Gündem ‘Mor Beyin’den bin 823 iade

‘Mor Beyin’den bin 823 iade

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün Mor Beyin tezgâhıyla görevden uzaklaştırılan bin 823 kişi, yayımlanan son KHK ile göreve iade edildi.  KHK ile 44’ü rütbeli asker 262 kişi ihraç edildi, emekli bir general ile üç albay ve bir astsubayın rütbeleri alındı

‘Mor Beyin’den bin 823 iade

Olağanüstü hal kapsamında yeni bir KHK daha yayımlandı. KHK ile Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “Mor Beyin” yazılımı mağduru bin 823 kişi görevine iade edildi. KHK ile 44’ü rütbeli asker ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında görevli 262 kişi de FETÖ iltisakı nedeniyle ihraç edildi.

Haberin Devamı

Biri general olmak üzere beş emekli TSK personelinin de FETÖ iltisakı nedeniyle rütbeleri sökülecek. Bunlar arasında, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında Özel Kuvvetler Komutanı olan 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın, 2015 Ağustos öncesinde görevden alınması için teklifte bulunduğunu söylediği emekli Tuğgeneral Mehmet Cengiz Doğan da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 8 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nca alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 697 sayılı KHK dün Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamudan 214 ihraç

Kararname ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca (MGK) devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı veya irtibatı olan bazı kamu kurum ve kuruluşlarından 214, TSK’dan ise 48 olmak üzere toplam 262 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi. Bu kişiler arasında TRT’den bir, çeşitli bakanlıklardan 121, YÖK’ten 60 akademik, 19 idari personel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 rütbeli asker ve iki sivil memur, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 28 rütbeli asker ve iki sivil memur da yer aldı.

Haberin Devamı

İhraç edilenlerin isimleri de Resmi Gazete’de yayımlandı. İhraç edilen iki akademisyenin TC kimlik numaralarının da yayımlandığı görüldü.

Tazminat hakları yok

KHK ile “Mor Beyin” isimli internet sitesine girince “ByLock” sunucularına yönlendirildikleri ve FETÖ mağduru oldukları anlaşılan 11 bin 480 kişi arasındaki kamu görevlisinden ihraç edilen 2 bin 168 kişiden bin 823’ü de FETÖ üyeliği, irtibatı veya iltisakı bulunmadığı için görevlerine iade edildi.

Bu personelden 10 gün içinde göreve başlamayanlar “çekilmiş” sayılacak. Bu kapsamda, göreve başlayanlara da kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları güne kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.

Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 22, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan sekiz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 24 kişi ile daha önce OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lar gereği öğrencilikle ilişiği kesilmiş olanlardan iki kişinin isimleri de söz konusu listelerin ilgili sıralarından çıkarıldı.

Haberin Devamı

Aksakallı söylemişti

KHK ile TSK’dan emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya istifa eden Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir emekli tuğgeneral ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üç albay ve bir astsubay kıdemli başçavuşun terör örgütlerine veya MGK tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek rütbeleri alınarak emekli kimlikleri iptal edildi.

Rütbesi alınanlar arasında 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında Özel Kuvvetler Komutanı olan, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın ifadesinde dile getirdiği emekli Tuğgeneral Mehmet Cengiz Doğan’ın da yer aldığı anlaşıldı.

Yazarlar