Mardin Mardin'de Hazırlanan Rapor Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'na Ulaştırıldı

Mardin'de Hazırlanan Rapor Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'na Ulaştırıldı

17.12.2016 - 11:26 | Son Güncellenme:

.

Mardinde Hazırlanan Rapor Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığına Ulaştırıldı

Mardin Artuklu İlçe Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na teşviklerin arttırılması ve damlama sulamaya geçilmesi şartıyla ikinci ürün mısırda teşviklerin arttırılması yönünde çözüm önerisi içeren bir rapor sunduklarını söyledi.
Mardin ve çevresinde ikinci olarak ekilen ve çiftçilerin büyük yatırım yaptığı mısırın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşvik dışında bırakılması bölge çiftçilerinin tepkisine neden oldu. Artuklu İlçe Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan konuyu bir rapor ile bakanlığa ilettiklerini açıkladı. Mardin ve çevresinde uzun bir çalışmanın sonucunda ikinci ürün yetiştirilen mısır ekimini çiftçinin benimsemesinin yanında pazar oluşturduğuna dikkat çeken Malik Özkan ”Mardin ve çevresinde ikinci ürün olarak ekilen mısır pazarı ve yatırımı hazır hale geldiği bir noktada bakanlığın bu ürünü teşvik dışına çıkarması çiftçimizin beklemediği bir gelişme oldu. Bir ürün ekimine adapte olmak ve pazarını oluşturmak yılları alır. Çiftçilerimiz mısır için milyonlarca liralık yatırım yapmış, bankalardan kredi kullanmış. Kurutma tesisleri, silolar, mısır işleme tesisleri bir anda atıl duruma çıkacak” dedi.
Artuklu Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı ziyaret ederek konu ile ilgili oda olarak hazırladıkları raporu sunduklarını söyledi. Özkan “Aldığımız bilgiler; ikinci ürün mısırın teşvik dışı bırakılması, fazla su kullanılması neden gösteriliyor. Çiftçinin damlama sulama sistemine geçmesi bu sorunu ortadan kaldıracak ve tekrar teşvik gündeme gelecek. Bunun için de bakanlığın teşvik rakamını yüzde 80’lere çıkarması lazım. Damlama sulama sistemi ile bir taraftan su tasarrufuna gidilecek bir taraftan da verim artacak. Bir sondaj kuyusu ile salma sulama yöntemi ile 100 dönüm sulanıyorsa, damlama sulama sistemi ile 200 dönüm alan sulanabilecek. Bakanlığa sunduğumuz raporda bunu dile getirdik. Bakanlık yetkilileri olaya sıcak baktılar. Bakanlıktan cevap bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Artuklu Ziraat Odası Başkanı Özkan, hazırlanan raporun bakanlığa sunulmasında ve çiftçilerin sorunlarının çözümünde hassasiyet gösteren Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya teşekkür etti.

Yazarlar