Milliyet Executive 2024 rengini belli etti

2024 rengini belli etti

08.01.2024 - 04:44 | Son Güncellenme:

Doğanın esintilerini yansıtan yeşil tonları, sarılar, pembeler, turuncular bu yılın öne çıkan renkleri arasında yer alıyor.

2024 rengini belli etti

AYLİN RANA AYDİN-  Bu yılın renk trendleri arasında doğanın esintilerini yansıtan yeşil tonlarının yanı sıra pembeler, turuncular, sarılar, kadifemsi narin tonlar öne çıkıyor. Son dönemde ev, çalışma ortamı dekorasyonuna harcanan zaman artıyor. Renk seçimleri titizlikle yapılırken, doğadan da ilham alınıyor. Bu yönde konunun uzmanları 2024 yılı renk trendlerini, yaşam ve çalışma alanlarında renklerin nasıl kullanılacağına dair önerilerini paylaşıyor. BAB Architects Kurucu Ortağı Mimar İrem Arıbaş, 2024 yılına yeni bir sayfa açarken en çok ihtiyaç duyulan duyguların huzur, sakinlik, içtenlik, samimiyet ve doğallık olmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Bu yıl listenin başında pembeler, turuncular, sarılar ve bejler arasında yer alan hafif, doğal, kadifemsi narin tonların olacağını dile getiren Arıbaş, "Yeniden yakınlık kurabilme arayışımızda derin bir rahatlığı teşvik eden, sıcaklık ve modern bir zarafetle ışıldayan bu yumuşak, içten renk tonlarında kendimizi güvende hissettiğimiz ortamların ve barışçıl bir geleceğin de umudunu buluyor olacağız. Bunun yanı sıra yine doğal tonlar ve sürdürülebilir malzemelerle uyumlu renk seçimleri, çevre dostu tasarımları vurgulayarak önemine ışık tutacaktır. Nötr yeşil tonları, doğayla olan bağlantıyı güçlendirebilir" diyor.

Haberin Devamı

Doğal ışık kullanımı

 "Evlerimizde, dostlarımızla buluşma noktaları olan restoranlarda, kafelerde yani genel olarak özünde bizlere keyif, konfor ve sakinlik sunmayı hedefleyen mekânlarda renksel dokunuşlarla aradığımız duygusal çözümlere hızlıca ulaşabilirken, yoğun çalışma saatleri boyunca üretken olabilmeyi hedeflediğimiz ofis ortamlarımızda nelere dikkat etmeliyiz?" sorusuna Arıbaş, şu yanıtı veriyor: "Ofislerimiz, 'home-office'ler veya evlerimizdeki kişisel çalışma odalarımızda ayırt etmeksizin diğer mekânsal çözümlerin aksine genellikle kullanıcı kitlenin karakterinden çok iş alanının karakterine hizmet eden profesyonel ve işlevsel bir atmosfer hedeflenir. Tüm çalışma alanlarında doğal ışık kullanımı son derece önemli. Uzun çalışma saatleri göz önüne alındığında, ergonomik bir masa ve ofis sandalyesi seçimi olmazsa olmazlar arasındadır. Evlerde oluşturulan çalışma alanları içerisinde güzel bir ses sistemi ile desteklenmiş dinlenme köşeleri veya çok amaçlı kullanımlara imkân sunacak hobi alanları sağlanması, çalışma alanını kişi özelinde tasarlanmış bir ofis ortamına dönüştürerek motivasyonu artırabilir. Bu alanlar aile fotoğrafları, sanatsal eserler veya kişisel koleksiyonlar gibi öznel seçimler ile daha da özelleştirilebilir. Renk seçimlerinde ise genel olarak sade ve dinlendirici tonlarda sofistike renkler kullanılması zihinsel olarak odaklanmayı kolaylaştıracaktır."

Haberin Devamı

Renk verimi etkiler mi?

Mimar İrem Arıbaş, özellikle kalabalık ofis ortamlarında çalışma verimliliğini artırmak üzere yapılan araştırmalara göre renklerin çalışma verimliliğine etkilerini şu şekilde açıklıyor:

Kırmızı: Genellikle enerji, tutku ve dikkat çekmeyle ilişkili. Ancak, aşırı miktarda kullanıldığında çalışanları rahatsız edebilir ve dikkat dağıtıcı olabilir. Yüksek dozda kırmızı, çalışma ortamında gerginlik hissi yaratabilir ve odaklanmayı zorlaştırabilir.

 Mavi: Sakinleştirici bir etkisi vardır. Zihinsel berraklık sağlar ve odaklanmayı artırabilir. Dingin bir atmosfer oluşturabilir.

Yeşil: Doğayı çağrıştırır ve stresi azaltır. Huzur veren bir etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Sarı: Enerji, mutluluk ve pozitif etki yaratır. Yaratıcılığı artırabilir ve canlılık katar. Sarı genellikle canlılık ve neşeyle ilişkilendirilir.

 Turuncu: Sıcaklık, enerji ve dostluk hissi yaratır. Sosyal etkileşimi teşvik eder. Dikkat çekici ve canlandırıcı bir etkisi vardır.

Gri: Ciddiyet, güç ve sofistike bir his yaratır. Profesyonellikle ilişkilendirilebilir. Aynı zamanda modern ve şık bir görünüm sağlar. Dikkat dağıtıcı olmamakla birlikte, diğer renklerle dengelenmelidir.

Beyazlar ve nötr tonlar: Temiz ve profesyonel bir görünüm sağlar. Diğer renklerle kolayca çalışabilir.

Mor veya pembe gibi duygusal etkisi yoğun olan renkler: Mistik, gizemli ve lüks bir his yaratır. Yaratıcılığı ve zihinsel uyanıklığı teşvik eder. Duygusal dengeyi sağlar. Tüm bu renkler dikkatlice kullanılmalı, aşırıya kaçılmamalıdır.

2024 rengini belli etti

Canlılığı yansıtan yeşil tonlar trend

Jotun Türkiye Renk ve İletişim Müdürü Ceylin Ceyhanoğlu ise 2024 yılında renklerde doğanın canlılığını yansıtan yeşil tonların öne çıktığını belirtiyor. Her yıl koleksiyonları oluştururken global renk ve tasarım trendlerini belirlemek adına dünya çapında renk ekibiyle birlikte yoğun araştırmalara girdiklerini belirten Ceyhanoğlu, "Farklı kültürleri inceliyor ve trendlerin kökeninde yatan davranış ve durumları anlamak için kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Bir süredir tüm bölgelerde evlerimizi güzelleştirmek için geçirdiğimiz zamanın arttığını gözlemliyoruz. Renk seçimlerimizi titizlikle yapıyor, içsel yaratıcılığımızı ifade etmek istiyoruz. Artık evlerimiz sadece bir uyuma alanı değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal olarak dinlenme, yeniden enerji toplama amacı taşıyan yaşam alanları olarak kabul ediliyor. Bu eğilimleri göz önünde bulundurarak, bu yılki Tuval renk koleksiyonumuzu tasarlarken, binlerce ton ile olağanüstü manzaralar yaratan doğadan ilham aldık. Çünkü doğanın, sadece nefes almak için değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal bir kaçış noktası olarak da görüldüğünü biliyoruz" diyor.

Haberin Devamı

Kırmızı enerji veriyor

Haberin Devamı

Ceyhanoğlu, renk kullanımlarının etkisini şöyle açıklıyor: "Bilinçli veya bilinçsiz olarak hissettiklerimizi dışavurmak ve hatta bazen ruh halimizi değiştirmek için renkleri kullanıyoruz. Çünkü farklı renklere duygusal ve içgüdüsel olarak tepki veriyoruz. Kırmızılar bize enerji verirken, maviler bizi sakinleştiriyor. Sarılar ruh halimizi yükseltip yaratıcılığımıza ilham veriyor, yeşiller zihnimizi temizleyip bizi dinlendiriyor. Biz fark etmesek de renkler bilinçaltı düzeyinde bizi etkiliyor. Renk seçimi, yaşam alanlarının atmosferini belirgin bir şekilde değiştirebilir. Özenle seçilen renk paletleri, bir mekânın karakterini ve hissini güçlü bir biçimde etkiler. Örneğin, sakinleştirici mavi tonları ve yeşiller, bir oturma odasına veya yatak odasına uygulandığında rahatlık ve huzur hissi yaratır. Canlı kırmızılar veya turuncular ise enerji ve coşku vererek bir odaya dinamizm katar. Pastel tonlar, duvarlarda ve aksesuarlarda kullanıldığında zarafet ve yumuşaklık katarken, derin mor veya gri tonlar, sofistike ve modern bir hava yaratır. Renk seçimi, bir yaşam alanının hissiyatını etkilerken, aynı zamanda insanların duygusal durumlarına da dokunabilir. Biz de bu yüzden bir koleksiyon oluştururken farklı duyguları yansıtan renklere yer veriyoruz. Hem enerji veren hem de sakinleştiren renkleri koleksiyonda bir araya getirerek bir yaşam alanında yaratılmak istenilen duyguyu sağlayan renkleri sunuyoruz."

 

Neler öne çıkacak?

Bu yılki koleksiyonlarında doğadan gelen yeşiller, sarılar, toprak tonlarının öne çıktığını anlatan Ceyhanoğlu, "Renklerin dilinde sarı, neşe ile özdeşleştiriliyor. Sarı tonları, bulundukları odalarda canlandırıcı ve enerjik bir etki yaratıyor. Kahverengi ve bej renk ailesindeki tüm renkleri, yaşam alanlarında konfor ve sıcaklık hissi yaratmak için özel olarak tasarladık" şeklinde açıklıyor. Evlerde bir çalışma ortamı yaratırken hem konsantrasyonu artıracak hem de yormayacak renkler tercih etmenin önemini vurgulayan Ceyhanoğlu, mavi ve yeşil tonlarını önerirken, yaratıcılığı artırma etkisi bilinen sarı renklerin de tercih edilebileceğini sözlerine ekliyor.