Gündem Mesleklerin cinsiyeti yok

Mesleklerin cinsiyeti yok

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Günümüzde kadınlar çok farklı iş kollarında alınlarının teriyle ekmek paralarını kazanıyor. İşte buna iki örnek...

Mesleklerin cinsiyeti yok

Düzce’de Dilara ve Simge Karagözoğlu kardeşler, uzun süredir kokoreç ustası olan babaları Kudret Karagözoğlu’na yardım ederken mesleği öğrendi. Kardeşler, Düzce Belediyesi tarafından kokoreççiler için yapılan dükkana geçilmesinin ardından babaları olmadığı zaman müşterilere hizmet vermeye başladı.

Haberin Devamı

Genellikle erkekler tarafından yapılan bu meslekte, tezgahta kız kardeşleri gören müşteriler şaşırsalar da yaptıkları kokoreçi beğenerek yiyorlar.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Radyoterapi Bölümü’nden mezun olan abla Dilara Karagözoğlu (27) “Kokoreççilik gerçekten zor bir meslek. 4 yıl babamı izleyerek bu işi öğrendim. Müşteriler genelde aileler. Bu işte kadın çalışmıyor ama biz mutluyuz” dedi.

Bolu Spor Lisesi’nde okuyan Simge Karagözoğlu ise yaz tatillerinde babasına yardım ettiğini, okçuluk sporuyla uğraştığını, milli takıma girmeye çalıştığını söyledi. Simge Karagözoğlu, “Zor meslek ama kadın eli değmesi insanların hoşuna gidiyor” dedi.

Mesleklerin cinsiyeti yok

Birincilikle bitirdi uçak teknisyeni oldu

İzmir’de yaşayan Büşra Arı (19) henüz üç yaşındayken annesiyle babasını kaybetti. Amcasının büyüttüğü Büşra Arı, Ege Üniversitesi Havacılık Meslek Yüksekokulu’nu birincilikle bitirip uçak teknisyeni oldu. Kocaman uçakların altına geçerek parça söküp takan genç kız,
“İlk tercihim olan Ege Üniversitesi’nde derslere başladığım gün 50 kişilik sınıftaki iki kız öğrenciden biriydim” dedi.

Haberin Devamı

Söylemlere dikkat

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi’nin verdiği bursla eğitimini tamamlayan Büşra Arı şunları söyledi: “Okulda uçak teknolojisiyle ilgili çok farklı dersler aldık. Ben bakımla ilgilenmek ve havacılıkla ilgili başka bir bölüm daha okumak istiyorum. İş için de başvurulara başladım. Geçen hafta Türk Hava Yolları’nda bir mülakata katıldım. 5 bin kişi içinde görebildiğim sadece 5 kız vardı. Geçen yıl 175 kişi işe alınmış ve içlerinde sadece 1’i kadın. Kadınların tercih etmediği bir bölüm ne yazık ki. Eğitimde cinsiyetçi söylemlerden kaçınılmalı.”