Dünya Musul’da hem kaçış hem ilerleme sürüyor

Musul’da hem kaçış hem ilerleme sürüyor

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’un batısında devam eden operasyonda büyük önem taşıyan köprülerden ilki Irak ordusu tarafından ele geçirildi. Köprü askeri sevkiyat konusunda stratejik öneme sahip. Bu arada sivillerin bölgeden kaçışı da sürüyor...

Musul’da hem kaçış hem ilerleme sürüyor

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u DAEŞ’ten almak için başlatılan operasyon sürerken, kentin batı bölümüne harekat düzenleyen Irak ordusunun ilerleyişi devam ediyor. Ordunun, son olarak batı Musul’un en güneyindeki köprüyü ele geçirdiği ifade edildi. Musul’u ikiye ayıran Dicle nehri üzerinde beş köprü bulunuyor. Köprüler, DAEŞ’i tecrit edebilmek için ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince bombalanarak yıkılmıştı. Kentte bulunan havaalanının ardından en güneyde bulunan köprünün de kurtarılması büyük önem taşıyor. Zira Irak ordusu, onarılması durumunda, bu köprü sayesinde, kontrolünde bulunan doğu Musul’dan takviye kuvvet ve silah akışı sağlayabilir. Böylece yaklaşık 750 bin sivilin bulunduğu kentin batı kısmında DAEŞ üzerindeki baskının artacağı ifade ediliyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dün yapılan açıklamada, kentin batısında sıkışan sivillerin durumundan büyük endişe duyulduğu belirtildi. Reuters haber ajansının haberinde, DAEŞ militanlarının sivilleri kalkan olarak kullandığı,
bunun dışında birçok eve ve sivil araca tuzak yerleştirdiği ifade edildi. Irak ordusundan yetkililer de, bölgede ilerledikçe terör örgütünün daha dirençli biçimde karşı koyduğunu belirtiyor.

Sivillerin durumu

Bununla birlikte, Irak’ın Musul kentini terör örgütü DAEŞ’ten kurtarma operasyonları dolayısıyla evlerini terk edenlerin sayısının 235 bine yükseldiği bildirildi. Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, “Musul’u kurtarma operasyonlarının başlangıcından bu yana yerinden olan sivillerin sayısı 235 bine ulaştı” dedi. Bakan Caf, 14 bin sivilin geçen hafta operasyonların başladığı Musul’un batısından göç ettiği bilgisini verdi. Kaçan sivillerin uzun süre yürümek zorunda kaldığı, bir çoğunun aç ve susuz bir şekilde Iraklı güçlerden yardım istedikleri kaydediliyor.

65 bin kişinin ise DAEŞ’ten kurtarılan bölgelerdeki evlerine döndüğünü aktaran Caf, “Kurtarılan bölgelerde su ve elektrik gibi temel alt yapı hizmetlerinde tahribat söz konusu” diye konuştu. Iraklı bakan, ülke genelinde ise yerinden edilen toplam 4.3 milyon sivilden 1 milyon 650 bin kişinin evine döndüğünü aktarırken, 600 bin kişinin göçmen kamplarında hayatını sürdürdüğünü ifade etti.

Musul’un doğusunda kontrolü tamamen ele geçiren Irak güçleri, batı yakasını DAEŞ’ten kurtarmaya yönelik operasyona başlamıştı.