Milliyet Executive ‘İnovasyon, lideri takipçiden ayırır’

‘İnovasyon, lideri takipçiden ayırır’

10.01.2023 - 04:16 | Son Güncellenme:

Elif Aslı Yıldız, bir mühendis... Ancak daha sonra girdiği gıda sektöründe Ar-Ge yatırımları ile yılın en hızlı büyüyen girişimcilerinden oldu.

‘İnovasyon, lideri takipçiden ayırır’

DUYGU ERDOĞAN- Patiswiss Çikolata CEO’su Elif Aslı Yıldız, beyaz yakalı hayattan gıda sektörüne geçerek, kendi ifadesiyle ‘üretken bir girişimciliğe’ başlamış. Yakın zaman önce TOBB ve TEPAV iş birliğinde düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması Ödülleri’nde ‘Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket’ ve ‘En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci’ ödüllerini de almaya hak kazanan Yıldız ile girişimciliği konuştuk...

Haberin Devamı

Hikâyenizi anlatır mısınız, sizi beyaz yakalı bir hayattan kendi şirketinizi kurmaya yönelten ne oldu?

Aslında elektrik elektronik mühendisiyim. Bir beyaz yakalıydım. Türkiye’nin en büyük elektronik kart üretim fabrikalarından birinde savunma sanayi üretim mühendisi olarak çalıştım. Sonrasında en büyük tutkumu işim haline getirmeye karar verdim. Bu inanılmaz büyük bir karardı. Cesaretim, kararlılığım ve 35 yılda aldığım inisiyatiflerin beni buraya getirdiğine eminim. İşte aldığım en büyük inisiyatif şimdilerde en doğru olduğunu düşündüğüm kararım Patiswiss... Bu ürünleri üretip global bir marka yaratmaktı hayalim. Şu an milyon dolarlık fikirler üretebilen, 550’den fazla çalışanı olan ve gururla söylüyorum yüzde 70’i kadın çalışan oranına sahip şirketimin CEO’suyum.

Haberin Devamı

Üretim alanınızda hangi ürünler var?

200 metrekare alanda başlayan hikâyemiz şu an yaklaşık 3 yılda 30 bin metrekare kapalı üretim alanına ulaştı. 12 ayrı kategoride 400’den fazla ürünümüz var.

Daha önce gıda alanıyla bir bağınız var mıydı?

 Gıda alanında Patiswiss öncesi kurduğum Ankara’da pastanecilik deneyimim vardı. Pastacılıkla ilgili olarak çocukluğumu annemin mutfağında geçirmiş biri olarak bu işle uğraşacağım kesindi bence. Ancak tabii ki hem Türkiye’de hem de dünyada özellikle İngiliz keklerine ve Amerikan kurabiyelerine deli olan birisi olarak en iyi şeflerin kurduğu okullardan eğitim aldım, workshoplara katıldım ama en önemlisi kitap çevirilerine katılarak evimin mutfağını bir atölyeye çevirdim. Dedim ki bu reçeteleri değiştirmeliyim, bir kiloluk kekin içine 2 kilo elma sığdırmalıyım; derken pastanecilik hikâyem başladı. Sonrasında hayallerim öyle büyüyordu ki, tek hayalim global bir marka haline gelmekti ve Patiswiss böyle doğdu.

Bir kadın girişimci olarak gençlere ve kadınlara önerileriniz neler olur?

 Tüm kadınlara ve gençlere ilk tavsiyem çok çalışın. Ne yaptığınızın önemi yok, onu çok iyi yapın ve mutlaka kendi geliriniz olsun. İkinci tavsiyem; çok okuyun, her gün okuyun. Üçüncü tavsiyem; vizyonunuzu uçurun. Vizyon siz gördüğünüzde başkalarının henüz görmediğidir. Son tavsiyem ise bolca düşünün, ben düşünme tatilleri yaparım. Yanıma aldığım, yolumda ışık olacağını inandığım kitaplarımla seyahat ederim. Seyahatin ana teması düşünmek, öyle dinlenmek falan değil. Sadece kitap okumak da değil, adeta yazar ile sohbet etmek.

Haberin Devamı

Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için neler yapıyorsunuz?

 Dünyada en iyi ürünü üretmek isteyen üretken akılları işe aldığımıza inanıyorum. Üretken akılları diğerlerinden ayıran önemli bir özellik tutku. Tutku öyle özgeçmişten anlaşılabilecek bir şey değil. Çünkü temelinde inatçılık, dayanıklılık, ciddiyet ve kendini adama gibi özellikler var. İnovasyonun Ar-Ge’ye ne kadar para harcadığınız ile ilgisi yok. Mesele, çalıştığınız insanlarda; onları nasıl yönlendirdiğinizde ve işten ne kadar anladığınızda saklı. Bir CEO iyi bir CIO olmalı. Yani inovasyon kurulu başkanı olmalıdır. Ben de aslında şirketimin inovasyon kurulu başkanıyım. İnovasyon bir lideri bir takipçiden ayırt eden şey...