Ekonomi MÜSİAD KOBİ’leri faizsiz fonla destekleyecek

MÜSİAD KOBİ’leri faizsiz fonla destekleyecek

12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak yatırım, ticaret ve ihracat seferberliği ilan ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin atılım yapması ve daha müreffeh yarınlara sahip olması için hem bir sivil toplum kuruluşu (STK), hem de bir işadamları derneği olarak elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız” dedi.

MÜSİAD KOBİ’leri faizsiz fonla destekleyecek

MÜSİAD’ın yeni yol haritası toplantısında, yeni yönetim kurulu üyelerini tanıtan Kaan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Sanayiyi daha ileriye taşımalıyız. Üretimi artırmalı, buna bağlı olarak da istihdamı en üst seviyelere yükseltmeliyiz. Bu doğrultuda, Toplu Sanayi İdaresi projesini öne çıkardık. Projemiz, 81 ilde birer orta ölçekli sanayi bölgesi tesis edilmesini ifade ediyor. Projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları büyüterek firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. TOSİ’ler, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek.”

Kaan, proje tekliflerinin TOKİ öncülüğünde gerçekleşmesi ve bir üretim kampüsü şeklinde inşa edilmesini öngördüklerini aktararak, “Burada en az 200 sanayi yapısı faaliyette olacak. Kampüsün içinde konutlar, bir meslek okulu, kreş ve sağlık kuruluşu gibi yapılar yer alacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Faiz büyük engel

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98.8’inin KOBİ olduğuna işaret eden Kaan, “Türkiye KOBİ’lerin omzunda yükseliyor” dedi. Kaan, KOBİ’lerin daha fazla üretmesi noktasında bazı sıkıntıların olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En fazla dile getirilen konu finansal erişebilirliğin düşük olması. Bir girişimcinin yapacağı yatırım ya da bir yatırımcının sürdürülebilir bir büyüme içinde olmasının önündeki en büyük engeli faiz olarak görüyoruz. Biz bu noktada faizsiz modeller üzerine yoğunlaştık. Kâr odaklı ve üretimi besleyen alternatif bir model üretme sürecindeyiz.”

Girişim sermayesi

Kaan, bu noktada yeni bir komisyon oluşturduklarını, MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Komisyonu’nun, faizsiz finans ilkeleri doğrultusunda girişimcileri yatırım sermayesiyle buluşturan en güçlü uluslararası yatırım ağı olmayı amaçladığını kaydetti.

Kaan, “Yatırımın önünü engelleyen faiz konusunda alternatif finans sistemi olarak Girişim Sermayesi Fonu’nu gündeme getirdik. Üyelerimizle fona aktaracağımız fonla yatırımların önünü açacağız” dedi.

Kanun önerisi hazırlayacağız

Kaan, “Bugüne kadar Türkiye’de dile getirilmemiş veya çözüm üretilmemiş, ekonomiyi, toplumu, sosyal hayatı etkileyen konulara yönelik mevzuat çalışmaları yapacağız. Ekonomi ana işimiz gibi gözükse de aileden eğitime, sağlıktan spora, sanattan hukuka yani hayatın her alanıyla ilgili önemli kanun tasarısı önerileri sunacağız. Zekât Fonu/Zekât Vakfı, Dijital Zorbalık ve Unutulma Hakkı ve Kamu Özel Sektör İşbirliği yakın dönemde sunacağımız önerilerden birkaçı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kaan, ‘erdemli insan eğitimi’ modeliyle eğitim kampanyası başlatacaklarını da aktardı.