Adana Müteahhitlerden Demir Fiyatlarındaki Artışa Tepki

Müteahhitlerden Demir Fiyatlarındaki Artışa Tepki

06.12.2017 - 11:21 | Son Güncellenme:

AKAMDER Başkanı Karslıoğlu: "Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 12,22, üretici fiyat endeksi yüzde 9,13 artarken demir fiyatlarındaki artış ise yüzde 44,89 olmuştur"

Müteahhitlerden Demir Fiyatlarındaki Artışa Tepki

ADANA (AA) - Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, artan demir fiyatlarına tepki göstererek, "Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 12,22, üretici fiyat endeksi yüzde 9,13 artarken demir fiyatlarındaki artış ise yüzde 44,89 olmuştur." dedi.

Haberin Devamı

Karslıoğlu, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Müteahhitler Derneği ile AKAMDER binasındaki ortak basın açıklamasında, ülkenin kalkınmasında lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün demir fiyatlarındaki durdurulamayan artışlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi.

Gerek özel sektör yatırımcılarının gerekse kamuya iş yüklenen kamu müteahhitlerinin demir fiyatlarındaki spekülatif ve fahiş artışlardan olumsuz etkilendiğini ifade eden Karslıoğlu, şöyle devam etti:

"Yılbaşında bin 760 lira olan inşaat demiri fiyatları kasım ayının son günlerinde 2 bin 570 liraya kadar yükselmiştir. İş gücü istihdamına ve piyasa ekonomisine katkıları herkesçe bilinen biz müteahhitler piyasadaki dalgalanmaların farkında olmakla birlikte demir fiyatlarındaki bu artışın spekülatif ve fahiş olduğuna inanıyoruz. Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 12,22, üretici fiyat endeksi yüzde 9,13 artarken demir fiyatlarındaki artış ise yüzde 44,89 olmuştur. Ülkemizin, dünyanın önde gelen demir çelik üreticilerinden olduğu varsayılırsa kış aylarında bile durdurulamayan bu artışlar normal değildir. Ülkemizin kalkınmasına da zarar vermektedir. Dolar düşerken bile fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır."

Haberin Devamı

Karslıoğlu, demirin inşaat sektörünün ana kalemi ve olmazsa olmazı olduğunu kaydetti.

Fahiş fiyattan satılan demir fiyatlarının inşaat sektörünü zehirlememesi için hükümeti konuya el atmaya davet eden Karslıoğlu, yatırımların kesintiye uğramadan devam edebilmesi için demirin piyasada bol miktarda ve uygun fiyatta bulunması gerektiğini söyledi.

Karslıoğlu, demir fiyatlardaki öngörülemeyen yüksek artıştan en çok etkilenen kamu müteahhitlerinin sorunlarını çözmek için 2008 yılında olduğu gibi ilave Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılmasının uygun olacağını belirtti.

Karslıoğlu, sektörlerindeki diğer bir sorunun da çimento üreticilerinin art arda zam yapması olduğunu, bu konuda da Rekabet Kurumu'nu devreye girmeye çağırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yılbaşına kadar önlem alınmadığı takdirde Adana'daki müteahhitlerin şantiyelerini durdurmak zorunda kalacağını vurgulayan Karslıoğlu, hükümetin bu konuda tüm tedbirleri alacağına ve piyasayı rahatlatacağına inandıklarını kaydetti.

Açıklamaya AYAMDER Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, Müteahhitler Birliği Başkan Yardımcısı İzzet Öksüzkaya ve derneklerin üyeleri katıldı.