Ekonomi Merkez ‘pencere’yi açtı, dolar düştü

Merkez ‘pencere’yi açtı, dolar düştü

27.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandını sabit tutarken, geç likidite penceresi (GLP) faizinde 50 baz puanlık artışla yüzde 12.25’e yükseltti.

Merkez ‘pencere’yi açtı, dolar düştü

Merkez Bankası enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiğini, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini, gerekirse ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

3.56 TL’ye kadar indi

Merkez Bankası faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25’te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25’te sabit tuttu. Merkez GLP faiz oranlarında, borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 11.75’ten yüzde 12.25’e yükseltti.

Reuters’a konuşan bankacılar Merkez’in kararının TL’de anlamlı bir düşüş olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek kararın proaktif olduğunu ve bankanın kredibilitesine destek vereceğine de dikkat çekti. Kararın ardından TL ilk tepki olarak dolar karşısında sert değer kazandı. PPK’nın hemen öncesinde 3.5950 civarında işlem gören dolar/TL karar sonrası en düşük 3.5610’a kadar geriledi.