Gündem MİT’ten Bond filmlerine taş çıkaran operasyon

MİT’ten Bond filmlerine taş çıkaran operasyon

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

53 kişinin katledildiği Reyhanlı saldırısının planlayıcısı olan terörist Yusuf Nazik, Suriye’de ‘Esad’ın kalesi’ olarak bilinen Lazkiye’de MİT tarafından uzun ve sabırlı bir çalışma sonunda ‘paketlenerek’ Türkiye’ye getirildi

MİT’ten Bond filmlerine taş çıkaran operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, 2013’te 53 kişinin can verdiği Reyhanlı’daki bombalı saldırının planlayıcısı olan ve aranan teröristler listesinde 1.5 milyon TL ödüllü “mavi” kategoride yer alan Yusuf Nazik’i, Esad’ın kalesi olarak bilinen Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalayarak Türkiye’ye getirdi. İstihbarat ekiplerince uzun süre önce yeri tespit edilen ve sabırla takibe alınan Nazik’e tamamen “yerli imkanlarla” şehir merkezinde nokta operasyon yapıldı. Rejim güçleriyle herhangi bir çatışmaya girmeden ve komplikasyona mahal vermeden kıskıvrak yakalanan Nazik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) çok önemli desteği ile güvenli yollar üzerinden Türkiye’ye getirildikten sonra yapılan ilk sorgusunda saldırıyı arkadaşlarıyla yaptıklarını itiraf etti.

Haberin Devamı

‘Türkiye hesabını sorar’

Emri Suriye istihbaratından aldığını söyleyen Nazik, “Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye’den yakalayıp getirdiler. Suriye’deki arkadaşlarıma sesleniyorum, yol yakınken dönün” dedi. Suriye devletine de seslenen Yusuf Nazik, “Türkiye devleti çok büyüktür bunun hesabını elbet sizden soracak” dedi.

Reyhanlı saldırısı öncesi MİT’in saldırı yapılacağına dair çok önemli bilgi notunun sümen altı edildiği ortaya çıkmıştı. Nazik’in, bu bilgi notunu sümen altı ederek patlamanın gerçekleşmesine neden olduğu iddia edilen eski Reyhanlı Savcısı Özcan Şişman’la ilgili de önemli bilgiler verdiği öğrenildi. MİT’in operasyonu Türkiye’nin terörle kaynağında mücadele konusundaki kat ettiği mesafeyi gösterirken, rejimin prestij kaybını da gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

‘Nazik’ bir operasyon

Son dönemde terörle mücadele kapsamında yurt dışında önemli operasyonlar gerçekleştirerek sık sık gündeme gelen MİT Başkanlığı, sınırların dışında, “Nazik” bir operasyonu daha gerçekleştirdi.

MİT, Suriye askeri istihbaratından aldığı talimatla 11 Mayıs 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı organize eden, İçişleri Bakanlığı Terörden Arananlar Listesi’nde, “mavi” kategoride yer alan, 15 Mayıs 2013’ten bu yana aranan ve 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan terörist Yusuf Nazik’in, Suriye rejimi açısından büyük öneme sahip olan ve coğrafi, stratejik konumu nedeniyle sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı Lazkiye şehir merkezinde bulunduğunu tespit etti.

MİT’ten Bond filmlerine taş çıkaran operasyon

Sıkı kontrol altında

Terörist Nazik’in tespit edildiği yaklaşık 400 bin nüfuslu Lazkiye şehir merkezi, Türkiye sınırına 80-90 km. uzaklıkta bulunuyor. Lazkiye, deniz üssü Tartus’un korunmasında stratejik öneme haiz bulunan bir şehir olmasının yanı sıra rejim askeri birlikleri, kolluk güçleri ve istihbarat birimlerince kontrol altında tutuluyor. Giriş ve çıkışların sıkı bir denetime tabi olduğu Lazkiye, coğrafi bölge olarak rejime dost unsurlarca radarlarla da koruma altında tutuluyor.

Haberin Devamı

İlk tespitin ardından istihbarat birimleri Nazik’in alışkanlıklarını ve günlük yaşamının belirlenmesi amacıyla uzun süren sabırlı bir çalışma ile takibe başladı. Takip kapsamında Nazik’in, rejim tarafından verilen kimlikle ve sağlanan imkanlarla, korumalı bir hayat sürdüğü tespit edildi. MİT Başkanlığı, alışkanlıklarını ve rutinlerini analiz ettiği Nazik’i Lazkiye şehir merkezinde düzenlediği nokta operasyonla rejim güçleriyle herhangi bir çatışmaya girmeden ve komplikasyona mahal vermeden ele geçirdi. Nazik, TSK’nın da çok önemli desteği ile güvenli yollar üzerinden Türkiye’ye getirildi. Nazik’in yakalanmasıyla ilgili operasyon ve Türkiye’ye getirilmesi sırasında kullanılan yöntem ve uygulamalar istihbari sır kapsamında çok gizli yürütüldü.

İlk sorguda itiraf etti

Türkiye’ye getirilen Nazik, güvenlik birimlerince sorguya alındı. Nazik’in ön sorgusunda, Suriye istihbarat birimlerinden aldığı talimatla Türkiye’de eylem arayışına girerek alternatif eylem yerlerine yönelik keşif çalışması yaptığını, patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye intikalini sağladığını, iki transit tipi araç temin edip patlayıcıların araçlara yerleştirilmesini organize ettiğini itiraf ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Ayrıca Nazik’in Reyhanlı patlamalarında rol aldığı bilinen Mukaveme Suriye lideri terörist Mihraç Ural hakkında da detaylı bilgiler paylaştığı, sorgusunda eyleme katılan diğer firari sanıkları da teslim olmaya çağırdığı belirtildi.

TERÖRİSTLERE 'DÖNÜN' DEDİ

Alınan bilgiye göre, Nazik’in sorgusunda Reyhanlı saldırısıyla ilgili iddianameyi hazırlayan ve daha sonra FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla meslekten ihraç edilip yargılanan eski Reyhanlı Savcısı Özcan Şişman’la ilgili nemli bilgiler verdiği de öğrenildi. Patlama öncesinde MİT tarafından eyleme dair detay veriler içeren bilgi notunun o dönem Reyhanlı Savcısı olarak görev yapan FETÖ mensubu Özcan Şişman’a iletildiği, ancak Şişman’ın söz konusu raporu sümen altı ederek patlamanın gerçekleşmesine neden olduğu da ortaya çıkmıştı. İstihbarat kaynakları, Şişman’ın patlamadaki rolünün de Nazik’in mahkeme safahatında daha net anlaşılacağı bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Emri Suriye’den almış

Sorgusunda Antakya doğumlu olduğunu aktararak ailesi hakkında bilgi veren terörist Yusuf Nazik, Reyhanlı’daki bombalı saldırıyı arkadaşlarıyla yaptıklarını itiraf etti. Emri, Suriye istihbaratından aldığını belirten Nazik, “Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye’den yakalayıp getirdiler. Suriye’deki arkadaşlarıma sesleniyorum, yol yakınken dönün, Türk devleti bize sahip çıkar, kendi devletimiz bize sahip çıkar. Suriye devletine de sesleniyorum, Türkiye devleti çok büyüktür bunun hesabını elbet sizden soracak” ifadelerini kullandı.

MİT’ten Bond filmlerine taş çıkaran operasyon

1 tonluk patlayıcılar cehenneme çevirmişti

Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te saat 13.21’de İl Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan belediye binasının güney kısmında, 13.25 sıralarında ise PTT hizmet binası önünde olmak üzere bomba yüklü iki ayrı Ford Transit marka araç patlatıldı. Her iki olay yerinde 52 kişi hayatını kaybederken, 155 kişi de yaralandı. 10 adedi resmi kurumlara ait olmak üzere toplam 144 araç, ev ve iş yeri hasar gördü. Hazırlanan iddianameye göre, toplam 700-1000 kg kadar olduğu değerlendirilen RDX içerikli patlayıcılar 25-30 kiloluk paketlerle “Nişan” ve “Hacı” lakaplı Suriye istihbarat görevleriyle irtibat halinde olan kişilerce gece balıkçı tekneleriyle Türkiye tarafına taşındı. Patlayıcılar daha sonra minibüslere yerleştirildi ve sonra da infilak ettirildi.

‘İçimize sanki güneş doğdu’

Terörist Yusuf Nazik’in MİT tarafından yakalanması, katliamda hayatının kaybeden 53 kişinin yakınlarının acısını biraz hafifletti. 11 Mayıs Reyhanlı Şehitler Derneği Başkanı Ahmet Tuna, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla basın toplantısı düzenledi.

Tuna, “Şehit aileleri, MİT, devletimizin güvenlik görevlilerine teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. İçimize sanki güneş doğdu. Ancak biz bununla yetinmiyoruz. Daha Mihraç Ural, Mehmet Gezer ve 9 firari var. Onların da yakalanarak hesap vermelerini bekliyoruz” diye duygularını dile getirdiler.

Yazarlar