Mersin Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Kadınlar Günü'ne Tiyatrolu Kutlama

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Kadınlar Günü'ne Tiyatrolu Kutlama

08.03.2017 - 18:26 | Son Güncellenme:

.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Kadınlar Gününe Tiyatrolu Kutlama

Mersin’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle kutlandı.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Başkanı Ayferi Tuğcu ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın eşi Hatice Kocamaz ve çok sayıda kadın katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Vekili Kerim Tufan, “Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz Bey şehir dışında olduğu için çok istemesine rağmen programa katılamadı ama saygılarını ve sevgilerini sizlere ben iletiyorum. 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyorsa da bir yanlışı düzeltmek adına açıklama yapmak istiyorum. 8 Mart’ın hikayesi biraz acıklı. 1850’li yıllarda Amerika’da hakkını arayan, emeğinin karşılığını arayan, tekstil fabrikasında çoğu kadın olan bir grup çalışanın hunharca katledilmesi, yakılarak öldürülmesinin anısına dünyada kutlanan bir gün. Geleneksel olarak da böyle anma günü olarak kutlamaya devam edeceğiz” dedi.
Kız çocuklarının okula bile gönderilmediği bir dünyadan, bugün o kız çocuklarının idare ettiği dünyalara gelindiğine değinen Tufan, “Geçişler çok kolay gerçekleşmemiş. İtilmeler, kakılmalar, dışlanmalar, cinayetler olmuş. Kadınların üzerine gelen kumalar, saçı uzun aklı kısalar, elinin hamuru ile erkeğin işine karışma gibi söylemeler olmuş ve neticede bugünlere gelinerek kadınsız bir dünya düşünülemez hale gelmiş. Günümüzde iş, eğitim, sağlık, siyaset, sanat, spor, askerlik dünyası kadınsız olmuyor ve olmaz. O yüzden günümüzde kadının izi, kadının eylemi, kadının duygu ve düşüncesi her yere yansımış durumda. Bunlar kolay olmadı tabi ki. Taşı aşındıran suyun gücü değil, sürekliliğidir çünkü. Kadınlarımız yıllardır uğraşarak bugünlere geldiler. Artık her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır lafını istemiyorlar, kadınlar erkeğin omzunun yanında vardır diyorlar. Kadınların haklarını teslim etmemiz gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bu dünyanın kadınsız olmayacağına vurgu yapan Tufan, “Kul, köle, koca, sevgili, eş, kısacası ne olursan ol ama bu dünya kadınsız olmaz. O yüzden kadınlarımızı kat ettikleri mesafeden dolayı kutluyorum. Çalışma ve sosyal hayatımızın her döneminde var olan ve bizle beraber olan kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ’Bendeki Kadın Beyin ve Sendeki Erkek Beyin’ adlı interaktif sunum yapıldı. Ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun hazırlamış olduğu çocuk gelinler tiyatro gösterimi sunuldu. Büyük beğeni toplayan oyundan sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde ’Kadınlara Adanmış Şarkılar’ konseri seyircilere keyifli dakikalar yaşattı.
Öte yandan Kadın Danışma Merkezi tarafından programa katılan kadınlara şiddete farkındalık yaratmak amacıyla kartelalar ve el broşürleri dağıtıldı.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınları unutmayarak, 9 ilçede ve merkezde 3 bin 500 karanfil ve çiçekli taç hediye etti.