Gündem Misafir ol gel bana

Misafir ol gel bana

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Misafir ol gel bana

Avrupa’ya göç eden leylek sürüleri Bulgaristan’ın kuzeyinde soğuk havada buz yağmuruna yakalandı. Kanatları donan hayvanlara bölgede yaşayan Türkler evlerini açtı.

Haberin Devamı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarındaki ani dalgalanmalar baharın habercisi leylekleri de mağdur etti. Avrupa’daki üreme alanlarına ulaşmak için yola çıkan leylekler Bulgaristan’ın Deliorman ve Dobruca bölgelerinde kara yakalandı. Dondurucu hava yüzünden kanatları ve ayakları buz tutan yüzlerce leylek uçamaz hale geldi. Yiyecek bulamayan, uçamadıkları için yırtıcı hayvanların hedefi olan leyleklerin imdadına, çoğu Türk kökenli yöre halkı yetişti. Bölgede yaşayan Türkler, Bulgaristan’ın en sevilen büyük kuşu için seferber oldu. Tarlalarda ıslanmış ve ölmek üzere olan onlarca leylek kucaklanarak sobalı evlerde misafir edilmeye başlandı.

Soba yakıp hepsini ısıttılar

Dulovo’nun Zaritsa (Türkçe adı Kamerler) köyünde yaşayan Safet Halid (53) bereketin sembolü sayılan leyleklere evini açanlara öncülük etti. Safet Halid yaralarını sardığı, sobayla ısıttığı leylekleri balıkla besliyor. Sosyal medyaya leyleklerin fotoğrafını koyan Halid yöre halkına da örnek oldu. Ardından bir çok kişi evlerini leyleklere açtı. Bu sayede 50’den fazla leylek evlerde bakıma alındı. Ayrıca Bulgaristan Russe’de 12, Çernik’te 14, Depol, İsperih, Aven ve Vokil’de ikişer leylek evlerde koruma altına alındı. Hava sıcaklığının eksi 3 derece olduğunu belirten Halid, veteriner kontrolünde olan leyleklerin havanın ısınmasıyla doğaya bırakılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bulgar bakandan soba hediyesi

Bulgaristan’daki leylek seferberliği dünya basınının da ilgisini çekti. Deliorman ve Dobruca’da yaşayanların leyleklere evlerini açmasına Bulgar hükümeti de sessiz kalmadı. Çevre ve Su Bakan Yardımcısı Krassimir Zhivkov, leylek seferberliğini başlatan yol bakım işçisi Safet Halid’i ziyaret etti. Halid’e Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov’un hediyesi olan yeni nesil soba ve yaban hayatı korumak için gösterdiği çabalardan dolayı bakanlığın sertifikasını verdi. Bulgaristan’ın en soğuk bölgesinde yaşadığına dikkat çeken Safet Halid, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Benim kış aylarındaki işim, kar yağdığı zaman yolları açmak. Bu işi yaparken leylekleri fark ettim. Yol boyunca bulduklarımı toplayıp evime aldım” dedi.