Kilis Mercidabık Zaferi'nin 499. yıldönümü kutlandı

Mercidabık Zaferi'nin 499. yıldönümü kutlandı

24.08.2015 - 12:42 | Son Güncellenme:

Mercidabık Zaferi’nin 499. yıl dönümü, Kilis’in Yavuzlu köyünde düzenlenen törenle kutlandı.

Mercidabık Zaferinin 499. yıldönümü kutlandı

Mercidabık Zaferi’nin 499. yıl dönümü, Kilis’in Yavuzlu köyünde düzenlenen törenle kutlandı.
Yavuzlu köyündeki törene Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Gökhan Şahin, Kilis Belediye Başkan vekili Ahmet Polat, MHP Kilis Milletvekili Dr. Mustafa Yün, daire amir ve müdürleri ile vatandaşlar katıldı.
Kutlamalar, Yavuz Sultan Selim’in büstüne çelenk konulmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Binbaşı Fuat Güney konuşma yaptı. Jandarma Binbaşı Güney, Osmanlı ordusunun kazandığı büyük zaferin tarihte önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
“Mercidabık Savaşı Osmanlı Devleti’nin doğu, Güneydoğu ve güneyindeki gelişmeleri kaygı ile izleyen ve sultanlığın kapılarını ortadoğu ve Afrika’ya açmak isteyen padişah Yavuz Sultan Selim’in o zamana kadar yapılmış olan diplomatik girişimlerin sonuç vermemesi üzerine doğuya, sonra da güneydoğu seferine çıkması sonucunda şu an üzerinde bulunduğumuz bölgede gerçekleşmiştir. Osmanlının Ortadoğu’da hakimiyetini genişletmesi Suriye Filistin Arabistan Yarımadası Mısır ve Kuzey Afrika’nın doğusuna hakim Memlük Sultanı Kansu Kavri’yi harekete geçirip tedbir almaya sevk etti. 24 Ağustos 1516 sabahı Osmanlı ordusu hilal şeklinde bir tertibat aldı. Mercidabık’ta karşılaşan iki ordunun da kuvvetleri eşit miktarlarda olup altmış bin civarındaydı. Ordunun merkezinde Yavuz Sultan Selim Han olup, yanında kapıkule askerleri ve önünde birbirine zincirle bağlı 300 top bulunuyordu. Mercidabık’ta kazanılan zafer Osmanlı Devleti’ne dini siyasi, askeri iktisadi pek çok faydalar sağladı. Mercidabık Savaşı öncesi Analu ve Balkanların hakimim olan Osmanlı Devleti, Mericabık Savaşı sonrasında Ortadoğpu bölgesi, ilerleyen yıllarda ise Kuzey Afrika ve Arap yarımadasını hakimiyetini altına alarak cihan devleti olma yolunda adımlarını hızlandırdığı ve Akdeniz’in Türk gölü haline geldiği sürecin başlangıcı oldu."
Öğrencilerin şiir okumasının ardından resmi geçit töreni yapıldı.

Yazarlar