Dünya Moskova’dan Ankara’ya ilk davet

Moskova’dan Ankara’ya ilk davet

24.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uçak krizinin ardından Moskova-Ankara ilişkilerinden gerginliği azaltmak için önemli bir adım bu kez Rusya tarafından geldi.

Moskova’dan Ankara’ya ilk davet

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasiliy Nebenzya, Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Soçi’de 1 Temmuz’da yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) toplantısına katılmasını beklediklerini söyledi. Nebenzya, Sputnik haber ajansına yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Ukrayna da dahil tüm ülkelerin bakanlarını davet ettik ve herkesi bekliyoruz. Ama onlardan hâlâ bir yanıt almadık. Kimin gelip gelmeyeceği bu hafta ya da gelecek hafta belli olur” dedi.

Haberin Devamı

İkili görüşme olabilir

Nebenzya toplantının formatının ikili görüşmeler yapmaya imkan vermediğini ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla böyle bir görüşme gerçekleştirilmesine hazır olduklarını söyledi. Nebenzya, “Sanıyorum, Türk Bakan orada olursa bizim bakanımızla görüşmek isteyebilir. Böyle bir görüşme gerçekleşebilir. Zira kimseden kaçmıyor ya da saklanmıyoruz. Tüm görüşmelere açığız” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davet edildiğini doğruladı. Davetin altında bir mesaj aramaya gerek olmadığını ima eden Zaharova, Rusya’nın örgütün dönem başkanı olarak tüm üye ülkeleri toplantılara davet etmekle yükümlü olduğunu belirtti.

Türkiye, Rusya’ya 12 Haziran’da kutlanan Rus Günü nedeniyle tebrik mektubu göndermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e hitaben mesajında “Yakın zamanda Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hak ettiği seviyeye yükselmesini diliyorum” demişti. 24 Kasım’da Suriye’de operasyon gerçekleştiren Rus Su-24 tipi savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk F16’sı tarafından düşürülmüştü. Uçağın pilotlarından biri kurtulurken, diğeri yaşamını kaybetti. Bir Rus askeri de arama kurtarma çalışmaları sırasında öldü. Rusya ise hava sahası ihlali olmadığını iddia ederken, Türkiye ile ticari ilişkileri büyük ölçüde askıya aldı. Moskova, ilişkilerin düzelmesi için Ankara’dan özür ve tazminat talep ediyor. Krizden hemen sonra, aralık ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Bakan Çavuşoğlu bir araya gelmiş, ancak görüşme soğuk geçmişti. Geçen sene mart ayında Türkiye’den bir heyet, Rusya’nın Rostov kentinde düzenlenen KEİ konferansına katılmıştı. Bakan düzeyinde olmayan ziyaret, iki ülke arasındaki uçak krizinin ardından önemli bir ziyaret olarak nitelenmişti.

Haberin Devamı

Dışişleri değerlendiriyor

Daveti alan Dışişleri Bakanlığı’nın öneriyi reddetmeyerek değerlendirmeye aldığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde yapılacak üst düzey değerlendirmelerin ardından toplantıya katılım konusunun netleşeceği ifade ediliyor. KEİ, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan, Sırbistan ve Türkiye’nin katılımından oluşuyor.

Yazarlar