Milliyet Executive Yatırıma köprü kurdu

Yatırıma köprü kurdu

03.03.2022 - 14:11 | Son Güncellenme:

Getir’in yatırımcıları arasında yer alan Re-Pie’ın ortağı Emre Çamlıbel, hem büyüme serüvenlerini anlattı, hem de girişimcilere yol gösterebilecek tecrübelerini paylaştı

Yatırıma köprü kurdu

Re-Pie Portföy Kurucu Ortak ve Yönetimi Kurulu Başkanı Dr. Emre Çamlıbel, “Girişim sermayesi alanlarında yaptığımız yatırımlarla sermaye piyasalarıyla reel sektör arasında köprü rolü üstleniyoruz” diyor. Çamlıbel sorularımızı şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

Re-Pie hakkında bilgi verir misiniz?

Re-Pie Portföy Yönetimi, 2015 yılında Türkiye’nin ilk alternatif yatırım fonu yöneticisi olarak SPK’dan aldığı portföy yönetim lisansıyla kuruldu. İlk girişim sermayesi yatırımımızı 2018 yılında Getir’e yaptık. Hem risk sermayesi (venture capital) hem özel sermaye (private equity) ölçeğinde yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bugün, 17 adet gayrimenkul ve 17 adet girişim sermayesi yatırım fonumuz, Tefas’ta işlem gören Değişken Fonumuz ve bir de Fiba Emeklilik ile beraber yönettiğimiz Galatasaray Emeklilik fonumuz bulunuyor. Şubat 2022 itibarıyla 7 milyar TL olan portföy büyüklüğüne sahibiz.

Hangi alanlara yatırım yapıyorsunuz?

Özellikle girişim sermayesi alanında... Girişim sermayesi alanlarında yaptığımız yatırımlarla sermaye piyasalarıyla reel sektör arasında köprü rolü üstleniyoruz. Amacımız, yatırımcılarımıza sürdürülebilir yüksek getiri sağlamak. Bugüne kadar, fintech, nesnelerin interneti, eğitim, enerji, sağlık ve gayrimenkul gibi büyüme potansiyeline sahip alanlarda yatırımla Türkiye girişim ekosistemine katkı sağladık. Getir, Turk.net, GTC Solar, ARF Yenilenebilir Enerji’nin yanı sıra Simit Sarayı’nın üretim şirketi DMR Unlu Mamüller, Colendi, BinBin, Inofab, Skysens, Musixen, Hasfin, Arvis Games, tiplay studio, Zebra Electronics, Tırport gibi ülkemizin alanında lider şirketleri yatırımlarımız arasında.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde planladığınız yatırımlar neler?

Pandemi sürecinde enerji ve teknoloji girişimlerine yatırımlarımız arttı ve bu alanlarda fonlar kurduk. Teknoloji ve yenilikçilik odaklı iş modellerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Gelecek dönemde, fintech, deeptech, sağlık teknolojileri, akıllı şehirler, oyun sektörü, yenilenebilir enerji teknolojileri ve sanayi yatırımları gibi alanlar odağımızda olmaya devam edecek. Fintech alanında önümüzdeki senelerde yeni bir unicorn çıkacağını öngörüyoruz.

Ayrıca sadece oyun sektörü odaklı karma fon kurma hedefimiz bulunuyor. Birinci Karma Fonumuzun portföyüne bu yıl içerisinde 10 yeni girişim eklemeyi planlıyoruz. Mevcut yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 30’u gayrimenkul sektöründe, yüzde 68’lik bir bölümü ise girişim sermayesinde yer alıyor. Yüzde 2’lik kısım ise özel portföy yönetimi ve menkul kıymet fonları tarafını oluşturuyor. Portföyümüzdeki mevcut sektörlerde büyümeye devam etmenin yanı sıra enerji, endüstri ve teknoloji alanlarında da önümüzdeki aylar içinde çok önemli girişimlerimiz olacak ve sayıları 34 olan aktif fon sayımızı 40’a çıkaracağız.

Haberin Devamı

İlk 10’a girme hedefi var

Gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Sağlıklı büyüme en önemlisi. 2021 yılında girişim sermayesi yatırım fonlarımız ağırlıklı ortalamada yüzde 221 getiri sağladı. Kısa vadeli hedefimiz, 2021 sonuna kadar 5 milyar Türk lirası ölçeğinde bir portföy büyüklüğüne ulaşmaktı ki bu hedefi kasım ayında gerçekleştirdik. 5 yıl içinde Türkiye’nin en büyük 10 portföy yönetim şirketi arasında yerleşmek istiyoruz.

Türk girişim ekosistemi nasıl bir görüntü çiziyor?

Türkiye girişim ekosistemi ciddi bir büyüme ivmesi yakaladı. Yeni nesil girişimlere yapılan yatırım tutarı, yıllar itibarıyla katlaya katlaya giderse 2022’de 4 milyar dolar ve 2023’te 10 milyar doları bulabilir.

Haberin Devamı

Girişimci için ‘yol haritası’

Girişimcilere yol gösterici hangi tavsiyeleri vermek istersiniz?

Girişimciler, şirketlerine sadece finansal yatırımcı değil, şirketin büyümesine katkı verebilecek yatırımcıları almalı. Ayrıca, sadece Türkiye’yi hedefleyen girişimlerin istenen büyüklüğe ulaşmasının pek mümkün olmadığını gözlemliyoruz. Sunduğu ürün ve hizmet regülasyonlara takılmadan ölçeklenebiliyor ve daha büyük nüfuslara hitap edebiliyorsa daha çekici. İş modeliniz, vaat ettiğiniz değer önermesi çok iyi değilse girişimin zaten şansı bulunmuyor. Kendi sermayesini, geleceğini ve itibarını girişimine hasretmeden, doğru ortaklar, ekip ve yatırımcılar bulmadan, karşınıza çıkacak sayısız sorunla mücadele etmeden başarıya ulaşmak mümkün değil.