Dünya Musul’da son perde

Musul’da son perde

29.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak güvenlik güçleri, cumartesi günü Musul’da DAEŞ’in kontrolünde kalan son bölgeyi de ele geçirmek için yeni bir operasyon başlattı.

Musul’da  son perde

Ortak Harekât Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre son aşama, DAEŞ’in kontrolünde olan bölgenin tarihi kent merkezi ve Dicle Nehri’nin batısı boyunca sıralanan üç komşu bölgeyi kapsıyor. Cuma günü, Irak hava kuvvetleri sivillere kaçmalarını söyleyen broşürler atmıştı.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağından yapılan açıklamada da, Irak güçlerine ait savaş uçaklarının, kentin batı yakasında Suriye sınırında yer alan El-Beac ilçesi ile Kayravan nahiyesinde örgüte ait bazı noktalara düzenlediği saldırılarda 29 DAEŞ üyesinin öldürüldüğü belirtildi. 9. Tümen Komutanlığı’nda görevli üsteğmen Semir Davud el-Muhsin ise, Haşdi Şabi güçlerinin, El-Beac ilçesinin kuzeyindeki “Rambus el-Garbiyye ve Rambus eş-Şarkiyye” adlı iki köyü terör örgütünden geri aldığını öne sürdü.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’taki insani yardım koordinatörü Lise Grande BBC’ye yaptığı açıklamada “DAEŞ’in kaçmaya çalışan aileleri doğrudan hedef aldığını ve gıda-ilaç stoklarının oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz. Bütün bu kanıtlar bize bu mahallelerde mahsur kalan sivillerin çok büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor” dedi. Ülkenin ikinci büyük kenti Musul, Haziran 2014’te DAEŞ kontrolüne girmişti. Irak güçleri, Kasım 2016’da kentin doğusunu geri alırken, 19 Şubat’ta Musul’un batısını kurtarma operasyonunu başlatmıştı.

İranlı General öldü

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Komutanı General Şaban Nasiri’nin çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini duyuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Iraklı yetkili, Şaban Nasiri’nin cuma günü öldüğünü ve Musul operasyonunda hayatını kaybeden ilk İranlı komutan olduğunu söyledi.

Yazarlar