Gündem Matematik aşkı başarıyı getirdi

Matematik aşkı başarıyı getirdi

03.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de üniversiteyi bitirdikten sonra lisansüstü eğitimine ABD’de devam eden Elvan Akın’ın matematik aşkı başarıyı getirdi. Missouri Üniversitesi’nin ilk kadın matematik profesörü olan Akın, bu alandaki çalışmalarıyla Paris’te sergiyle tanıtılan 28 bilim kadını arasına girdi

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

Türk profesör Elvan Akın, matematikte yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda adından söz ettiriyor. Diyarbakırlı bir ailenin dört çocuğundan biri olan Akın, Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitim için gittiği ABD’de Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (MST) ilk kadın matematik profesörü oldu.

İyi ders anlattığı için birçok ödüle layık görülen Akın, son olarak Paris’teki Palais Decouverte Science Müzesi’nde Fransız sanatçı Marie Helene Le Ny’nin 28 başarılı bilim kadınının çalışmalarını tanıttığı sergide yer aldı. Akın’a başarısının sırrını sorduk…

Çok iyi ders anlatıyor

MST’de 145 yıllık Matematik bölümünün ilk kadın profesörüsünüz, bu başarıya ulaşma hikâyenizi anlatabilir misiniz?

Matematiğe olan aşkımı ortaokul birinci sınıftaki matematik öğretmenime, bugünkü başarımı rahmetli babam Coşkun Zekan Akın’a ve hayatta olan annem Edibe Güler Akın’a borçluyum. Dershanede 2 yıl öğretmenlik yaptım. Ders anlatmak beni çok mutlu ederdi. MEB’in yurt dışı yüksek lisansüstü eğitimi için açtığı burs sınavını kazanmak hayatımın dönüm noktası oldu. 1996’da ABD’ye geldim. 2000’de University of Nebraska-Lincoln’da Profesör Allan Peterson danışmanlığında “Zaman Skalası Teorisi” konusunda doktoramı tamamladım. 2001’de yaptığım evlilik ABD’de geçireceğim uzun yılların başlangıcı oldu. 2002’de MST’de asistan profesör olarak akademik hayata başladım. Ders anlatmanın verdiği mutluluk devam ediyor olmalı ki iyi ders anlattığım için ödüller aldım. Eylül 2015’te MST’nin 1872’de kurulan Matematik bölümünün ilk kadın profesörü oldum.

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

Dünya, onu izliyor

Paris’teki başarılı bilim kadınlarının tanıtıldığı sergide yer alıyorsunuz. Bu sergiye nasıl seçildiniz?

Fransız sanatçı Marie Helene Le Ny, MST’ye gelerek bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanındaki kadınlarla röportaj yaparak, siyah beyaz fotoğraflarını çekti. Matematiğe olan katkımdan, kampüsteki aktif liderliğimden dolayı seçildim. Le Ny’nin amacı başarılı kadınların sesini, poster sergileriyle dünyaya duyurmak. Şu anki sergi, “Infinites Pluriellas” Paris de Palais Decouverte Science Müzesi’nde, 31 Ocak 2018’e kadar 28 başarılı kadının sesini dünyaya duyuruyor. 28 kadından biri olabilmenin mutluluğunu, onurunu ve heyecanını yaşıyorum.

Bundan sonraki hedefiniz ne?

Çalışma alanım “Diferensiyel, Fark ve Dinamik Denklemler”. Son yıllarda, genç matematikçilerle kendimi biyolojide matematiksel modellemenin içinde buldum. Çevre kirliliğinde faydası olduğuna inanılan bir toprak bakterisinin çoğalması üzerinde çalışma yaptık. Son 6 ay AIDS hastalığı üzerinde hastaları iyileştirme amacıyla matematiksel modelleme yapıyoruz. Yakında anne karnındaki bebeğin matematiksel büyümesini geliştirip down sendromunu engelleyebilir miyiz sorusuna cevap arayacağız.

‘Kadın akademisyenler asla vazgeçmesin’

21 yıldır akademisyenlik yapan Elvan Akın’ın kadın akademisyenlere tavsiyeleri şöyle: Dünyada nereye giderseniz gidin durum hep aynı. En son Türk Matematikçiler Derneği’nin 2 yıl önceki toplantısında istatistiksel verilere tanık oldum. Doktora bitimine kadar kadınların erkeklere oranla daha fazla ön planda olmalarına rağmen doktora sonrası kadınların rolünün azaldığı yetmiyormuş gibi sayılarının azaldığı da gözlenmekte. Kadın akademisyenlere ilk tavsiyem, hayatta her şey iyisiyle kötüsüyle insanoğlu için, iyileri yaşarken fırsatları değerlendirerek, kötüleri de öngörülerle avantaja dönüştürerek ideallerinden asla vazgeçmesinler.

İkincisi her bireyin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini tavsiye ederim. Üçüncüsü, evlilik süreçlerinin hedeflerinin değişmesine engel olmasına izin vermesinler.

Demirel, 93. doğum gününde anıldı

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

Süleyman Demirel’in 93. doğum günü kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) anma programı düzenlendi. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Demirel ailesinin yanı sıra eski bakanlar Esat Kıratlıoğlu ve Hamdi Üçpınarlar, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Günay İspir, Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü ile öğrenciler katıldı.

Demirel’i özlediklerini ve yokluğunu hissettiklerini dile getiren SDÜ Rektörü Çarıkçı, “Üniversitemizin isim babası ve üniversitenin stratejik odaklanması açısından ilk yol göstericilerinden birisiydi” dedi. SDÜ’nün, bölgede lokomotif bir üniversite olduğunu belirten Çarıkçı “Süleyman Demirel’in vizyonuyla bakarsanız uluslararası çapta çok önemli bir üniversite olmamız gerektiğinin farkındayız ve önümüzde çok uzun bir yol olduğunu da biliyoruz. Bunun farkındalığıyla çalışmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

‘Eğitim dostuydu’

“Türkiye’de Üniversitelerin Geleceğinde Geçmişin İzleri; Süleyman Demirel’in Üniversite Vizyonu” başlıklı panelde konuşan Abbas Güçlü, birçok televizyon programı gerçekleştirdiği Demirel’le ilgili şunları söyledi: “Mütevazı, müthiş donanımlı, hoşgörülü, sabırlı, eğitim dostu, en önemlisi de memleket sevdalısıydı. Türkiye’nin her köşesine yatırım yaptı. En gurur duyduğu yatırımlar, ne barajlar ne de sanayi kuruluşlarıydı. En büyük hayali, elektriksiz ve okulsuz köyün kalmaması, ülkenin dört bir yanınına üniversitelerin açılmasıydı.”

Singapur ile Çağ işbirliği yapacak

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

Mersin’deki Çağ Üniversitesi, Singapur’la yeni işbirlikleri geliştiriyor. Bu kapsamda ekonomik alanda yaptığı atılımlarla, gelişmiş ülkeler arasında yer alan Singapur’un Ankara Büyükelçisi Ashley Selverajah, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün davetlisi olarak üniversiteye konuk oldu. Singapur’un dış politikasıyla ilgili bir konferans veren Selverajah, ülkenin hızla gelişen ekonomik altyapısına ve Türkiye ile olan politik, ticari ve dostane ilişkilerine değindi. Konferans sonrasında Çağ Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Lütfi Bayboğan ve beraberindeki heyetle üniversiteyi gezen Selverajah üniversiteyle ilgili şunları söyledi: “Teknolojiye yapılan yatırım imrendirici. Öğrencilerin İngilizce hâkimiyetleri, kendilerine güvenleri son derece başarılı.” Selverajah, öğrencileri mezun olduktan sonra ekonomi ve eğitim alanlarında yatırım yapmaya davet ederek, onlara her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Doğa, olimpiyattan 2 madalya kazandı

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

Doğa Koleji öğrencileri, rahim ağzı ve meme kanserine getirdikleri çözümle dünya ikincisi ve dördüncüsü oldu. Cevizlibağ Doğa Koleji’den 11. ve 12. sınıf öğrencileri Yeliz Gürel, Greta Şenay Çelebi ve İrem Tan, biyoloji öğretmenleri Hüseyin Erdoğdu’nun danışmanlığında rahim ağzı kanserine alternatif çözüm yolu üretti. Öğrenciler, “Research on the Anti-tumoreffects of the Colchicum Umbrosum on Canceror Normal Cells Strains” isimli projeleriyle 32. Mostratec Bilim Olimpiyatları’nda ikinciliği elde etti. Bahçelievler Doğa Koleji 11. sınıf öğrencileri Ege Aral Karabulut ve Eylül Nehar Karabulut ise biyoloji öğretmenleri Duyşen Kuş’un danışmanlığında meme kanserine tedavi yöntemi geliştirdi. Öğrenciler, “Targeted cancer therapy study: Anti proliferative effect of CHR 6494 trifluoroacetate on breast cancer” isimli projeleriyle dördüncü oldu.

Gençler sorunlara çözüm üretecek

Matematik aşkı  başarıyı getirdi

İSTEK Kemal Atatürk Okulları’nın 3 yıldır düzenlediği İVEF-İSTEK Vakfı Eğitim Forumu, bu yıl 17-20 Kasım’da gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde lise öğrencilerinin katılacağı forumda, dünya ve ülke sorunlarına alternatif çözümler aranacak.

Forumda gençler, hayvan hakları, sağlık, insan hakları, çevre, ekonomi, güvenlik ve eğitim komitelerinde pek çok sorunu tartışacak ve çözüm önerileri sunacak. Üreten, sorgulayan, çözüm bulmaya odaklı, sosyal, topluma, çevreye ve insan haklarına duyarlı gençleri bir araya getiren etkinlikle gençlerin farklı düşüncelerle tanışması ve düşüncelerini savunması hedefleniyor.