Gündem Marmara’da olası deprem: 7.5

Marmara’da olası deprem: 7.5

01.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı hesaplamalara dayanarak olası Marmara Depremi’nin Richter ölçeğine göre ‘0.2’lik bir yanılma payı ile 7.5 olacağını söyledi.

Marmara’da olası deprem: 7.5

Avcılar Belediyesi’nin düzenlediği Kent Konseyi’nin de destek verdiği ABAG (Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri) Projesi’nin her ay düzenlediği eğitim toplantılarının sonuncusu Cihangir Mahallesi’ndeki Kent Evi’nde yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Mert Ali Ak, tüm toplumun afetlere hazırlık amaçlayan bu çalışmalara katılmasını isterken, tek amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen olası Marmara Depremi’nin büyüklüğünü 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu anlattı.
‘Fay canımı sıktı’
Gündoğdu, “Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766’dan 251 yıl geçti. 251 sene 2.5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 çıktı. Yani büyüklüğü 7.3-7.5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti” diye konuştu. Gündoğdu, 2014’te Gökçeada’nın haritada sarı renkte gösterdiği ‘faylanma’ görüldüğünü bunun Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batıya doğru bir gelişmesi sonucu olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Bu gelişmeden sonra Marmara’da her şey değişmeye başladı. Benim canımı sıkacak şeyler de oluşmaya başladı. 2015’te sarı ile gösterilecek aktivite başladı. Bu ters fay. Yani bir yerde sıkıştıran mekanizma oluşuyor” dedi.