Ekonomi Meclis’ten ahilik sandığı müjdesi

Meclis’ten ahilik sandığı müjdesi

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir dizi değişiklikle kabul edildi.

Meclis’ten ahilik  sandığı müjdesi

Komisyonda, teklife TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme de eklendi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün kabul edilen teklifte yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

- Gelir Vergisi Kanunu’nun 121. Maddesi “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenleniyor. Buna göre ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinden, belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. Hesaplanan indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak.

- İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlemeye gidilerek, gereken görev ve hizmetler için mali kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek, kanunun öngördüğü ödemelerde bulunmak üzere Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Esnaf Ahilik Sandığı, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek. Sandığın gelirleri ile bu gelirlerle alınan her türlü taşınır ve taşınmazlar Kuruma ait olacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.

Haberin Devamı

Yabancıya KDV istisnası

- Döviz girişinin artırılması ve inşaat sektörünün teşvik edilmesi amacıyla inşa edilen işyeri ve konutların satış bedelinin yurtdışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kurumlara ilk satış için KDV istisnası gelecek.

- TEDAŞ ve tarımsal kredi alacakları yeniden yapılandırılacak.