Dünya Son dakika... Önce tuhaf açıklamalar, sonra Tillerson geldi!

Son dakika... Önce tuhaf açıklamalar, sonra Tillerson geldi!

15.02.2018 - 10:05 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı kritik ziyaret için Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine saatler kala konuşan Tillerson, “YPG’ye hiçbir zaman ağır silah vermedik, geri alacak bir şey yok” dedi. ABD Savunma Bakanı ile görüşen Milli Savunma Bakanı Canikli, Mattis'in skandal teklifini açıkladı. Bakan Canikli, "Sayın Mettis'in yaklaşımı bilgi ve belgeleri paylaştıktan sonra, bu örgütü PKK'dan ayırabileceklerini hatta PKK'ya karşı savaştırabileceklerini söylediler. Biz de bunun gerçekçi ve rasyonel olmadığını ilettik" diye konuştu. ABD'nin skandal teklifine yanıt veren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ,"Artık ABD yöneticileri alemi kör, herkesi sersem sanmaktan vazgeçmeli" dedi. CNN International, Tillerson’ın gelmesine saatler kala yayımladığı yazıda, Türkiye ziyaretinde “Osmanlı tokadı yeme ihtimaliyle yüz yüze” olduğunu yazdı.

Son dakika... Önce tuhaf açıklamalar, sonra Tillerson geldi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara'ya geldi. Görüşmelerde başlıca gündem maddesi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ve Afrin ile Menbiç'teki teröristler olacak.

Haberin Devamı

Türkiye ziyareti öncesinde Lübnan'da basının karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “YPG’ye hiçbir zaman ağır silah vermedik, geri alacak bir şey yok” dedi.

Haftalık basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise ABD'nin PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah sevk etmeyi sürdürdüğünü söyledi. "Türkiye'yi provoke eden ABD'liler, Irak toprakları üzerinden Kürtlere yeni silah konvoyları gönderdi " ifadesini kullandı.

Bu açıklamalardan önce ABD Savunma Bakanı ile görüşen Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de, Mattis'in skandal teklifini açıkladı. Bakan Canikli, "Sayın Mettis'in yaklaşımı bilgi ve belgeleri paylaştıktan sonra, bu örgütü PKK'dan ayırabileceklerini hatta PKK'ya karşı savaştırabileceklerini söylediler. Biz de bunun gerçekçi ve rasyonel olmadığını ilettik" diye konuştu.

ABD'nin skandal teklifine yanıt veren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Artık ABD yöneticileri alemi kör, herkesi sersem sanmaktan vazgeçmeli" dedi.

Haberin Devamı

"Osmanlı tokadını yiyebilir"

Amerikan CNN kanalı, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyaretinde “Osmanlı tokadı yeme ihtimaliyle yüz yüze” olduğunu yazdı.

Kanalın internet sitesinde Nicole Gaouette imzasını taşıyan yazıda, ABD’nin PYD ve YPG’ye yönelik maddi yardımı sürdürme kararı ve ABD’li generalin yaptığı, “Bizi vururlarsa sert karşılık veririz” açıklamalarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sert tepki yer aldı.

Erdoğan, dün “Suriye’deki DEAŞ tiyatrosunun sonuna geldik. Hele hele ‘Bizi vururlarsa sert karşılık veririz’ diyenlerin ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları da çok açık” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı bu akşam görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u bu akşam kabul etmesi bekleniyor. ABD’li bakan yarın da mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Görüşmelerde başlıca gündem maddesi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ve Afrin ile Menbiç'teki teröristler olacak.

Ankara ABD'nin teröristlere destek çıkmasına karşı çıkarken, Washington ise PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye DAEŞ'le savaştığı gerekçesiyle kamyonlarca silah verdi.

Haberin Devamı

"Ya ilişkileri düzelteceğiz, ya da..."

Çavuşoğlu, Pazartesi günü Tillerson'in ziyaretiyle ilgili soruya ültimatom gibi cevap vermişti:

"Bizim ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Bu ziyarette değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz, ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur."

"ABD teröre karşı ama öncelik DAEŞ"

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile ABD Savunma Bakanı James Mattis'in, dün Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamındaki görüşmesi 50 dakika sürdü.

NATO Karargahı'ndaki görüşme sonrası bugün açıklama yayımlayan Pentagon, "ABD PKK ile mücadelede ve tüm terör tehditlerine karşı Türkiye'nin yanında durmaya devam edecek" mesajı verdi.

Ancak Mattis'in öncelikle DAEŞ ile mücadeleye odaklanma vurgusu yaptığı da belirtildi.

Haberin Devamı