Mersin MERSİN'DE SOĞANLI BİTKİLER ENVANTERİ TAMAMLANDI

MERSİN'DE SOĞANLI BİTKİLER ENVANTERİ TAMAMLANDI

17.04.2014 - 10:17 | Son Güncellenme:

.

MERSİNDE SOĞANLI BİTKİLER ENVANTERİ TAMAMLANDI

Mersin Odun Dışı Ürünler Başmühendisliği, 2014 yılı çalışmaları kapsamında Anamur Orman İşletme Müdürlüğü Abanoz Orman İşletme Şefliğindeki soğanlı bitkilere olan taleplerin karşılanarak ekonomiye kazandırılması amacıyla envanter ve planlama çalışmalarını tamamladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bölge Müdürü Abit Baca, "Bölge Müdürlüğümüz biyolojik çeşitlilik yönünden çok zengin bir konumda bulunmaktadır. Odun dışı ürünlere olan talebin gün geçtikçe arttığını biliyor ve bu ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve aynı zamanda orman köylerimizde, bu ürünlerden faydalanan vatandaşlarımızın gelirinin artırılması için çalışmalar yürütmekteyiz. Yaprak, sürgün veya meyvesinden faydalanılan defne, biberiye, kekik, laden, sandal, keçiboynuzu, adaçayı ve benzeri türlerin yanında, soğanlarından faydalanılan kardelen, karçiçeği, deve tabanı, yoğurt çiçeği, ada soğanı ve benzeri türlerin de ekonomik değeri yüksek olup, ihraç edilmektedir. Abanoz Şefliğinde planlaması yapılan soğanlı bitkilerin ülkemiz ormancılığına hayırlı olmasını diliyor ve bu çalışmaları büyük bir azim ve gayretle yürüten başta, başmühendisimiz Yunuz Agkuş olmak üzere, çalışmalarda emeği geçen tüm personellerime teşekkür ediyor, başarılı çalışmaların devamını diliyorum” dedi.
Envanter ve Planlama çalışmaları hakkında bilgi veren ODÜ Başmühendisi Yunuz Agkuş ise "ODÜH Daire Başkanlığımız, 2014 yılında özellikle soğanlı bitkilerin planlanmasına ağırlık vermektedir. Biz Abanoz Orman İşletme Şefliğinde 15 bin 650 hektar alanda arazi taraması yaparak, kardelen, karçiçeği, yoğurt çiçeği, deve tabanı, ada soğanı tespit ederek planlamasını tamamladık. Soğanlı bitkilerin üretilmesi kotaya tabii olup, Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan Toplanması ve İhracatına İlişkin Yönetmelik kapsamında ve kurulan teknik komite tarafından belirlenen kotalar dahilinde toplatılmaktadır. Bu ürünlerin tarife bedeli ile üretilmesi sonucunda Bölge Müdürlüğümüze yıllık getirisi yaklaşık 6 bin 500 TL olup, ihracatçı firmalar ve bölge insanı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, köylülerimize yaklaşık 25 bin TL gelir sağlamaktadır. Çalışmalarımızda desteğini esirgemeyen, ODÜH Şube Müdürü Gökhan Şener’e, Anamur Orman İşletme Müdürü Hüseyin Meteris’e, Abanoz Şefi Ümmü Alıcıkuş’a, arazi çalışmalarımızda yanımızda bulunan diğer tüm personele teşekkür ederim" diye konuştu.