaya başladı. İnşallah Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesi ile Azerbaycan da, Türkiye üzerinden odamızın geliştirdiği bu proje ile Avrupa’ya bağlanacak ve milli bir kalkınma hareketi olan BALO sisteminden iki devletimiz de yararlanabilecek” dedi.
Konuşmasında Manisa ekonomisinin Türkiye’deki yerinden de bahseden Coşkun, “Manisa önemli bir tarım şehri. Birçok üründe ihracata dayalı üretim yapıyoruz. Özellikle kuru üzüm pazarında ilimizin hakimiyeti var. Türkiye tarımında ilk 5’te yer alıyoruz. 1968 yılında odamızın kurmuş olduğu Manisa OSB ile sanayide de çok mesafe kat ettik. Gelinen noktada Manisa Organize Sanayi Bölgesi 9 milyon 591 bin 600 metrekarelik alanda, yaklaşık 41 bin kişiye istihdam sağlayan, 213’e yakın firma ile 9 milyar 400 milyon dolarlık dış ticaret hacmi yaratmaktadır. Kendi enerji santrali olan, arıtma sistemlerine sahip, dünyanın birçok yanından ödüllerle akredite edilmiş olan bölgemiz Manisa Ticaret ve Sanayi Odasının Türkiye ekonomisine sürekli katma değer yaratan büyük bir armağanıdır. Nitekim 2005 ve 2006 yıllarında Fınancıal Times tarafından ’Avrupa’nın en iyi ve en uygun yatırım kenti’ unvanını aldık. Çin Halk Cumhuriyeti Çinli yatırımcılar için bölgemizi dünyada yatırım yapılacak 10 sanayi bölgesinden biri seçti. Manisa sanayisini sadece Manisa Organize Sanayi Bölgesi ile değerlendirmemek gerekir. Akhisar, Turgutlu, Salihli gibi ilçelerimizle de Organize Sanayi Bölgeleri ve Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasında yer alan firmalar bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Manisa il genelinde 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 3,2 milyar dolar ithalatımız mevcut. Türkiye’de ihracat sıralamasında 7. sıradayız. Ancak daha önemlisi 607 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor olmamız. Yapmış olduğumuz 3,8 milyar dolarlık ihracatın, 2 milyar 358 milyon dolarlık kısmı elektrik-elektronik ürünlerin ihracatından gerçekleşmektedir. Türkiye’nin toplam televizyon ihracatının ise yüzde 80 civarındaki kısmı Manisa’dan yapılmaktadır. Bu nedenle elektrik - elektronik ilimiz ihracatı açısından lokomotif sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra beyaz eşya, otomotiv yan sanayi, ısıtma sistemleri, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, son zamanlarda kağıt ve ambalaj sanayi ile gıda ve tarım da ilimiz ihracatında önemli bir yere sahiptir. Türkiye - Azerbaycan arasındaki ticari ilişkinin rakamsal boyutlarını iş konseyi başkanımız çok daha iyi ifade edecektir, biz Manisa olarak ilimizden dünyanın her bölgesine ihracat yaparken Azerbaycan’a çok küçük bir hacimle çalıştığımızı görüyoruz. Geçtiğimiz yıl sadece 30 bin dolarlık bir rakam bu da 1 yâda 2 firmanın çalıştığını gösteriyor. Sayın büyükelçim, bu tür toplantılarla bu rakamları daha yukarılara çıkaracağınıza olan inancım ile sözlerime burada son verirken, Vestel, Indesıt, Bosch, Scheınder, Rexam, Inter Abrası, Vıessmann, Imperıal Tobacco ve daha burada sayamayacağım küresel markaların dünya standartlarında üretim yaptığı ilimize hoş geldiniz diyorum” diye konuştu.
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, yaptığı konuşma ekonomik alanda Türkiye’nin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye ile Azerbaycan arasında halen 3.3 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, ticaretin karşılıklı olarak 15 milyar dolara ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Bağırov, "Azerbaycan’dan önümüzdeki 8 yıl içinde Türkiye’ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım gelecek. Bu da Azerbaycan’ın yurtdışında yapacağı en büyük yatırımdır" dedi.
İki ülke arasında enerji sektörü yatırımlarının lokomotif önem taşıdığını vurgulayan Bağırov, şöyle konuştu:
"Bu yatırımları petrol harici sektörle çeşitlendirmeliyiz. Tarım, kimya, imal, turizm, alternatif ve yenilebilir enerji, ulaşım, lojistik, bilgi teknolojileri gibi alanlarda karşılıklı çalışmalar ekonomimizi de geliştirecektir. Bu alanlarda çalışma yapmak üzere Manisalı yatırımcıları Azerbaycan’a bekliyoruz" dedi.
Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül ise Azerbaycan’da yatırım yapılabilecek sektörler ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Azerbaycan yatırım yapmayı düşünen işadamlarına uygulanan teşvikler hakkında da bilgi veren Gül, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
ELGİNKAN GRUBUNA ZİYARET
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ve Ticaret Ataşesi Vasif Aliyev Manisa programının ikinci bölümünde Elginkan Grubunu ziyaret etti. Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ile öğle yemeğinde bir araya gelen heyet, Azerbaycan’da iş olanakları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Yazarlar