Ekonomi Mobil işlemde hacker tuzağı

Mobil işlemde hacker tuzağı

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, mobil bankacılık uygulamalarını taklit eden hırsızlık şebekelerine dikkat çekerek, “Mobil bankacılık uygulamasına girdiğini sanan kullanıcılar sahte önyüzle kandırılabiliyor” dedi

Mobil işlemde hacker tuzağı

Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, son günlerde özellikle bankacılık sektöründe artan dijital dolandırıcılığın önümüzdeki günlerde de gündemde kalmaya devam edeceğini söyledi. “Dolandırıcılık atakları var. Bunlara göğüs germek zorundasınız” diyen Bozacıoğlu, “Mobil bankaya giriş yaptığınızı zannediyorsunuz ama sahte önyüzle sizi kandırıyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar? Örneğin, bankadan geldiğini düşündüğünüz e-mail ile tuzağa düşürüyorlar. Ya da bir kampanya duyurusu ile de dolandırıcılık yapabiliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Şifrenizi koruyun’

Son dönemlerde sosyal mühendislik olarak tanımlanan dolandırıcılığın yaygın olduğunu ifade eden Bozacıoğlu, “ATM’den veya başka yollardan ele geçirilen bilgilerinizle çağrı merkezleri aranarak işlem yaptırılıyor” şeklinde konuştu.
Mobil ve internet bankacılık hizmeti alan ve ürünlerini kullananları üye oldukları siteler ile ilgili olarak da uyaran Bozacıoğlu, “Yardım kuruluşları bile sahte çıkıyor” dedi. İnsanların şifrelerini başka biriyle paylaşmaması gerektiğini söyleyen Bozacıoğlu, “Emin olmadıkları kurumların platformlarına üye olmasınlar. Belli aralıklarla şifrelerini değiştirsinler ve şifreler not edilerek belli yerlerde tutulmasın” diye konuştu.

Kredi limitini ölçüyor

Haberin Devamı

Bozacıoğlu, Experian şirketinin 2000 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirterek, “Finans sektöründe bilgi hizmetleri alanında hizmet veriyoruz. Bankalara ve şirketlere hizmet sağlıyor, küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi danışmanlığı yapıyoruz. Özellikle KOBİ’lerin bankalardan kredi alma süreçlerinde yardımcı oluyoruz. Finans sektörünün dijitalleşmesi ile ilgili uygulamalar geliştiriyor. Dijital dolandırıcılığa karşı birçok ürünümüz var” dedi. Bozacıoğlu, faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Mikro KOBİ müşterilerinin finansal bilgileri ve gerçek gelirleri hakkında güvenilir bilgi edinmek oldukça zor olabiliyor. Bu tip müşterilerin tüm anlamlı banka-içi bilgileri, büro bilgileri, beyana dayalı bilgileri gibi değişkenleri model içinde dikkate alıp hesaplamak, yıllık geliri daha doğru tahmin etmemizi sağlıyor. Experian olarak, mikro KOBİ çözümümüzle, limit atamalarının otomatik olarak yapılmasını sağlıyor, kurumlar açısından önemli operasyonel maliyet ve hız avantajı yaratıyoruz.”

Gelir tahmini yapıyor

Bozacıoğlu, mikro KOBİ’ler için limit ataması yapılırken, geçmiş kredi bilgisinin ve müşterinin mevcut mali durumunun kontrol edildiğini belirterek, “Kredi limitleri ve riskleri, bankada mevcut kredileri ve kullanımdaki diğer ürünleri, işletme ortaklarının bireysel kredi büro kayıtları ve skorları, sektörel bilgiler ve işletmenin diğer kayıtlı bilgileri kullanılarak, ortalama aylık gelirin tahminine yardımcı olan bir model geliştiriliyor. Bireysel mali verilerle ticari mali verilerin birleştirilmesiyle, gelir ve limit hesaplamalarının daha doğru yapılmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi.

Yazarlar