Ekonomi Milli uydu yola çıktı

Milli uydu yola çıktı

07.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tamamen yerli olanaklarla yapılan ilk uydu olan Göktürk-2, uzaya fırlatılacağı Çin’e gitmek üzere yola çıktı. Aralıkta dünya yörüngesine oturacak olan uydu, Hava Kuvvetleri’nin izleme faaliyetlerinin yanı sıra; tarım, ulaşım ve şehircilikte de kullanılacak.

Milli uydu yola çıktı


TUSAŞ’ta düzenlenen törende, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Göktürk-2’nin maliyetinin 140 milyon lira olduğunu ifade etti. Ergün, önümüzdeki dönem hedefin, 20 santimetreye kadar çözünürlüğe sahip uydular geliştirmek ve fırlatmak olacağını belirtti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da uzaya çıkış için Türkiye’den de bir kapının aralanacağını belirterek, “Uzay teknolojilerinin kullanılmasıyla afet zararlarının azaltılması, afet sonrası görsel bilgi desteğinin sağlanması, tarım faaliyetlerinin desteklenmesi, rekolte tespiti, orman alanlarının ve su havzalarının kontrol edilmesi, altyapı planlaması, şehir gelişim planlaması, topografik harita üretimi, ulaşım ağlarının haritalanması, deniz ve kıyı araştırmaları, kirlilik analizi, jeolojik araştırmalar mümkün hale gelecek” dedi. TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da “Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür. Diğer hedefimiz uydu fırlatma yeteneğine sahip olmak. Bunun için de çalışmalarımı başlattık” dedi. Göktürk-2 uydusunun 18-20 Aralık tarihleri arasında, Çin’deki Gobi Çölü’nde bulunan Jiuquan Uzay Üssü’nden fırlatılması planlanıyor. Uydu, fırlatma istasyonuna 20 milyon dolara taşınacak. Uydudan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile bakanlıklar yararlanacak. 2.5 metreye kadar net görüntü verebilecek olan uydu, dünyaya 700 kilometre uzaklıkta çalışacak, bütün ülkelerden görüntü alabilecek.

Haberin Devamı

GÖKTÜRK-1 İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Çalışmaları süren Göktürk-1 uydusu ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından İtalyan ve Fransız şirketlerine yaptırılıyor. 2014 sonunda uzaya fırlatılması planlanan uydu için İsrail’in devreye girdiği, yapımının engellenmesi için lobi faaliyetlerinde bulunduğu öne sürülmüştü. Göktürk-1 ve 2’yi, 3. ve 4. uydular takip edecek.