Milliyet Executive Bankacılıktan mavi sulara....

Bankacılıktan mavi sulara....

12.02.2024 - 04:57 | Son Güncellenme:

Uzun yıllar süren bankacılık deneyiminin ardından turizme yönelen Elif Atikol kaptanlığını yaptığı 22 metrelik teknesiyle, yurt içi ve yurtdışından gelen müşterilerini Mavi Tur'a çıkarıyor.

Bankacılıktan mavi sulara....

Aslı Öktener- Elif Atikol, kurduğu Atikol Yachting şirketi bünyesindeki yaklaşık 22 metrelik Elifim 11 teknesiyle, yurt içi ve yurtdışından gelen müşterilerine mavi sularda tatil deneyimi sunuyor. 2017 yılı Ağustos ayında denize indirilen 4 yolcu kabinli tekneyle haftalık ya da aylık turların yanı sıra günübirlik ya da günbatımı seyri gezileri de gerçekleştiriyor. Bugün yurtiçi ve yurtdışında 100'ün üzerinde acente ile çalıştığını belirten Elif Atikol, "Amatör Denizci ehliyetine sahibim. 24 metreye kadar tüm tekneleri kullanabiliyorum. Güçle bilgi birleşince her zorun üstesinden geliyorsunuz. Bu belgeye sahip ülkemizde çok fazla kadın yok. Olsa da erkek egemen bir sektörde devam edebilmek oldukça zor" diyor. Kendisiyle geride bıraktığımız sezonu ve yeni yıl projelerini konuştuk…

Haberin Devamı

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Babamın mesleği gereği tayin ile gitmiş oldukları Çanakkale'de doğdum ancak Ankara'da büyüdüm. Eğitim hayatımın büyük çoğunluğunu Ankara'da geçirdim. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. Uzun yıllar bir kamu bankasının dış işlemler bölümünde dış ticaret (ihracat - ithalat) yöneticiliği ve daha sonra muhtelif bölümlerinde yine yönetici pozisyonunda çalıştım. Hayallerimi gerçekleştirmek için işimden ayrıldım.

Hayaliniz neydi?

Denizlerde olmak... Önce Atikol Yachting şirketimizi kurduk. Teknemiz Elifim 11, 2017'de suya indi ve çalıştığımız acenteler günden güne arttı. Şu an yurt içi ve yurt dışı 100'ün üzerinde acente ile çalışıyoruz. Tercih edilen rotalar genellikle Gökova ve Hisarönü körfezleri koylarının yanı sıra; Yunan adaları, Yediadalar - İngiliz Limanı ve Fethiye - Göcek güzergâhları oluyor. Haftalık ya da aylık mavi yolculukların yanı sıra günübirlik veya günbatımı seyri için düzenlediğimiz turlarımız da oluyor. Misafirlerimiz genellikle yurt dışından; Amerika başta olmak üzere, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya'dan geliyorlar. Bu da ülkemizin güzellikleri ile onları tanıştırmak, Türk mutfağının lezzetini sunmak için bize olanak tanıyor.

Haberin Devamı

Peki, denize olan ilginiz nereden geliyor?

Bence herhangi bir şeye ilgi, ilk başta yaradılıştan geliyor. Daha sonra aile, çevre, olanaklar, merak sizi bu ilginize yönlendiriyor. Çanakkale'de doğmam, genellikle deniz taşıtları görmem, annemin ve babamın motosikletlerine binip balık tutmaya gitmeleri ve tuttukları balıkları eve getirdiğindeki mutluluğum sanıyorum ilk atılan tohumlar oldu. Yine çocukluğumda okuduğum Jules Verne'in 80 Günde Devri Alem'i, Fogg ve Passepartout'nun deniz üstündeki maceraları, Hemingway'in İhtiyar Adam ve Deniz'i, Sadun Boro'nun Pupa Yelken'i ilk hayallerimi şekillendirdi ve mavi sularla olan bağlarımı kuvvetlendirdi. Bunun yanı sıra çocukluk sonrası hayatımı Ankara'da geçirmem deniz sporlarından uzak kalmama sebep oldu. Bugün o yıllara dönebilsem yelken sporu ile ilgilenmek isterdim.

Haberin Devamı

Elifim 11 teknesi yaklaşık 22 metre uzunlukta. Peki kullanmak zor olmuyor mu?

Amatör Denizci ehliyetine sahibim. 24 metreye kadar tüm tekneleri kullanabiliyorum. Teknik bilgi ve pratiğini edindiğinizde kullanmak zor olmuyor. Tabii yardımcı ekibiniz de çok önemli. Güçle bilgi birleşince her zorun üstesinden geliyorsunuz. Bu belgeye sahip ülkemizde çok fazla kadın yok. Olsa da erkek egemen bir sektörde devam edebilmek oldukça zor. Her işte olduğu gibi bizim işimizin de zor ve keyifli yanları var. Ancak insan odaklı çalışırsanız günün sonundaki size yansıyan mutluluk ve insanları her türlü stresten arındırmak, dost edinmek sonsuz keyif veriyor.

Tekneyle tatil, otelde konaklamaktan daha mı pahalıya geliyor?

Tekne tatili, otelde konaklama seçeneğine göre daha farklı ve özgür bir alternatif. Aileler ve gruplar için, bir arada konaklamak ve yemekleri birlikte yapmak veya ortak yemek malzemeleri almak daha ekonomik bir seçenek olabilir. Çünkü teknede özellikle aşçınız varsa ki, Elifim 11'de bu imkân mevcut; ekstra ücret ödemeden siz ne isterseniz pişirir. Ayrıca, mavi yolculuk esnasında yüzme, dalış, sörf, kano, doğa yürüyüşü ve balık tutma vb. etkinlikleri yapabileceğiniz gibi, rotanıza yakın bulunan lokasyonlarda antik şehir gezileri de düzenleyebilirsiniz. Bir mavi yolculuk tatilinde, sadece sevdiğiniz ve birlikte vakit geçirmekten keyif aldığınız kişiler ile beraber olursunuz. Yine teknede tatil yapıyorsanız, çok fazla elbise ve giysi taşımanıza gerek yoktur. Bu, sizi büyük bavullar hazırlama zahmetinden kurtarır. Tüm bunları göz önüne aldığınızda mavi yolculuk tatilleri, otelde konaklama seçeneğine göre daha ekonomik olabilir. Mavi Tur yolculuğu süresince, plaja veya farklı mekanlara girişte veya çeşitli su sporları aktivitelerini deneyimlerken ekstra ücretler ödemek zorunda kalmazsınız. Burada fiyat - fayda analizi yaptığınızda gördüğünüz gibi ücretler başlangıçta kulağa fazla bile gelse yarattığı konfor alanının ve aktivite fazlalığını göz önüne aldığımızda tekne tatili otel tatiline kıyasla oldukça avantajlı konuma oturuyor.

Haberin Devamı

Bodrum'da kaç tur teknesi var?

Haberin Devamı

Net bilmemekle birlikte, 500'ün üstünde gezi teknesi limanda demirli diye düşünüyorum.

Bodrum Cup yolculuğunuz nasıl başladı? Sizi seneye yarışlarda görebilecek miyiz?

Bodrum Cup öykümüz değerli dostumuz, eşimin ODTÜ'den arkadaşı Erman Aras'ın daveti ile başladı. Bu müthiş organizasyonda olmak, severek yaptığımız işi sezon sonunun bir ödülü olarak gördüğümüz Bodrum Cup ile taçlandırmak bizi son derece mutlu ediyor. Ayrıca, günlük yaşamda bir araya gelemeyecek olan grupları, çeşitli sektör yöneticilerini misafir olarak ağırlamak ve yine söylediğim gibi kalıcı dostlar edinmek çok keyifli. Bu keyfi 6 yıldır yaşıyoruz. Yarışmak da son derece keyifli ancak biz en iyi yaptığımız şeyi yapmaya gayret edeceğiz, misafir ağırlayacağız.

İş ve aile yaşamı dengesini nasıl kuruyorsunuz?

Çalışan ve kariyer yapan bir kadın olmak, eş olmak, anne olmak, birey olmak, iyi bir dost olmak, iyi bir evlat olmak vs. tüm bunların yerine getirebilmek kolay olmuyor tabii ve zamana ihtiyacınız oluyor. Dolayısıyla zamanı programlamayı otomatik olarak öğreniyorsunuz. Öncelikle kendiniz ile uzlaşmanız gerekiyor, günün ilk cümlesi "Sakin ol" oluyor. Daha sonra önceliklerinizi belirliyorsunuz, tüm bunları hayata geçirmek için de esnek olmanız gerekiyor. Günün sonunda bakmışsınız +,- 5 fire ile her şey oluyor. Yani başarıyorsunuz. Ayrıca hayatın genel akışı içinde duyguların unutulmaması gerektiğine inanırım. Başarı, mantık ve duygu dengesi ile gelir. Özel hayatınız ne kadar doyurucu ve dengeli ise, iş hayatınız o derece yükselişle ilerler. Eğer şanslı iseniz ve karşınıza birlikte hayal kurabileceğiniz ve gerçekleştirmek için birlikte hareket edeceğiniz, bazen aynı bahçede oynayabileceğiniz (yaşınız kaç olursa olsun) birlikte gülüp ağlayabileceğiniz, sizi anlayan ve sizin de onu anlayabildiğiniz bir kişi çıkar. İşte o zaman evlilik kararı almazsınız zaten ruhen evlisinizdir ve geriye prosedürleri uygulamak kalır. Eşimle bu şekilde evlendik. Bir de kızımız var. Engin bir yaşamı olsun diye adını Deniz koyduk. Viyana Konservatuarı'nda keman üzerine master eğitimine devam ediyor.