Ekonomi Model ülke Türkiye

Model ülke Türkiye

31.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin bölgesinde model bir ülke olduğunu ifade eden Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Reform paketlerini uygulamaya koyarsak olduğumuz yerden daha iyi yere geliriz” dedi

Model ülke Türkiye

Türkiye’nin çok ciddi reformlar yaptığını belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Pek çok alanda reformlar yapıldı. Yapılması gereken yeni reformlar var, hukuktan, eğitime, ekonomye... Pek çok alanda. Türkiye’nin sürekli olarak reform programına yapışması lazım. Bir takım gereksizliklerin, safraların atılması lazım. Reform süreçlerini ve paketlerini sürekli uygulamaya koyarsak olduğumuz yerden daha iyi yere geliriz” dedi.

Haberin Devamı

“Biz beceremezsek etrafımızdaki kimse beceremez. Türkiye her zaman model ülke oldu” diyen Ateş, hükümetin kredilere yönelik attığı adımlar ve istihdam seferberliği gibi ekonomide canlanmaya ve istihdam sağlamaya yönelik tedbirlerin bankacılık sektörünü cesaretlendirdiğini, 2017 için kredi artış hızının yüzde 20’ye yakın gerçekleşebileceğini söyledi.

‘Yüzde 4 büyümeliyiz’

Uludağ Ekonomi zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ateş, “Genişletici, büyümeci tedbirler alındı. Bu tedbirlerle bütçe açığı biraz artacak. Enflasyonun ise düşündüğümüz kadar aşağıda olmayacağını göreceğiz. Büyümenin enflasyonla mücadelenin bir miktar önüne geçeceği bir dönem yaşıyoruz. 2017 böyle geçer, 2018’e de bunların yansıması olur” dedi.

Haberin Devamı

“Alınan makro ihtiyati, genişlemeci, büyümeci tedbirler doğru ama bunlar tek önlem değil” diyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, şunları söyledi:

“Eximbank’ın Kredi Garanti Fonu kredileriyle özellikle ihracatçılara ciddi yol açıldı. Sermaye Yeterlilik Rasyosu, rahatlatıcı munzam ve vergi düzenlemeleriyle ekonomi rahatlatıldı. Sosyal Güvenlik Bakanlığı benzeri daha önce pek olmamış ciddi tedbirler aldı. Hepsine bakınca işveren açısından yeni istihdam yaratmak cazip hale geldi.”

Büyümenin 2016’yı yüzde 2 civarında tamamlayabileceğini belirten Ateş, “Bu yıl ise büyümenin yüzde 3’lere doğru gittiği görülüyor ancak Türkiye’nin ihtiyacı olan büyüme yüzde 4’lerdedir.”

Ateş, Türkiye ekonomisinin makro göstergelerinin alınan tedbirleri kaldıracak şekilde olduğunu belirterek, tedbirlerin etkisiyle bankacılık sektörü genelinde ilk çeyrek sonuçlarının iyimser bir tabloya işaret edeceğini söyledi.

‘Nefes tutarak yaşamalıyız’

Denizbank Genel Müdürü Ateş, müteahhitlerin elde kalan konutlarda faizin bir bölümünü karşıladığını, bunun canlanma getirdiğini, stok erittiğini, bu konuda bankaların üzerine düşeni yaptığını belirterek, suyun altında nefeslerini tutarak 1-2 yıl yaşamak zorunda olduklarını söyledi.

Ekonomi ve politikanın birbirini etkilediğini belirten Ateş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Çok ciddi reformlar yapıldı. Bunların sonuna gelinmedi. Hukuk, eğitim ve ekonominin diğer alanlarıyla ilgili reformların süratle Meclis’ten geçmesi lazım. Referandumun sonucu nasıl olursa olsun süratle reform yapılması lazım.”
Bankacılığın 155 milyar dolar borçlanması olduğunu belirten Ateş, “Sendikasyonlar devam ediyor. Fiyatları pahalılandı. Yükseliş çok rahatsız edici boyutta değil. Onlar vazgeçebilir mi Türkiye’den? Hayır, geçemez.” ifadelerini kullandı.
Ateş, jeopolitik sorunlarda hızlı toparlanma beklemediklerini, buna rağmen Türkiye’nin, ekonomide yukarı doğru bir ivme yakalayabileceğini söyledi.