Gündem Muhtarın "yabani" misafiri

Muhtarın "yabani" misafiri

20.12.2015 - 11:59 | Son Güncellenme:

Çankırı'nın dağ köylerinden Yaylatepe'nin muhtarı Osman Akkaya'nın yolda bitkin halde bulup tedavi ettiği karaca, iyileşmesinin ardından doğaya salınmasına rağmen Akkaya ailesini terk etmedi.

Muhtarın yabani misafiri

Bayramören ilçesine bağlı Yaylatepe köyünün muhtarı Osman Akkaya (50), mayıs ayında yolda bitkin halde bulduğu karacayı başka hayvanların zarar vermesini önlemek için evine götürdü. Birkaç günlük olduğunu tahmin ettiği yavru karacayı evinde özenle besleyen Akkaya, iyileştikten ve biraz büyüdükten sonra doğaya bıraktı. Geceleri ormanda geçiren karaca, gündüzleri ise sık sık Akkaya ailesinin evine geliyor. Akkaya ailesi de kapıyı tırmalayan "Ceylan" adını verdikleri karacayı eve alıp besliyor.

Haberin Devamı

Osman Akkaya, AA muhabirine, karacayı yolda ölmek üzereyken bulduğunu söyledi. Köyde traktörle giderken yolda karacayı gördüğünü ancak önce almadığını anlatan Akkaya, birkaç saat sonra aynı yerden geçerken hayvanı bitkin şekilde görünce vahşi hayvanların zarar vermemesi için karacayı orada bırakmadığını dile getirdi. Yavru karacayı orada bitkin halde ölüme terk etmeye gönlünün elvermediğini belirten Akkaya, "Tek başınaydı, üzüldüm çünkü hali oldukça kötüydü. Eve getirip kendisine sandıktan bir yuva yaptım. Açlıktan ölmemesi için birkaç gün şırınga ile süt verdim. Süt içtikçe toparlandı. Bir süre de biberonla besledikten sonra bahçeye bıraktım, burada ot yemeye başladı" dedi.

"Kapıyı açmazsak adeta çalar gibi tırmalıyor"

Haberin Devamı

İyice iyileştikten sonra karacayı doğaya saldığını kaydeden Akkaya, "Geceleri ormanda kalıyor. Çoğu gün ise sabahın erken saatlerinde kapıya geliyor. Kapıyı açmazsak adeta çalar gibi tırmalıyor. Biz de mecburen kapıyı açıp içeri alıyoruz. Evde bizimle yemek yiyor, süt içiyor, elimizden ekmek koparıyor. Adeta aileden biri oldu" ifadelerini kullandı.

Karacanın evde serbestçe dolaştığını anlatan Akkaya, karacanın bazen kanepede uyuduğunu, bazen de aynada kendisine baktığını söyledi. "Ceylan"ın köyde de oldukça rahat hareket ettiğini dile getiren Akkaya, "Köy sakinleri de Ceylan'ı çok seviyor. Köyde rahatça geziyor. Evde iki köpeğimiz var. Bölgede karacaya zarar verecek çok sayıda çakal bulunmasına rağmen köpeklerimiz karacayı koruyor" diye konuştu.

Akkaya, eskiden avlanmaya çıktığını ancak "Ceylan"ın hayatlarına girmesinden sonra av yapmayı bıraktığını sözlerine ekledi.