Gündem Meclis polis alımında ince eledi sık dokudu

Meclis polis alımında ince eledi sık dokudu

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis kampüsünde görev alacak polisler birçok ilde yapılan özel sınavlarla belirlendi. Yüz yüze yapılan görüşmelerde adayların özel hayatları sorgulandı

Meclis polis alımında ince eledi sık dokudu

TBMM Başkanlığı, Meclis’de görevlendirilecek polisler konusunda bugüne kadar görülmemiş bir yöntemi hayata geçirdi. Daha önce TBMM’nin talebi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye genelinden belirlediği polisleri Meclis’te görevlendiriyordu. TBMM’deki polis birliğinin içinde de FETÖ bağlantılı isimlerin tespit edilmesi ve açığa alınmasını dikkate alan TBMM yönetimi, şark görevi nedeniyle gerçekleşen tayinler ve emeklilikler nedeniyle de ciddi bir açıkla karşı karşıya kaldı.
TBMM yönetimi tecrübeli polisler yerine daha öğrenci olan ve yakında mezun olacak polisler arasından özel bir seçim yapma yoluna gitti. Bu kapsamda, polis okullarının bulunduğu İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Konya, Bursa ve Trabzon’da mezuniyeti yaklaşan ve mart sonunda atamaları yapılacak olan öğrenciler tek tek sınavdan geçirildi.
TBMM Genel Sekreter yardımcıları, TBMM Güvenlik Dairesi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden birer temsilcinin bulunduğu ayrı ayrı komisyonlar, söz konusu illere giderek öğrencilerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi.
En az 1,75 boy, dış görünümüzde yara iz bulunmaması gibi fiziki koşulların yanı sıra komisyon mülakatlarda öğrencileri özel hayatlarına kadar sorguladı. Yetiştiği mahalle, aile yapısı, hangi okulları okudukları sorularını yönelten komisyon, öğrencilerin konuşurken kullandıkları kavramları dahi süzgeçten geçirdi.
Gündem de soruldu
İngilizce, Rusça gibi bir veya birden çok dil bilen öğrenciler, özellikle İstanbul’da yabancı misyonun da sık sık ziyaret ettiği Milli Saraylar’da görevlendirilmek üzere belirlendi. MİT ve emniyet istihbarattan öğrencilere ilişkin kayıtların da incelendiği süreçte, öğrencilerin konuşma biçimi, Türkiye gündemine ilişkin neler düşündüğü de dikkate alındı.
Komisyonlar illerde yaptıkları bu çalışmalar sonucu 300’e yakın polis adayını belirleyerek Meclis’te görevlendirme kararı aldı.