Gündem Meslek liseleri tematik oluyor

Meslek liseleri tematik oluyor

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MEB, 30 büyükşehirde, sektörün ihtiyacı doğrultusunda tematik liseler açacak. Burada ilin güçlü olduğu alanlar dikkate alınacak. Ticaret ve sanayi odalarına sizce bu tematik liseler hangi alanda olmalı diye sorduk. Her ilin farklı ihtiyaçları var ama sağlık, teknoloji, turizm, lojistik, tarım, finans ve gayrimenkul öne çıkanlar arasında yer alıyor

Meslek liseleri tematik oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 30 büyükşehirde sektörün ihtiyaçlarına yönelik tematik liseler açılacağını duyurdu. Hedef mesleki eğitime olan farkındalığın artırılması ve alanında markalaşmış okullar oluşturmak. Tek alanda eğitim vermesi planlanan tematik meslek liselerinin, bölgenin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünü sağlaması amaçlanıyor. Böylece bu okullardan mezun olanlar da yaşadığı ilde iş bulabilecek.

Haberin Devamı

Proje kapsamında ilk tematik lise Samsun’da “Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ismiyle açılacak. İlde 48 işletme tıbbi cihaz üretiyor, açılacak bu tematik lisenin de istihdam açığını kapatması hedefleniyor. Biz de ticaret ve sanayi odalarına “İlinizde en çok hangi meslek alanlarında elemana ihtiyaç duyuluyor; hangi alanlarda tematik meslek liseleri açılmalı? MEB bu konuda odanızın görüşlerini aldı mı?” diye sorduk. İşte cevaplar:

‘Kaliteli işgücü gerekiyor’

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:

Çok kutuplu bir ekonomik yapısı olan ilimizde tekstil ve hazır giyim, gıda, içki, tütün ve yem sanayi önemli işkolları arasında. Ayrıca demir-çelik, petro-kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi üretimi de yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Tarım ve gıda, tekstil, inşaat malzemeleri, ağaç ürünleri ve mobilya, kimyevi ürünler ticareti, İzmir ticaretine ivme kazandırıyor. İnşaat sektöründe yoğun bir eleman ihtiyacı var. Bir diğer dikkat çeken sektör de sağlık. Sağlık ile sağlık turizmini birlikte geliştiriyoruz. Tüm bu alanlarda İzmir iş dünyası olarak kaliteli işgücüne ihtiyacımız var. Oda olarak görüşlerimizi İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz vasıtası ile gönderdik. MEB ile işbirliğimiz sürüyor.

Haberin Devamı

‘Kalifiye eleman yok’

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık:

Ülkemizde mesleki ve teknik okullar özel sektörün insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim yapmasına rağmen ülkemizde eğitim-istihdam ilişkisi hep zayıf kalmıştır. Bunun sonucunda, hem işsiz gençlerimizin sayısının yükselmesi hem de iş piyasasının nitelikli eleman ihtiyacının artışı sağlıksız ve çelişkili bir yapı ortaya çıkarmakta. Bu çerçevede mesleki eğitimi önceliğe alan ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücü yetiştirilmesinin hedeflendiği bu projeyi önemsiyor ve destekliyoruz.

Gaziantep Ticaret Odası olarak, birçok alanda eğitim düzenliyoruz. Bu eğitimlerle toplumla kalifiye elemanları buluşturmayı amaçlıyoruz. Gayrimenkul, Gaziantep’te yükselen bir sektör, biz de bunun için kurs açtık. E-ticarette dünya hızla ilerliyor. Gaziantep olarak e-ticarette beklediğimiz yerde değiliz. Moda tasarım ve markalaşma konusunda biraz gerideyiz. Ayakkabı, triko ve penye sektöründe çok ürün üretiyoruz ama iyi bir marka çıkartamıyoruz. Bu kurslarla kalifiye eleman yetiştirerek sektörlerin daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

‘Anketle belirledik’

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk:

Konya’da, üretim ve hizmet standartlarını geliştirmek ve kalitesini artırmak için nitelikli işgücüne ihtiyaç var. Bu nedenle tematik meslek lisesinin kurulması doğru bir karar. Yaptığımız anketlerde sanayi sektöründe, Kaynakçılık, CNC Torna Operatörlüğü, CNC Freze Operatörlüğü, CNC Sac İşleme Operatörlüğü, Sac Metal Kalıpçılığı, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim, Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, Endüstriyel Otomasyon Sistemleri dallarında; hizmet sektöründe ise Bilgisayarlı Muhasebe, Satış Pazarlama, Bilgisayarlı Grafik Tasarım, 3D Modelleme, Yönetici Asistanlığı, Kasiyerlik dallarında eleman ihtiyacı olduğunu belirledik. Ayrıca orta ve ileri teknolojili üretimi destekleyecek alanlarda nitelikli eleman yetiştirilmeli. Mesleki eğitimin gerekliliğiyle ilgili yaptığımız çalışmaları ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Tematik liseler konusunda MEB ile işbirliğine hazırız.

Haberin Devamı

‘Dijitalleşme geliyor’

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut:

Mersin ekonomik çeşitliliği olan bir kent ve bu sektörlerin hepsi öncü sektörler. Tarım-Gıda, Lojistik, Sanayi ve Turizm. Nitelikli insan kaynağı olmadan bu sektörlerde iddiamızı devam ettiremeyeceğimiz için bu sektörlerin lise-yüksekokul ve fakülte zincirlerini oluşturduk. Mersin’de ithalat ve ihracat uzmanlarının, lojistik ara elemanlarının yetiştiği tematik liseler sektörün gücünü arttırır. Mersin olarak hedefimiz var; yüksek teknolojili üretim. Dünya Sanayi 4.0 denen içinde internetin, hiper teknolojilerin, robotik üretimin olduğu bir devrim yaşıyor. Her alanda dijitalleşme geliyor. Bundan dolayı meslek tespiti yapmak yerine daha esnek becerili insan kaynağı yetiştirmeli. MEB ile toplantılar yapıyoruz; projeleri hazırlarken önerilerimizi göz önünde tuttuklarını düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Şirketlerin 4’te 1’i eleman bulamıyor’

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci:

Ankara’da her dört işyerinden biri eleman bulmakta güçlük çekiyor. İŞKUR’un yaptığı 2015 yılı İşgücü Piyasası Araştırması’na göre, Ankara’da eleman temininde en fazla güçlük çeken işyerleri insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, imalat, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörlerinde yer alıyor. Kültür, eğlence, dinlence, spor, finans, sigorta, insan sağlığı, sosyal hizmet, toptan ve perakende ticaret sektörlerindeki işyerlerinin yüzde 50’sinden fazlası eleman temininde sıkıntı yaşıyor. Araştırmaya göre eleman ihtiyacının en fazla olduğu 10 meslek şöyle: Satış danışmanı, gaz altı kaynakçısı, beden işçisi, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, elektrikçi, alüminyum doğramacı, CNC torna tezgahı operatörü, muhasebeci ve satış temsilcisi. Ankara’da açılacak tematik meslek liselerinde hem bu araştırmaların sonuçlarından yararlanılmalı hem de iş dünyasının görüşleri alınmalı.

‘81 meslek için işçi aranıyor’

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar:

İstanbul’un finans, turizm, gayrimenkul ve lojistik merkezi olarak gelişimini göz önüne alırsak bu alanlarda uzmanlaşmış işgücüne özellikle ihtiyaç var. İTO olarak ülkemizdeki tüm sektörleri temsil eden 81 meslek komitesine sahibiz. Her biri “işçi arıyorum ama bulamıyorum” diyor. Bu anlamda tematik liselerin hangi sektörde açılacağının belirlenmesinde il istihdam kurullarının etkili olacak olması oldukça yerinde. Çünkü bu kurulda İŞKUR’dan, belediyelere, il milli eğitim müdürlüğünden odamıza, birçok paydaşın temsilcisi yer alıyor. Burada en uygun kararlar alınacaktır. Mesleki eğitim İTO’nun her zaman önceliklerinden oldu. Bu anlamda faaliyet gösteren bir Mesleki Eğitim İhtisas Komitemiz var. Bu komitede MEB’den ve diğer paydaşlardan temsilciler var. Bu toplantılardan çıkan sonuçları MEB’e iletiyoruz. Taleplerimizin dikkate alınarak, mesleki eğitimin reforme edilecek olmasından memnunuz.