Milliyet Executive Apple çalışanlarında hangi özelliği arıyor? Tim Cook: 1+1=3

Apple çalışanlarında hangi özelliği arıyor? Tim Cook: 1+1=3

10.12.2023 - 01:02 | Son Güncellenme:

Ünlü şarkıcı Dua Lipa ile bir podcast röportajı gerçekleştiren Apple CEO'su Cook birlikte çalıştığı herkesin "1 artı 1'in 3'e eşit olduğuna" inandığını dile getirerek, "Senin fikrin artı benim fikrim, tek başına bireysel fikirlerden daha iyi" dedi.

Apple çalışanlarında hangi özelliği arıyor Tim Cook: 1+1=3

Apple'da çalışmak için neler gerekiyor? Apple'ın CEO'su Tim Cook, yakın zamanda dünyaca ünlü şarkıcı Dua Lipa ile gerçekleştirdiği BBC'nin podcast röportajında, Apple'daki önemli işe alımlardaki ortak özelliklerden bahsetti. Mashable Türkiye'nin aktardığı habere göre röportajın üçüncü dakikasında Cook, Apple'da birlikte çalıştığı herkesin "bir artı birin üçe eşit olduğuna" inandığını dile getiriyor. Mashable Türkiye şunları yazdı: "Zayıf matematik becerileri (!) üst düzey bir teknoloji şirketindeki çalışanlar için ideal gibi görünmüyor ancak Cook bununla ne demek istediğini de açıklamakta: İçinizdeki en iyiyi ortaya çıkaran insanlarla çalışmak inanılmaz bir duygu ve temelde hepimiz bir artı birin üçe eşit olduğuna inanıyoruz. Senin fikrin artı benim fikrim, tek başına bireysel fikirlerden daha iyidir. Apple'da çalışmak için diplomaya veya nasıl kod yazıldığını biliyor olmaya ihtiyacınız var mı? Cook röportajda Apple'ın üniversite diploması olan ve olmayanlar da dahil olmak üzere "hayatın her kesiminden" insanları işe aldığını öne sürüyor. Ayrıca kişinin şirkette başarıya ulaşmasına yardımcı olabilecek diğer bazı özellikleri de sıralıyor: "İnsanlarda aradığım özelliklerden birinin işbirliği olduğunu düşünüyorum" diyen Cook, "Gerçekten işbirliği yapabilirler mi? 1 artı 1'in üçe eşit olduğuna derinden inanıyorlar mı?" diye soruyor. Aynı zamanda meraklı ve soru sormaktan korkmayan çalışanlar aradığını söyleyen patron, diğer özellikler arasında ise yaratıcılığın ve takım oyuncusu olmanın yer aldığını da dile getiriyor. Tim Cook kodlamayla ilgili olarak ise kodlamanın iş dışında da önemli bir yaşam becerisi olduğuna inandığını ancak Apple'ın kodlamayı bilmeyen, sık sık kod yazmayan veya günlük işlerinin bir parçası olarak kod yazmayan kişileri işe aldığını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Çok titiz ilerliyor...

Business Insider, 2016'da Glassdoor ve Quora gibi forumlarda Apple çalışanlarının işleri hakkında söylediklerini incelemişti. Buna göre şirkette başvuru süreci çok titiz ilerlemekte; bazı iş adayları toplam 13 görüşmeye girdiklerini ifade ediyor. Apple'ın ayrıca gelecekte çıkarmayı planladığı ürünlerine karşı çok koruyucu olduğu, çöp kutularının izlendiği, yeni ürünler için kod adları kullandığı ve pencerelerin siyah perdelerle kapatıldığı da aktarılmakta. Dua Lipa'yla olan röportajın yanında Cook ayrıca 2015'te CBS'in ünlü 60 Minutes programına katılmış ve verdiği röportajda Apple'da çalışmanın neler gerektirdiğinden de söz etmişti. O zaman Cook, tutkulu, idealist ve hayırı cevap olarak kabul etmeyen çalışanlar istediğini söylemişti. Ayrıca çalışanlarının dünyayı değiştirmek istemelerinin ve mevcut durumdan memnun olmamalarının da önemli olduğunu dile getirmişti. Ayrıca farklı bakış açılarına sahip insanları işe almanın önemli olduğunun da altını çizen Cook, 60 Minutes'ta "Apple'ın bir bakış açısına sahip olan ve bu bakış açısını tartışmak isteyen akıllı, işleri daha iyi hale getirmek isteyen insanlar istediğini" de belirtmişti.