Gündem Musikişinas filmler

Musikişinas filmler

26.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Film Festivali, bu yıl 6-17 Nisan 2018 tarihlerinde 37. kez izleyicileriyle buluşuyor. Sinemaseverler ve müzik tutkunları, bu yıl da festivalin Musikişinas bölümünde, dünyanın farklı bölgelerinde müzik tarihine damga vurmuş ikonik isimlerin özgün ve çarpıcı hikâyelerini anlatan filmleri izleyecek.

Musikişinas filmler

İran asıllı ünlü sanatçı Shirin Neshat’ın yönettiği ‘Looking for Oum Khultum’, Türkiye’de Ümmü Gülsüm olarak tanıdığımız, Arap müziğinin öncülerinden Mısırlı bu eşsiz şarkıcının hayat hikâyesini, onun hakkında bir film çekmek isteyen bir kadının hikâyesi üzerinden izliyor. Sadece Japonya’nın değil, dünyanın en özgün, en saygın bestecilerinden Ryuichi Sakamoto, Merry Christmas, Mr. Lawrence’tan Gohatto’ya, ‘The Revenant / Diriliş’ten ‘The Sheltering Sky / Çölde Çay’a film müzikleriyle daha çok tanınıyor, Bertolucci’nin ‘Son İmparator’ filmiyle de En İyi Film Müziği dalında Oscar’a uzanıyor. Stephen Nomura Schible’nın yönettiği ‘Ryuichi Sakamoto: Coda’, synth pop üstadı olduğu 1970-80’lerden deneysel elektronika’ya uzandığı günümüze, aktivizmi ve konserleriyle sanatçının 50 yıllık kariyerinin içten ve ayrıntılı bir portresini çiziyor. Bölümde gösterilecek göz alıcı konser kayıtlarından Jones’un Jamaika’daki ailesiyle geçirdiği özel anlara ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ ilk gösterimini Toronto Film Festivali’nde yaptı.

Haberin Devamı

Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan ‘Eric Clapton: A Life in 12 Bars’, dev müzisyenin hem dünyaya açık hem de aile arasındaki özel hayatını gözler önüne seriyor; The Yardsbirds ve Cream günlerinden solo dönemine, kariyerine de odaklanıyor. Musikişinas bölümünde yer alacak filmlerin tümü, 37. İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısıyla birlikte, mart ayında açıklanacak.