Milliyet Executive Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor? 'Sanayi yatırımlarımız artarak devam edecek'

Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor? 'Sanayi yatırımlarımız artarak devam edecek'

08.01.2024 - 04:32 | Son Güncellenme:

"Grup olarak devam eden yatırımlarımızın yanında, inorganik büyüme imkânlarını da aktif şekilde değerlendiriyoruz. Üretimin gücüne inanıyor ve ülkemiz için sanayinin her zaman değişmeyen bir trend olacağını düşünüyoruz."

Patronlar 2024’e Nasıl Bakıyor Sanayi yatırımlarımız artarak devam edecek

2023 grubunuz açısından nasıl geçti? 2024'te yatırımlarınız nasıl şekillenecek?

Haberin Devamı

Nahit Kiler Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı- Kiler Grubu açısından 2023 son derece hareketli geçti. Taahhüt tarafında, hızlı tren projesinin alt yüklenicisi olarak Biskon yapının yoğun bir yılı geçerken, gayrimenkul tarafında Beylikdüzü, Beşiktaş, Pendik, Göktürk projelerinin yapımı ve satışı devam etti. Enerji tarafında, başarılı giden elektrik dağıtım işlerinin yanı sıra yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlara hız verildi. Erzurum Aşkale ve Van Başkale'de GES yatırımları hayata geçirilirken toplam 480 MW'lık depolamalı GES lisansı EPDK tarafından onaylandı. Kütahya Şeker her zamanki gibi istikrarlı bir güçlü seyrini korurken, 2022'de temellerini attığımız İplik Fabrikası yatırımında makine ve ekipmanların ithalatı ve montaj aşamasına geçildi. Diğer yandan, yeni sektörlere girişte mevcut işlerle sinerji oluşturacak işlere odaklanılarak, elektrikli araç şarj istasyonu operatörlüğü lisansı alınarak bu sektöre giriş yapıldı. Tüm bunların yanında, ard arda iki büyük depremin yaralarını sarmak adına holdingimizin kurucusu ve onursal başkanı merhum Hikmet Kiler adıyla faaliyet gösteren vakıf ve grup şirketleri, sosyal yardım faaliyetlerine hatırı sayılır bütçeler ayırdı. 2024 yılı, Hazine ve Maliye Bakanımızın ifade ettiği üzere enflasyonla mücadelenin ön planda olduğu, buna bağlı olarak iç talep koşullarının daraldığı ve likiditenin her zamandan daha çok önem kazandığı bir dönemi yaşayacağımız bir yıl olacak. Her ne kadar bu durum yatırımlar açısından çok cazip bir ortam sunmasa da grup olarak başlayan yatırımlarımızı devam ettirme ve yeni fırsatları kovalama irademiz yüksek. Bunun için gerekli hazırlıklarımızı yaptık ve holding dahil 5 şirketi halka açık bir grup olarak tüm paydaşlarımızın toplam faydasını artırmaya yönelik ne gerekiyorsa yapacağız. Bu bağlamda 2024 yılında; gayrimenkul geliştirme tarafında Referans Beylikdüzü ve Kartal Loca projelerinin teslimlerini gerçekleştirmeyi, devam eden projelerin yanında Ümraniye ve Halkalı gibi yeni projelerin lansmanlarını yapmayı planlıyoruz. Tekstil tarafında yatırımımızı tamamlayıp 2024 ikinci yarısında üretime başlamayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye'nin potansiyeli büyük

Haberin Devamı

Grup olarak inorganik büyüme imkânlarını da aktif şekilde değerlendiriyoruz. 2024 yılı ve sonrasında uzun vadeli büyüme stratejimize uygun satın alma fırsatlarının oluşabileceğini değerlendiriyor ve bu tür fırsatları değerlendirmeyi hedefliyoruz. Dünyada dijitalleşme ve bilgi işleme dayalı güçlü bir trend var. Bununla birlikte grup olarak üretimin gücüne inanıyor ve ülkemiz için sanayinin her zaman değişmeyen bir trend olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda üretim ve sanayi tarafındaki yatırımlarımız artarak devam edecek. Ekonomik büyümenin enerjide bağımsızlıkla olacağı gerçeğinden hareketle enerji her zamanki gibi gözde sektörlerden birisi olacaktır. Yenilenebilir ve çevre dostu alanlara yatırım yapmanın yanında kadın istihdamı ve bölgesel gelir eşitsizliklerini giderme bizim için çok önemli. Enerji alanındaki tüm yatırımlarımızı yenilenebilir enerji alanında gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yeni iplik yatırımımız Türkiye'nin fert başına gelir dağılımında en yoksul 3'üncü ili olan Bitlis ilinde doğrudan 400 kişinin çalışabileceği bir proje. Bu yatırım, bölgedeki gelir dağılımına ve ekonomik kalkınmaya olumlu etkisinin yanında, çalışanların ortalama yüzde 65'inin kadınlardan oluşacak olmasından dolayı ilin kadın istihdamına da önemli katkı sağlayacak bir yatırımdır. Ülkemizin büyük potansiyeline inanan bir grup olarak geleneksel sektörlerimizde büyürken, yeni alanlarla da sektörel çeşitliliğimizi artırarak ülkemize ve insanımıza katma değer yaratıyoruz.

Haberin Devamı

'Odağımızda sürekli gelişmek ve büyümek var'

İsfendiyar Zülfikari TP Petrol Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı

"2023 yılında sektörün en hızlı büyüyen şirketiyiz. Odağımızda sürekli gelişmek ve büyümek var. Öngördüğümüz yatırımlarımız planladığımız şekilde devam ediyor."

2023 sizin için nasıl bir yıl oldu? Tecrübelerinize neler kattı?

2023, Türkiye ve hepimiz için zorlu bir yıl oldu. Şubat ayında yaşadığımız Kahramanmaraş depreminde hem insanlarımızı kaybettik hem de ülke olarak ağır bir mali tabloyla karşı karşıya kaldık. Ancak bu büyük felaket karşısında tüm milletimiz tek yürek olarak, zorlukların üstesinden gelmeye çalıştı. Biz de kurumsal olarak ve gönüllülerimiz aracılığıyla bu seferberliğin bir parçası olduk. TP olarak, sektördeki uzun yıllara dayanan deneyimimiz ışığında iddialı hedeflere yürümeye devam ediyoruz. Odağımızda sürekli gelişmek ve büyümek var. 2023 yılında sektörün en hızlı büyüyen şirketiyiz. Tüm ana faaliyet alanlarımızda öngördüğümüz yatırımlarımız da planladığımız şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

 2024 yılının nasıl bir iş ortamı sunmasını bekliyorsunuz?

 Öngördüğünüz başlıca riskler ve avantajlar nelerdir?

 Dünya, son birkaç yıldır hepimizin hayatını derinden etkileyen ani ve köklü değişimlere sahne oluyor. 2024 yılı da iş dünyası için belirsizlik ve öngörülemezliklerin olduğu bir yıl olacak. Rusya ve Ukrayna ile İsrail ve Filistin arasında devam eden savaşlar tüm dünya ekonomisi için risk. Bunun yanı sıra Euro Bölgesi'ndeki durgunluk, Çin'de büyümenin gerilemesi de etkili olacak faktörler. ABD'de seçim yılı. ABD'de yönetim değişikliği olması halinde, iklim politikalarından Ukrayna'ya yardıma ve Ortadoğu'ya kadar birçok kilit konuda politika değişiklikleri olabilir. Devam eden savaşların sonra ermesi durumunda ise global ekonomiye olumlu etkileri gözlemleyebiliriz. Yüksek faiz politikası devam ettiği taktirde ekonomileri baskılamaya bu yıl da devam edecektir.

2024 yılında iş hayatında hangi trendlerin öne çıkmasını bekliyorsunuz?

Nasıl hazırlandınız?

 Son yıllarda modası geçmeyen iki trend var: Çeviklik ve esneklik. Her iki kavram da değişikliklere hızla yanıt vererek ve ortaya çıkan fırsatlardan yararlanarak değişen zamanlarda hayatta kalma ve gelişme yeteneğini ifade ediyor. Çevik şirketler, değişen pazar koşullarına, müşteri ihtiyaçlarına ve fırsatlara çok hızlı ve kendileri için en verimli olacak şekilde yanıt veriyorlar. Sonuçta rekabet gücünü ve operasyonel verimliliği artırıyorlar. Bunun yanı sıra dijitalleşme trend olmaya devam ediyor. Dijital dönüşüm, işletmelere rekabet avantajı sağlıyor ve yeni büyüme fırsatları yaratıyor. İş dünyası adına dijitalleşmeyi kaçırmamak için 2024 yılı belki de son şans olabilir. Örneğin, önümüzdeki yıl yapay zeka patlamasının devam etmesi bekleniyor. Bireyler ve işletmeler yapay zekayı benimsedi. Yapay zeka ve makine öğrenimi, iş dünyasının her alanında giderek daha önemli bir rol oynuyor. Bu teknolojiler, otomasyon, veri analizi ve karar verme gibi alanlarda önemli verimlilik ve performans artışı sağlayabilir. 2024 yılına damga vuracak diğer trend ise Bulut bilişim. Bulut bilişim işletmelere daha esnek, ölçeklenebilir ve maliyet etkin bir IT altyapısı sunuyor. Veriniz yoksa 2024 yılında başarılı olma şansınız yok. Büyük veri, işletmelerin pazar trendlerini anlamalarına, müşteri davranışlarını tahmin etmelerine ve yeni ürünler ve hizmetler geliştirmelerine yardımcı oluyor. İş hayatı için öne çıkacak önemli başlıklardan biri de sürdürülebilirlik olacak. Sürdürülebilirlik, işletmelerin risklerini azaltmasına, maliyetlerini düşürmesine ve itibarını artırmasına yardımcı olabilecek bir alan.

2024'te iş hayatında cinsiyet eşitliğine ve sürdürülebilirliğe yönelik yeni çalışmalar planlıyor musunuz?

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların iş gücüne katılımı, toplumsal güçlenmenin yanı sıra küresel rekabet düzeninde ekonomik büyümenin de önemli bir unsuru. Bu konu artık bir sosyal sorumluluk projesi olarak değil, toplumsal bir görev olarak kabul ediliyor. TP olarak, toplumsal gelişimin ve ilerlemenin ancak kadının güçlenmesiyle sağlanacağına inanıyoruz. İş süreçlerimizde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık yaklaşımını uygulamaya özen gösteriyoruz. Akaryakıt dağıtım sektörü daha çok 'erkek egemen' olarak görülse de son yıllarda sektörümüzde kadınların sayısının artmakta olduğunu görüyor ve bu alanda önderlik etmekten sevinç duyuyoruz. Örneğin TP Genel Müdürümüz Fidan Bayındır Yıldız'ın kısa sürede sektörde isminden söz ettiren iyi bir lider.