Gündem Milli fırkateyn TCG İstanbul’a ilk kaynak

Milli fırkateyn TCG İstanbul’a ilk kaynak

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en modern ve donanımlı fırkateyni TCG İstanbul’un inşasına İstanbul Tersane Komutanlığı’nda başlandı.

Milli fırkateyn TCG İstanbul’a ilk kaynak

Milli fırkateynin ilk kaynağının yapıldığı törene terörle mücadele sırasında gözlerini kaybeden Ahmet Kayaoğlu ile Bingöl’de şehit olan Selahattin Boydaş’ın kızı Elife Boydaş da katıldı. Türk deniz gücünü önemli ölçüde arttıracak geminin inşası 3 yıl 10 ay sürecek.

İ sınıfı

Milli gemi konseptinde inşa edilen Ada sınıfı korvetlerin ardından, İ sınıfı fırkateyn serisinin ilki olan TCG İstanbul’un ilk kaynağı yapıldı. Tasarımı ve silah donanımı Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan TCG İstanbul’un ilk kaynağını Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu yaptı. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Bakan Işık, “Türkiye’nin yoluna emin adımlarla devam etmesi için güçlü bir demokrasi, ekonomi ve orduya sahip olması gerek. Üç tarafı denizlerle çevrili cennet vatanımızın güçlü bir ordusu için de yerli ve milli imkânlarla donatılmış güçlü bir donanmaya sahip olması en temel önceliklerimizdendir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti’nin donanması da mühim ve büyük olmak gerektir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır’ sözleriyle bunu çok güzel şekilde ifade etmiştir.” sözlerini kaydetti. akan Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemsediği yerli savunma sanayi hamlesi çerçevesinde her geçen gün donanmaya milli savaş gemileri kazandırmanın gayreti içerisinde olduklarını da ifade etti.

113 metre uzunluğunda ve 3 bin ton ağırlığında planlanan TCG İstanbul hem Harpoon hem yerli füze Atmaca’yı ana silah olarak kullanabiliyor. Tüm dizaynı Türk mühendisler tarafından yapılan fırkateynin, su altı ve su üstü savunma harbine uygun olduğu öğrenildi. TCG İstanbul’un silah kontrol, sonar ve radarı tamamen yerli olacak.

‘Türkiye elektronik harpte oyuncudur’

Işık, “Yerli imkânlarla geliştirilen birçok ekipmanın bahriyemiz tarafından kullanılması bizi ayrıca gururlandırıyor. Gemilerimizi, denizaltılarımızı ve diğer ihtiyaçlarımızı kendi tasarımımız ve üretimimiz olarak, ülkemizde tedarik etmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden 10 ülke arasında yer almakta. Geminin üzerindeki savaş sistemleri geminin maliyetinden daha fazla meblağ tutuyor. Bu savaş sistemlerini büyük oranda yerli olarak üretme gayreti içindeyiz. Artık Türkiye elektronik harpte de bir oyuncu haline geldi” dedi.

‘Mavi vatanımızda bayrağımızı gururla dalgalandıracak’

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu “İstanbul fırkateyninin inşasına başlıyoruz. İstanbul fırkateyni, Deniz Kuvvetleri’nin kendine, devletine ve sanayisine duyduğu güvenin somutlaşmış ifadesidir. Şanlı bayrağımızı mavi vatanımızda gururla dalgalandıracağı günleri heyecanla beklediğimiz İstanbul fırkateynimiz hayırlı olsun” diye konuştu.