Ekonomi Minik SUV’ların atağı

Minik SUV’ların atağı

19.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’da ve Türkiye’de son yıllarda artan SUV “çılgınlığı”, orta sınıfın ardından B sınıfına da sıçradı. Geçtiğimiz hafta Citroen ve Hyundai birer kompakt SUV tanıtırken, buna başka markaların da duyarsız kalmaması bekleniyor...

Minik SUV’ların atağı

Yaklaşık son 10 yıldır Avrupa ve Türkiye’de popülerlikleri sürekli artan, özellikle 2012 ile 2016 yılları arasında tüm dünyada satış rakamları 5 kat büyüyen SUV ve crossover sınıfındaki araçlar, adeta “çılgınlık” derecesine gelirken, yenileri eklenmeye devam ediyor. Daha çok “C” yani orta sınıfta kendini gösteren çılgınlık, artık “B” sınıfına da bulaşmış durumda. Geçtiğimiz hafta Citroen ve Hyundai, B sınıfında iki yeni SUV modelin tanıtımını yaparken, bunlardan birinin, Hyundai Kona’nın Türkiye’de üretilmesi de tartışılmakta...

Haberin Devamı

Atak başlattı

Fransız üretici Citroen’in uluslararası SUV atağının ikinci önemli ürünü olan C3 Aircross, geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. 4.15 m uzunluğunda kompakt bir SUV olmasına karşın yüksek sürüş pozisyonu, geniş çamurluklar, ön ve arka tamponlardaki koruyucu panelleriyle “büyük ağabeyleri”ne özenen C3 Aircross, sayısız kişiselleştirme alternatifi de sunarak, sürücüleri kendisine bağlamayı hedefliyor. Kompakt yapısı sayesinde şehirde kıvrak, “Grip Control” ve “Hill Assist Descent” (Yokuş İniş Desteği) ile maceraya hazır olan C3 Aircross, verimli benzinli ve dizel motor seçeneklerine sahip.

Minik SUV’ların atağı

Açılır panoramik cam tavanı, kablosuz akıllı telefon şarj alanı, Head-Up-Display, Aktif Güvenlik Frenlemesi, otomatik uzun farlar, hız tabelası tanıma ve uyarlamasının yanı sıra Otomatik Park Desteği ve “Citroen Connect Nav” gibi kullanışlı teknolojileri de sunan araç, 82, 110 ve 130 HP’lik benzinlilerin yanı sıra dizel motor seçeneğine de sahip olacak. Türkiye’ye geliş tarihi ise henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

Yerlileşir mi?

Hyundai’nin uzun zamandır beklenen ve geçtiğimiz günlerde gün yüzüne çıkan Kona’sı da, B-SUV sınıfında markanın, özellikle Avrupa satışlarına bülük katkı sağlaması için geliştirilmiş.

Türkiye’de üretilmesi de “ihtimal dahilinde” olan Hyundai Kona, cesur ve fütüristik tasarıma, lüks özelliklere, modern teknolojik donanımlara sahip. Ve markanın, 2021 yılına kadar piyasaya sunacağı 30 yeni modelden biri. Kona da, 4.165 mm uzunluğa sahip olurken, iki renkli tavan ve 10 farklı dış renk seçeneği gibi kişiselleştirme unsurlarıyla ortaya çıktı.

Bu araç için ilk etapta 120 beygirlik 1.0 lt, 177 beygirlik 1.6 lt benzinli turbo motorlar seçilirken, 1.6 lt motorda 4x4 alternatifi de olacak. Kona da, Yaya Algılama, Kör Nokta Algılama, Arka Çapraz Trafik Uyarısı, Şeritte Kalma Yardımcısı, Sürücü Yorgunluk Tespiti, Statik Dönüş Farları ve Otomatik Acil Fren Destek sistemi gibi teknolojik güvenlik donanımlarına sahip olacak. Bu aracın da yılın sonlarına doğru Türkiye’de satılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Minik SUV’ların atağı

Beklenen yeni modeller de var

B sınıfı SUV pazarı da, mevcutlara eklenen yeni seçeneklerle giderek hareketli bir hal aldı. Halen Audi Q2, Fiat 500X, Ford Ecosport, Honda HR-V, Jeep Renegade, Mazda CX-3, Opel Mokka X, Peugeot 2008, Renault Captur, Ssangyon Tivoli, Suzuki Vitara, hatta Toyota CH-R gibi oyuncuların bulunduğu bu sınıfta, yakın zamanda Hyundai Kona ve Citroen C3 Aircross’un yanı sıra kısa süre önce tanıtılan Skoda Karoq ve Seat Arona’nın da yer alacağı bildirildi. Volkswagen T-Roc ve T-Cross ile Kia Stonic ise açıklanan ancak tanıtılmayan modeller. Bununla birlikte yeni markaların da bu kervana katılması olası...

Yeni A8 Örümcek Adam’da görünecek

Audi’nin “Amiral gemisi” konumundaki A8’in 5. nesli, Temmuz ayındaki dünya lansmanından önce ilk kez “Örümcek Adam: Eve Dönüş” filminde görünecek.

Minik SUV’ların atağı

Markanın desteğiyle gerçekleştirilen “Örümcek Adam: Eve Dönüş” filminde ünlü aktör Tom Holland tarafından canlandırılan Örümcek Adam “Peter Parker”, yine bir başka ünlü aktör Jon Favreau’nun oynadığı “Happy Hogan” tarafından kullanılan yeni Audi A8’in içinde aksiyondan aksiyona koşuyor.

Haberin Devamı

Sinemaseverler, bu sahnelerde yeni A8’in ön ve arka tasarımını görme imkanı bulacak. Ayrıca yeni A8’de bulunan ve Audi’nin yapay zeka teknolojilerinin en ilerici örneği olan “otonom sürüş” teknolojilerini de izleyebilecek.

“Örümcek Adam: Eve Dönüş” filminde, Audi, sadece A8 ile yer almıyor. Filmde Tony Stark karakteri Audi R8 V10 Spyder, Peter Parker da Audi TTS Roadster kullanıyor.

Filmin dünya galası 28 Haziran’da Los Angeles’ta yapılarak, Temmuz ayı içinde de dünya genelinde gösterime girecek.

Peugeot 308’e geçleşme aşısı

Peugeot, satışa sunulduğu günden bu yana 760 bin adet satan 308’i gençleştirdi. Yenilenen 308, bu yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa çıkacak.

Minik SUV’ların atağı

Bünyesinde barındırdığı teknolojiler ve sahip olduğu tasarımla markanın sınıf atlama stratejisinde önemli bir rol üstlenecek yenilenmiş 308, markanın yeni ön tasarımını yansıtan ve “Aslan” logosuna ev sahipliği yapan dikey konumlu ön ızgarası, şık tasarımlı yeni motor kaputu ve LED gündüz farlarıyla dikkat çekiyor. Yeni grafik efektleriyle 3 boyutlu uydu navigasyona ve tüm fonksiyonlarla kolay erişim sağlayan “kapasitif” dokunmatik ekrana sahip Peugeot i-Cockpit, iç mekanda önemli bir yer tutarken, araçta yeni motor seçenekleri de bulunuyor. Araç, aktif güvenlik freni ve güvenli takip mesafesi uyarısı, aktif şerit takip sistemi, yorgunluk tespit sistemi, Akıllı farlar, Aktif hız levhası tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi, VisioPark 1 ve Park Yardımcısı olmak üzere en güncel sürüş destek sistemleriyle donatılıyor.

Haberin Devamı

Peugeot 308’in motor kaputunun altında, 8 ileri yeni otomatik şanzımanla da alınabilen 130 ve 180 beygirlik dizellerin yanı sıra 130 HP’lik üç silindirli benzinli motorlarıyla da dikkati çekiyor. Bunun yanında 270 HP’lik turbo benzinli motoruyla “kükreyen” 308 GTi da yerini koruyor.

Tourneo Custom artık daha ‘havalı’, konforlu

Ford’un Türkiye’de üretilen popüler ticari araç modeli Tourneo Custom, artık daha fazla konfor sunacak. Otomatik şanzıman ve arka havalı süspansiyonlu Tourneo Custom seçenekleri, 125 bin 185 TL’den başlayan tavsiye edilen anahtar teslim fiyatıyla bu ay Türkiye’de satışa sunuldu.

Minik SUV’ların atağı

Tourneo Custom’da sürüş ve yolculuk konforunu artıran arka havalı süspansiyonun yanı sıra otomatik şanzıman, “uzun şasi” minibüs versiyonlarında, “Titanium” ve “Titanium Plus” donanım paketlerinde sunuluyor. Custom, yeni versiyonunda 6 ileri “SelectShift” tam otomatik şanzıman ile kesintisiz bir sürüş keyfi sağlarken, hava kompresörü ve özel tasarlanmış havalı süspansiyonu ile daha konforlu yolculuklara imkan tanıyor. Otomatik şanzıman ve arka havalı süspansiyonlu Tourneo Custom’a, 170 PS güç sunan yeni 2.0 lt dizel motor eşlik ediyor. Bu motor, öncekine oranla yüzde 13 daha ekonomik tüketime sahip.

Koluman’dan 6 milyon TL yatırım

Koluman Motorlu Araçlar, Mercedes-Benz’in en şık, teknolojik ve lüks showroomunu Levent’te hizmete açtı. Mercedes-Benz Türk’ün hissedarı da olan Koluman Holding bünyesindeki Koluman, showroomunun yanında 24 saat hizmet veren servisiyle de dikkat çekiyor.

Minik SUV’ların atağı

Koluman Motorlu Araçlar Otomobil Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Altuğ Erciş, premium sınıftaki daralmaya rağmen showroom için 6 milyon TL yatırım yaptıklarını belirterek, “Markanın geleceğini yansıtan şık tasarım çizgilerine sahip showroomu hizmete sunduk. Sadece teknolojik geliştirmeler için harcanan miktar 500 bin TL’yi aştı. Böylece markanın imajına yakışır bir tesisi daha Türkiye’ye kazandırmış olduk. İçinde spor salonunun da olduğu sosyal alanlara sahip showroomun yanında 7/24 hizmet veren servisimizle de bölgede bir ilke imza attık” diye konuştu. Erciş, Gaziantep yatırımlarının 2018’de tamamlanacağını, Samandıra’da da 2020’de showroom açacaklarını sözlerine ekledi.