Ekonomi Motor tutkusu ‘tavan’ yaptı

Motor tutkusu ‘tavan’ yaptı

13.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zorunlu trafik sigortasında tavan prim uygulamasına geçilmesine en çok motosiklet tutkunları ve motosiklet sektörü sevindi.

Motor tutkusu ‘tavan’ yaptı

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), “4 bin TL’ye yükselen sigorta ücretlerinin 330 TL’ye kadar düşmesi sektöre canlılık getirecek. Özellikle ilk kez motosiklet sahibi olanlar için çok büyük avantaj” değerlendirmesini yaparken, Honda Motosiklet Genel Müdür Yardımcısı Cem Özütok ve Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Nihat Çadırcı da indirimin motosiklet satışlarını artıracağı görüşünde. 2016’da 144 binde kalan pazarın bu yıl 170 bini aşması bekleniyor.

İlk kez alana 329 TL

Tüm motorlu araçlar gibi motosikletlerin de zorunlu trafik sigortalarında yeniden düzenleme yapılmasıyla, sigorta primlerinin yüzde 80 oranında düşmesi hem iki teker üreticilerini hem de kullanıcıları çok sevindirdi. Özellikle büyükşehirlerde ilk kez motosiklet alacak kullanıcılar karşılarına çıkan yüksek rakamlara şaşırıyordu. MOTED’in iki yıldır süren çabaları sonucu motosikletlerdeki primlerin diğer araçlara göre daha yüksek oranda düşürülmesi sektörde büyük heyecan yarattı. Hazine’nin çalışmasıyla artık İstanbul’da ilk kez motosiklet sahibi olmak isteyenler sadece 329 TL ödeyecek.

Haberin Devamı

Motosiklet 6 bin primi 3 bin TL’ydi

Motor tutkusu ‘tavan’ yaptı


Trafik sigorta tutarının 4 bin TL’ye kadar çıktığını belirten MOTED Genel Sekreteri Remzi Öztürk, “Motosiklet satışları son yıllarda düşüşteydi. Çünkü 6 bin TL’ye alınan bir motosikletin zorunlu sigorta primi 3 bin TL olabiliyordu. Bu fiyatla karşılaşan yeni kullanıcı almaktan vazgeçiyordu. Hazine ile uzun süredir çalışıyorduk. Her ay motosiklet sigorta ücretlerini takip ederek raporlar tuttuk. Bir iyileşme olmadığını görünce tavan fiyat uygulamasını önerdik. Önerimizin yerini bulması bizi çok memnun etti. En çok ilk kullanıcının sevineceği müjde ile iki yıldır küçülen motosiklet pazarının büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu yıl 144 binden, 170 bin satış adedini yakalayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

‘Lüks tüketim olmadığı görüldü’

Yamaha Motor Türkiye Müdürü Nihat Çadırcı, zorunlu sigorta bedelinin yüksek olmasıyla motosikletin lüks tüketim olarak algılanmasına yol açtığını söyledi. Çadırcı; “Sigorta bedelinin ürün fiyatının üzerine çıkıyor ve kullanıcı motosikletten soğuyordu. Motosikletin tehlikeli algısına pahalı imajı eklendiğinde ne yazık ki başlamayı düşünen kullanıcıları kaybediyorduk. Pazarda ki yüzde 13 daralmanın neredeyse tamamı ekonomik sınıftaki motosikletlerden olmuştu. Yeni tavan fiyat ile ekonomik ulaşım aracı ihtiyacı olan tüketicilere ulaşabileceğimizi ve pazardaki daralmanın önüne geçmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

Honda Motosiklet Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Özütok; “Tavan fiyat uygulaması çok sevindirici. Sektörün gelişmesi için önemli bir adım. Türkiye pazarına inancımız tam. Satışlarımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. MOTED ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün çabaları ham kullanıcıları hem biz sektör temsilcilerini memnun etti” dedi.

Motor tutkusu ‘tavan’ yaptı

‘Ruhsatsız’ motorsiklet yayılıyordu

Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı Zafer Özsoy, “Sigorta primlerini yüksek olması motosikletseveri çok olumsuz etkiliyordu. Oysa İstanbul ve Ankara gibi illerde trafiğin azaltılmasının tek çözümü motosikleti özendirmektir. Motosiklet almak isteyen yüksek primi görünce ya vazgeçiyordu ya da yasadışı kullanıyordu. 2 bin TL’lik motosikletin 1500 TL primi olduğunu gördük.

Motosikletseveri uzaklaştırmak yerine teşvik edici tedbirler almak gerekir. 18 Mart’ta Çanakkale’ye gittiğimizde bile 3 bin motorcu bu konuyu konuştuk. ÖTV ve KDV indirimi içinde harekete geçtik” dedi. Düzenlemeden önce 250 CC bir motosiklet Adana’da bin 894 TL, Bursa’da 2.204 TL, Mersin’de 1.747 TL, İzmir’de 2.177 TL’ye zorunlu sigorta yapılıyordu. İstanbul’da ise bu rakamın 3.696 TL’ye kadar çıkması motosikletseverleri şaşırtıyordu” ifadelerini kullandı.