Gündem Mühendise şiddet

Mühendise şiddet

24.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bir binada asansör denetimi yaptığı sırada şiddete uğrayan makina mühendisi, “Türkiye’de kadın mühendis olmanın zorluklarını biliyoruz ama asla yılmayız” dedi

Mühendise şiddet

İstanbul’daki bir apartmanda asansör denetimi yaptığı sırada asansör firması çalışanının sözlü ve fiziki şiddetine uğrayan makina mühendisi G.Y., “Türkiye’de kadın mühendis olmanın zorluklarını biliyoruz. Böyle şeyler bizi zorluyor ama yıldıramayacak” diye konuştu. Kartal’da makina mühendisi G.Y. asansör bakım firması görevlisinin denetim yapmasını engellediği ve üzerine yürüyerek şiddette bulunduğunu iddia etti. Denetimi yarıda kesmek zorunda kalan G.Y. birim sorumlusunu arayarak olayı Makina Mühendisleri Odası’na bildirdi. Karşılaştığı şiddetle ilgili adli sürecin başlatılacağını söyleyen G.Y. yaşadıklarını Milliyet’e anlattı:

Haberin Devamı

Ayrımcı sözler

“Kamusal denetim yapan bir saha çalışanıyım. Denetim esnasında apartmanda bakım yapan personel, eksikliklerin tespitine engel olmak istedi. Üzerime yürüyüp, kolumdan tutarak denetime devam etmemi söyledi. Denetimi bıraksam da şahıs peşimden yürüdü ve aşağılayıcı kelimeler sarfetti. ‘Sen işinin ehli değilsin, yapamazsın, bu iş erkek işi’ gibi ayrımcı ifadelerle hep karşılaşıyoruz. Bir kadın olarak erkek egemen bir toplumda olmanın zorluklarını her zaman hissediyoruz. Yaşadığım olayla ilgili Makina Mühendisleri Odası’nın desteğiyle adli süreç başlatılacak. Kadın mühendisler olarak fabrikalarda ve sahalarda çalışmaya devam edeceğiz.”

‘Takipçisi olacağız’

Olayla ilgili açıklamada bulunan Makina Mühendisleri İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tataroğlu şunları söyledi: “Asansör denetimlerinde, piyasada bu işlere ‘erkek işi’ olarak bakılmasından dolayı oda olarak özellikle kadın arkadaşlarımızı istihdam etmek istiyoruz. Beş kadın denetçi arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Kadınların mühendislik mesleğini icra edebilmeleri ve toplumsal hayatta var olabilmeleri cinsiyet ayrımcılığına uğramamalarına bağlı. Bu sebeple kadın dernekleriyle irtibata geçerek konuyu kamuoyu nezdinde de mahkum etmek istiyoruz. Yaşanan olayı kınıyoruz. Kadınların cinsiyet ayrımcılığına uğramadan mesleklerini icra etmesini sağlayacağız.”