Muğla MİLAS'TA ÖKSÜZ BAYKUŞA ÖZEL BAKIM

MİLAS'TA ÖKSÜZ BAYKUŞA ÖZEL BAKIM

04.07.2014 - 14:31 | Son Güncellenme:

.

MİLASTA ÖKSÜZ BAYKUŞA ÖZEL BAKIM

Milas’ta, yuvasından düşen baykuş yavrusu, korumaya alınarak özel yapılan tüneğinde hayvanseverlerin ilgisi eşliğinde etle besleniyor. Uçmaya başlayınca doğal ortamına salıverilecek olan baykuş, oyuncak fareyle avlanma yeteneğini geliştiriyor.
Bodrum’a bağlı Güvercinlik Mahallesi’ndeki yuvasından düşen yavru orman baykuşu, hayvansever vatandaşlar tarafından bulunarak veterinere götürüldü. Güllük Mahallesi’ndeki Veteriner Hekim Hüseyin Turgay İhtiyaroğlu’na teslim edilen baykuş, klinikte bakıma alındı. 18 gündür veteriner kliniğinde özel ilgiyle bakılan yavru baykuşa çıkardığı ses yüzünden ‘Tak’ ismi verildi. Çevredekilerin gözdesi haline gelen baykuşu, demirden yaptırdığı özel tünekte gözlemden geçiren İhtiyaroğlu, yavrunun genel durumunun iyi olduğunu belirterek; “Baykuşlar küçük kemirgen ve sürüngenlerle beslenen yırtıcı bir kuş türüdür. Bu kuş, çiftçilerin hasatlarına zarar veren kemirgenleri yediği için doğal yaşamdaki önemi oldukça fazladır. Bana getirilen yavru baykuşu, genel bir sağlık kontrolünden geçirdik. Ona özel yaptırdığım tünekte, bakmaya başladım. Günden güne kendine gelen baykuş herkesin gözdesi oldu. Şuan etle beslediğim yavruyu, uçma yetisini kazandıktan sonra getirildiği Güvercinlik civarında bir yere bırakmayı düşünüyorum” dedi.
“DOĞAL YAŞAMDAN AYRILMAMALI”
Babasının da geçmiş yıllarda kanadı kırık bir atmacaya baktığını anlatan İhtiyaroğlu, yavru baykuşa çok alıştıklarını ancak bu tip yabani hayvanların yerinin doğal yaşam olduğunu söyledi. Doğal ortamından mahrum bırakılan canlıların ciddi sağlık problemleri yaşadığına dikkat çeken İhtiyaroğlu; “Yabani hayvanların yeri doğal yaşam ortamıdır” dedi.
İLK AVI OYUNCAK FARE OLDU
Kısa sürede yavru tüylerini atarak gelişmeye başlayan baykuşun avlanma içgüdüsü de günden güne ortaya çıkmaya başladı. Klinikteki oyuncak fareyi tıpkı bir av gibi ısırıp pençeleyen baykuş, doğal yaşama hazırlanıyor. Yırtıcıların doğuştan gelen avlanma içgüdüleri olduğunu belirten İhtiyaroğlu, baykuşun gösterdiği gelişimin önemli olduğunu belirterek, yavrunun doğal yaşama bırakıldıktan sonra güçlük çekmeyeceğine inandığını sözlerine ekledi.