Gündem İstanbul'da 'pes' dedirten görüntü

İstanbul'da 'pes' dedirten görüntü

21.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dikkatsiz ve kural tanımaz minibüs şoförleri, İstanbul trafiğinde adeta terör estiriyor. Şikayetler her gün artsa da İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, zam yapılmadan disiplinin sağlanamayacağını söylüyor.

İstanbulda pes dedirten görüntü

İstanbul’un kent içi ulaşımında minibüslerin önemli bir yeri var. Kentte 6 bin 700 minibüs, her gün 2 milyonu aşkın yolcu taşıyor. Ancak minibüs şoförlerinden hem yolcular hem de trafikteki diğer sürücüler şikayetçi. Daha fazla yolcu taşıyabilmek için birbirleriyle yarış halinde olan minibüsçüler, yolcuların can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bebek arabasıyla binebilmenin mümkün olmadığı minibüslere zaman zaman az para verdikleri için öğrenciler de alınmıyor.

Haberin Devamı

İstanbulda pes dedirten görüntü

Büyükçekmece-Kıraç hattını kullanan Merve isimli bir vatandaş, hattaki bir araçta bebek arabasıyla binmenin yasak olduğuna yönelik uyarı bulunduğunu belirterek, “Çocuklu ailelerin, toplu taşıma araçlarını rahatça kullanabilmeleri için düzenleme yapılmalı” diyor. Avcılar’da yaşayan Burcu isimli bir öğrenci de yaşadığı problemi, “Öğrenciyiz diye bizi dolmuşa almıyorlar. Sürekli okula geç kalıyorum. Dolmuşlar bomboş ama sadece yetişkin insanlara duruyor” sözleriyle anlatıyor.

Minibüsleri kullanan vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan biri de araçların tıka basa doldurulması. Aşırı yolcu alımı nedeniyle minibüslerin kapılarının açık halde seyrettiğine biz de tanıklık ediyoruz.

Bariyere indirdi

Haberin Devamı

Bir diğer şikayet konusu durak dışında yolcu indirme. Yaptığımız turda, Yenibosna’da D-100’ün ortasında bariyerlerin üzerine yolcu bırakan minibüs gördük. Ayrıca direksiyon başında sigara içen, sinyalsiz aniden duran veya şerit değiştiren, yolcu kapmak veya sefer süresini aşmamak için aşırı hızlı araç kullanan şoförlere yönelik şikayetler de sık dile getirilenler arasında.

İstanbulda pes dedirten görüntü

Başkana göre zam yapılmalı

İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin minibüs ücretlerine zam yapmamasının bu durumda önemli rol oynadığını savunuyor: “Araçlarda öğrencinin kimlik ibraz etmesi için uyarı var. Öğrenci ücreti 1.25 TL. Ama çocuğunun kartıyla araçlarımızı kullanıyorlar. Minibüsçü esnafı ekonomik anlamda zor dönemden geçiyor. Kazandığı para mazotunu bile kurtarmıyor. Belediye zam yapmayarak şoför ile yolcuyu birbirine düşürüyor. 1.25 TL’ye yolcu taşınmaz. Sarıyer’den Beşiktaş’a geliyorlar. Bu arabanın yakıtı zaten 50 TL. 20 yolcu alsa, 23 TL kazanacak. Biz ücretlere zam yapılmasını istiyoruz. Bu konuda esnaf ile yolcu birbirine öcü gibi bakıyor. Biz şoförlerimizi denetliyoruz. Ama şu an, esnafın üzerine gidemiyorsun. İnsanlar barut fıçısına dönmüş. Zam yapılırsa daha disiplinli olunur, daha caydırıcı cezalar kesilebilir. Araçlarda büyükşehir belediyesi tarafından izlenen kameralar var. İstanbul genelinde 6 bin 700 minibüs var, hepsi izleniyor. Esnaf ve vatandaşın daha iyi geçinmesi için zam yapılmalı. Büyükşehire zam talebimizi ilettiğimizde,0 yetkililer seçim bitmeden herhangi bir zammın yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.”

Haberin Devamı