Mersin MDOB 'ÇALIKUŞU BALESİ'Nİ BODRUM'DA SAHNELEYECEK

MDOB 'ÇALIKUŞU BALESİ'Nİ BODRUM'DA SAHNELEYECEK

14.07.2014 - 13:31 | Son Güncellenme:

.

MDOB ÇALIKUŞU BALESİNİ BODRUMDA SAHNELEYECEK

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), koreografi ve uyarlamasını devlet sanatçısı Merih Çimenciler’in yaptığı 'Çalıkuşu' balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturacak.
MDOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Devlet Opera ve Balesi, devlet sanatçısı Merih Çimenciler’in Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali vesilesiyle Bodrum’da sahneleyecek. Eser, 19-20 Temmuz 2014 tarihlerinde saat 21.45’te Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün bir projesi olan ve yaklaşık 12 yıldır kapalı gişe oynayan eser Türkiye’de pek çok sorumluluk projelerinin içinde yer aldı. Bu doğrultuda Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bir kız yurdu yapılması ve engelli çocuklar yararına çocuk kalp kardiyolojisi makinesi alınmasına vesile oldu. Festivalin açılış eseri olan Çalıkuşu balesi, birçok ilki de içinde barındırmaktadır. Eserin en önemli yanı Türk Sanat Müziği ile icra edilmesinin yanı sıra, kanun, ud, ney ve tamburun orkestrada yer almasıdır. Eserin kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev’e, ışık uygulama Tarı Deniz’e, müzik derlemeleri Erkan Yüksel’e ait. Reşat Nuri Güntekin’in romanına bire bir sadık kalınarak sahneye uyarlanan Çalıkuşu balesinde küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, içli, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran’a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılır.
Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin 90 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla sahneleyeceği eserde Feride karakteri ile Büşra Ay, Kamuran ile Ender Üçdemir rol alacak. Diğer başlıca rolleri ise Özlem Şenormanlılar, Ozan Demirbaş, Serbülent Biçer, Iraklı Bakhtadze, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Başak Özenç, Beatrice Parma, Meltem Baydar, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze ve Bleda Özlem paylaşıyor. Eserde Kültür Bakanlığı’nın değerli Türk Sanat Müziği Orkestrası da yer alacak.
Bale ile ilgili açıklama yapan MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, "İlk gösteriminden bu yana kapalı gişe oynayan ve pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer alarak başarılara imza atan Çalıkuşu bale eserini, Bodrum Kalesi’nin muhteşem tarihi dokusu içerisinde sanatseverlerle buluşturacağız. Olağanüstü bir ilgiyle gösterildiği tüm sahnelerde 12 yıldır kapalı gişe oynayan eserin 19-20 Temmuz Bodrum temsilleri için sanatseverlerin şimdiden yerlerini ayırtmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.