Karabük Murat Orhan'dan 'Kardemir' açıklaması

Murat Orhan'dan 'Kardemir' açıklaması

17.09.2015 - 15:43 | Son Güncellenme:

Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan, KARDEMİR A.Ş. yöneticilerinin hâkim hissedarı oldukları Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ çelik firmalarına KARDEMİR ile ticaret yapma müsaadesinin mahkeme kararı ile durdurulduğunu söyledi.

Murat Orhandan Kardemir açıklaması

Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan, KARDEMİR A.Ş. yöneticilerinin hâkim hissedarı oldukları Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ çelik firmalarına KARDEMİR ile ticaret yapma müsaadesinin mahkeme kararı ile durdurulduğunu söyledi.
Murat Orhan yaptığı açıklamada, “KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulunu oluşturan Yolbulan A.Ş, Çelsantaş A.Ş ve Çağ-Çelik A.Ş yıllarca öncelikli mal alımı gibi imtiyazlar oluşturarak KARDEMİR’den Milyon Dolarlık kütük ve demiri piyasa fiyatlarının altından alım yapmışlar, ardından da şirketin birçok işlerini de piyasa fiyatlarının üstünden yapmışlardı. Tabiri yerinde ise KARDEMİR A.Ş Yönetimini oluşturan Yolbulan, Yücel ve Güleç aileleri KARDEMİR’e girenden, çıkandan para kazandıkları iddiası ile haksız rekabet yaptıkları suçlaması ile haklarında çok sayıda dava açılmıştı. Yaklaşık 6-7 yıl önce haksız rekabet iddiaları ile başlattığımız hukuk mücadelesinde Türkiye Demir Çelik sektörünü etkisi altına alacak neticelere vardık.KARDEMİR A.Ş Yönetimini oluşturan bu üç aile ile ilgili halen devam eden, haksız rekabet mahkemesi sürüyor. Yargı süreci içinde KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Üyelerinin, KARDEMİR ile ticaret müsaadesi yapmalarına izin veren Genel Kurul kararlarında 2011, 2013 ve 2014 yılları geriye dönük iptal edilmişti. Karabük yerel mahkemesi ticaret müsaadelerinin iptal istemini ret etmiş, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üst Kurulu olan karar düzeltme organı tarafından ise “Ticaret Müsaadeleri” 2011, 2013 ve 2014 yıllarını içerecek şekilde geriye dönük iptal edilmişti.
Halen devam eden 2015 yılı ticaret müsaadesinin iptal talebini ise değerlendiren Karabük 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri’nin sahibi oldukları ilişkili şirketler Çağ Çelik A.Ş., Çelsentaş A.Ş ve Yolbulan A.Ş.’nin ve diğer yönetim kurulu üyelerinin Kardemir’le ticaret yapmasına imkan sağlayan 27.03.2015 tarihli Kardemir A.Ş. Genel Kurulu’nun 7. Maddesinin yürütmesi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 449. Maddesi gereğince geri bıraktı. Bu karara göre KARDEMİR A.Ş Yönetimini oluşturan söz konusu üç aile artık KARDEMİR A.Ş’den bir kuruşluk ticaret yapamayacak” dedi.
Orhan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uzun yıllar KARDEMİR A.Ş’den imtiyazlı mal alımı gibi haklar oluşturan Yolbulan, Yücel ve Güleç aileleri, kendi şirketlerine ve ilişkili oldukları şirketlere binlerce ton kütük ve demiri hem satış fiyatlarının altından temin etmişler, hem de başka şirketlere kütük ve demir satışının önünü kapayarak, Karabük’teki haddehaneler ile demir tüccarlarının kapanmalarına neden olmuşlardı. Son olarak yine Güleç ailesine bağlı olan Dez Lojistik şirketinin KARDEMİR’in Zonguldak limandan Bir Milyon tonun üzerinde cevher ve kömür nakliyesini piyasa fiyatlarının üstünde aldıkları da basına yansımıştı. Şimdi bu ara karar ile KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Üyelerini oluşturan, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Yolbulan, Burak Yolbulan, Cavit Yücel ve Çağrı Güleç’le ilişkili olan Yolbulan A.Ş., Çelsantaş A.Ş,, Çağ Çelik A.Ş. şirketleri ve bu kişilerin ilişiği olduğu diğer tüm şirketler KARDEMİR A.Ş ile hiçbir ticaret yapamayacak. KARDEMİR A.Ş Yönetimindeki Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ Çelik şirketleri uzun yıllardır aynı sektörde faaliyet gösterenlere karşı haksız rekabet yaptılar. SPK raporlarında da belirtildiği gibi kendi şirketlerine haksız kazanç elde ettiler. Karabük’te yıllarca faaliyet gösteren ve yüzlerce istihdam yapan Demir Tüccarları, Nakliyeciler ve en önemlisi ise onlarca haddehanenin kapanmalarına yol açmışlardır. İşte 6-7 yıllık mücadelemizin altında bunlar yatıyordu ve ‘er geç adalet tecelli eder’ derler ya, işte bu oldu. Adalet tam olarak tecelli etmeye başladı. Önümüzdeki günlerde geniş bir açıklamada bulunacağım.”
KARDEMİR A.Ş Yönetimi hakkında görülen davada Murat Orhan ile birlikte müdahil olanlardan Nomtaş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nom ise adaletin her zaman yerinde tecelli ettiğini belirtti.
Öte yandan bu gelişmeler karşısında tüm gözler kısa adı KAHDER olan Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği yeni başkanı Nazım Çapraz’a çevrildi.