Gündem Meclis’te yatak odası tartışması

Meclis’te yatak odası tartışması

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı’nda LGBTİ bireylere ilişkin bir ifade bulunmamasını eleştiren CHP’li ve HDP’li vekillere cevap veren Ak Partili Doğan, “Farklı grupların yatak odasındaki özel hayatlarını gündeme getirmenin manası yok” dedi

Meclis’te yatak odası tartışması

TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda önceki gün görüşülen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı’ndaki, “Bu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasaktır” ifadesi tartışmaya neden oldu.

Haberin Devamı

Meclis’te yatak odası tartışması
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, cinsel kimlik ve cinsel yönelim dolayısıyla lezbiyen, gay, biseksüel, transgender ve interseks (LGBTİ) bireyler için tasarıda ifade yer almamasını eleştirdi.

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, “Komisyonda farklı kesimlerin sonradan oluşturulmuş, insan doğasına aykırı, bizim toplum örf ve âdetlerimize aykırı olan farklı cinsel eğilimleri bu gruba katarak gündemi değiştirmenin hiç gereği olmadığını düşünüyorum. Farklı grupların yatak odasındaki özel cinsiyetlerini, özel hayatlarını gündeme getirmemizin hiçbir manası olmadığını düşünüyorum. Bunun da bizim toplumumuz için oluşabilecek en büyük tehditlerden biri olduğunu herkes biliyor” diye konuştu. Kerestecioğlu, Doğan’ı eleştirirken, “Burada cinsel kimlik derken seksten de bahsedilmiyor. İnsanların cinsel kimliklerinden, cinsel yönelimlerinden bahsediliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘LGBTİ bireyler yok’

Tasarıyla ilgili konuşan Yüceer, “Lezbiyen, gey, biseksüel, transbireyler ayrımcılığa uğrayıp öldürülüyor. Asıl ayrımcılığa uğrayanları yok saymak anlamına geliyor. Bu bireylerin hakları, tercihleri yok sayılıyor. ‘Bazıları daha az eşit olacak’ ifadesine dönüşüyor” diye konuştu.

Ak Partili Ayşe Doğan da şunları kaydetti: “Komisyonun adı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu. Toplumdaki kadının, erkeğin iş hayatındaki ayrımcılığının nereden geldiğini hepimiz biliyoruz. Bir bayanın, bir beye göre iş hayatında daha az tercih edilmesinin en büyük sebebi, bizim yaradılışımızdan bugünümüze gelen, Cenab-ı Allah’ın tayin ettiği fiziksel yapıları itibarıyladır. Bir kadının doğurganlık özelliği, anne olması, evindeki sorumlulukları hasebiyle bu gündeme gelmektedir. Hepimiz işveren olduk. Bir bayanın doğum izninde vakit kaybını, öğrendiği işini işte yeterince yerine getirebilecek başka bir elemanın tekrar belirlenmesi gereği gibi olaylardan dolayı bu olay gündeme gelmekte. Bizim bu komisyonda tutup da farklı kesimlerin sonradan oluşturulmuş, insan doğasına aykırı, bizim toplum örf ve âdetlerimize aykırı olan farklı cinsel eğilimleri bu gruba katarak gündemi değiştirmenin hiç gereği olmadığını düşünüyorum. Farklı grupların yatak odasındaki özel cinsiyetlerini, özel hayatlarını gündeme getirmemizin hiçbir manasının olmadığını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Meclis’te yatak odası tartışması
‘Hasta ruhlu insanlar mıdır?’

Ak Parti’li Ayşe Doğan’ı eleştiren HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarının insan haklarının korunması, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması amacıyla hazırlandığını belirterek şunları söyledi:

“Sizin beğenip beğenmemeniz önemli değil. Burada cinsel kimlik derken seksten de bahsedilmiyor. Başka bir şeyden bahsediliyor. İnsanların cinsel kimliklerinden, cinsel yönelimlerinden bahsediliyor. Bu komisyonun adı o olmayabilir. LGBTİ’ler hasta ruhlu insanlar mıdır? Olmaması gerekenler midir? Onların yatak odaları gibi laflar kullanıldı... Burada hayretle izlediğimiz sözler. Bu bir kere çok yadırgatıcı bir şey. Bir eşitlik komisyonunda, anayasayla hakları güvence altına alınan insanların bu komisyonda bu şekilde söz konusu edilmesi çok rencide edici ve kulağıma inanamadım” dedi.

Haberin Devamı

Yeniden söz alan Doğan, “Sürekli cinsel yönelimden bahsedilmemesi gerektiğini, komisyonun kadın ve erkek fırsat eşitliğine ilişkin olduğunu söylemek istedim.”

Yazarlar