Gündem Matbaadan polis izniyle çıktı

Matbaadan polis izniyle çıktı

15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Charlie Hebdo dergisinin son sayısından 4 sayfalık seçki yayımlayan Cumhuriyet gazetesi önünde tehditlere karşı önlem alındı. Gece yarısı gazeteler dağıtıma çıkarken baskın yapan polis, karikatürleri inceledi

Matbaadan polis  izniyle çıktı

Charlie Hebdo dergisinin Paris’te 12 çalışanının katledildiği saldırıdan sonra 3 milyon tane basılan ilk sayısını ‘seçki’ şeklinde Türkiye’de yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin dağıtılmasına önce polis müdahale etmek istedi, gün boyu ise gazete binasının önündeki protesto gösterileri yapılmaya çalışıldı. Polisler bina önünde önlem aldı.
Charlie Hebdo’nun son sayısının bir bölümü dün Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı. Cumhuriyet’te dört sayfa, dünyada 6 dilde 3 milyon basılan 16 sayfalık Charlie Hebdo Dergisi’nden yazı ve karikatür yer aldı. Saldırıyı kınamak için sokaklara çıkanların resimlerinin üzerine konuşma baloncuğu açılarak ‘özgürlük’ ve ‘demokrasi’ yazıları yazıldı. Derginin yazarı Antonio Fischetti ‘Ölmediler İşte’ başlıklı yazısında, silahlı saldırıda hayatını kaybeden arkadaşlarından bahsederek onlara özlemini dile getirdi. Seçkide, saldırıda hayatını kaybeden yazar ve çizerlerin karikatürlerine de yer verildi.
Derginin son sayısının Cumhuriyet gazetesiyle birlikte sosyal medyada gazete aleyhine propaganda başlatıldı. Polis olası bir saldırıya karşı gazete binasının çevresini gece demir bariyerlerle kapatırken, zırhlı polis aracı da bina önünde hazır tutuldu. Aynı saatlerde gazetenin basıldığı Esenyurt’taki matbaaya gelen polisler, dağıtıma çıkan Yay-Sat kamyonlarının binadan çıkışını bir süre engelledi. Gazetenin sayfalarının tek tek incelenip Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verilmesinin ardından araçların gazete dağıtmasına izin verildi. Sabah saatlerinde ise gazete binasına Özel Harekât Timleri sevk edildi.

‘Başbakan’ın yürüyüşüyle eşdeğer’
Dün siyasetçiler gazeteye destek ziyaretinde bulundu. CHP’li Melda Onur, “Başbakan’ın yürüyüşe katılmasıyla eşdeğer güzel bir şey yaptılar” dedi. Bina önünde tevhid bayrağı açan bir kişi gözaltına alındı. Protestocu, “Irak’ta Afganistan’da milyonlarca Müslüman öldü ne yaptınız?” diye bağırdı. Kısa bir süre sonra bu kez cübbeli ve asalı iki kişi de gazete önüne gelerek protesto gösterisinde bulunmak istedi. Ancak polis bu kişileri de gözaltına aldı.
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, CNN Türk yayınında şu değerlendirmede bulundu: “Bu seçkiyi de olabildiğince titiz bir şekilde hazırladık. Sosyal medyada destek mesajları kadar, kaygı duyan insanlardan da tepki aldık.”

Haberin Devamı

CHP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Meclis’teki basın toplantısında, Cumhuriyet gazetesinin İstanbul’da dağıtımın polis tarafından 1 saat süreyle engellenmesiyle ilgili “Bu yapılan, alenen suçtur” dedi. Ekşi, Basın Kanunu’na göre sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
ANKARA Milliyet