Gündem Meclis bu dönemi uykusuz kapattı

Meclis bu dönemi uykusuz kapattı

07.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu, 24. dönemi, sabaha kadar süren oturumlarda tartışmalar ve kavgalarla kapattı. İç güvenlik paketi görüşmelerinde tarihe geçen anlar yaşandı....

Meclis bu dönemi  uykusuz kapattı


Bugünden itibaren Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını açıklamasını takip eden 5. gün saat 15.00’te toplanmak üzere resmen tatile giren TBMM, son 1,5 aylık performansıyla parlamento tarihine geçti. İç güvenlik paketi, iş sağlığı ve güvenliği paketi, konut, doğum, çeyiz yardımını içeren torba ile Başbakan ve ilgili bakanlara internete erişim yasağı yetkisi tanıyan torba yasa 24. dönem parlamentosunun yasama finali yaptığı düzenlemeler oldu.

Sandalyeli saldırı
Ak Parti’nin 18 Şubat’ta, muhalefet partilerinin blok halde karşı çıktığı iç güvenlik paketini Genel Kurul gündemine getirmesiyle birlikte Meclis’in gerilimli ve uykusuz mesai günleri başladı. Meclis’te ilk kavga, Ak Parti’nin düzenlemeyi Genel Kurul’da görüştürmek için verdiği grup önerisinin “kapalı oturum”da yapılan görüşmeleri sırasında yaşandı. Sandalye, Başkanlık tokmağı, tekme-tokat ve küfürlerin havada uçtuğu kavgada HDP’li Ertuğrul Kürtçü’nün başı yarılırken, aldıkları darbelerle CHP’li Aykut Erdoğdu ve Mahmut Tanal da yaralandı.

‘Kılıç mesafesi’ resti
Bu kavganın ardından HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Ak Partili vekillere, “Hiçbir vekilimize 1 kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın pişman olursunuz” restini çekti. Ak Partililer, daha sonra HDP’lilere “kılıç mesafesi” kadar yaklaşmamayı tercih etti.
Görüşmeler sırasında parlamento tarihinde ilkler de yaşandı. 21 Şubat’ta Ak Partili TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın muhalefetin talep ve itirazlarını görmezden gelip, “okut-oylat” yöntemini uygulaması sayesinde tasarının ilk maddelerinin üzerinde görüşme dahi yapılmaksızın kabul edilmesi üzerine CHP ve HDP “eylemlilik” sürecini başlattı.
Önce CHP ve HDP’li 30 kadar milletvekili, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı eşliğinde kürsü önünde toplu oturma eylemi yaptı. Ardından HDP’li 13 milletvekili eylemi Başkanlık Divanı önüne taşıdı. HDP’lilerin gece 22.30’da başlayan sloganlı ve alkışlı oturma eylemi Genel Kurul’un kapandığı saat 05.10’a kadar aralıksız 6 saat 40 dakika sürdü. İç güvenlik paketi görüşmelerinde Ak Parti ve CHP’li onlarca milletvekili arasında yaşanan arbede sırasında CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün aldığı darbeler sonucu, stenografların oturduğu alanın arkasında bulunan merdiven boşluğuna düştü.
Genel Kurul’da yaşanan tartışmalar sırasında HDP’li Adil Zozani’nin, önerge okumasını engellemek için Ak Partili katip üye Bayram Özçelik’in önündeki mikrofonu bükerek kırması, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın Başkanvekili Bahçekapılı’ya bağırması üzerine Ak Partili kadın vekillerin divan önünde el ele tutuşup koruma zinciri oluşturması, Bahçekapılı’nın elini tutarak kendisine şiddet uygulandığını iddia etmesi de iç güvenlik paketi görüşmelerinin ilginç enstanteneleri olarak kayıtlara geçti.
İç güvenlik paketinin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri ilginç kürsü protestolarına da imza attılar. CHP’li Süleyman Çelebi kürsüde 5 dakika boyunca 237 kez, “kahrolsun faşizm” sloganını atarken, CHP’li Hilal Kaplan da düzenlemeyle polise tanınan yeni yetkilere tepkisini kürsüye gaz kapsülü ile çıkarak gösterdi.

Haberin Devamı

Meclis bu dönemi  uykusuz kapattı

Sabaha kadar süren görüşmelerde sıkılan milletvekilleri zaman zaman tabletlerinde ‘Candy Crush’ oyunu oynayarak şekercikleri patlattı...

Paket görüşmeleri sırasında HDP’li Ertuğrul Kürkçü darbe aldı.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, muhalefet vekillerinin eline vurduğunu iddia etti.

24 saatlik rekor mesai

İç güvenlik paketi görüşmelerinde muhalefet engelleme yapmak için TBMM İç Tüzüğü’nün tanıdığı tüm imkânları sonuna kadar kullandı. Bu nedenle Genel Kurul’da hemen hemen her gün gündeme ancak 6-7 saat sonra geçilebildi. Seçim öncesi yasalaştırmak istediği diğer düzenlemelerin iç güvenlik paketinin Genel Kurul’u kilitlemesi nedeniyle tehlikeye girmesi üzerine Ak Parti, 132 maddelik paketi, “küçültmek” zorunda kaldı. 63 maddesi komisyona çekilip tasarı metninden düşürülen düzenleme, 68 madde olarak yasalaştırıldı. İç güvenlik paketi ile iki torba yasa 27 Mart’ta 24 saatlik non-stop mesai ile yasalaştırıldı. İnternet torbasına önergeyle eklenen, “Cumhurbaşkanı’na da örtülü ödenek” verilmesine ilişkin düzenleme de Genel Kurul’da tartışma konusu oldu.