Gündem Mutluluk ülkesi 500 yaşında

Mutluluk ülkesi 500 yaşında

08.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

John Lennon, cennete ihtiyaç duyulmayan, hayali bir barış dünyasını anlattığı ünlü ‘Imagine’ şarkısının bir yerinde “Benim bir hayalci olduğumu söyleyebilirsin ama tek ben değilim,” der.

Mutluluk ülkesi  500 yaşında

Gerçekten de tarih boyunca düşünürler ‘ideal’ dünya düzeni üstüne pek çok model geliştirmiş, Platon’dan Voltaire’e dünya düşünce tarihinin mimarları bu ‘ideal’ dünyaların nasıl olması üstüne kafa yormuşlardır. Ancak belki de hiçbiri Thomas More’un ‘Ütopya’sı kadar insanlığın ortak belleğine yerleşmemiştir.
Bir ideal ülke ya da dünya hayal edilmek istendiğinde hemen ‘Ütopya’ gelir akla. More, hayalini kurduğu ideal ülkeyi anlattığı ‘Ütopya’sını daha şansölye makamına gelmeden önce Latince yazıp, 1516 yılında Belçika’da dostu Erasmus’un editörlüğüyle yayımlatmıştı. İçinde bulunduğumuz yıl Ütopya’nın 500’üncü yaşı, başta ülkesi İngiltere’de olmak üzere tüm dünyada kutlanıyor. Bunların içinde en kapsamlı olanı ise Londra’nın önemli kültür-sanat merkezlerinden Somerset House’da tüm yıl boyunca, çeşitli başlıklar altında sürecek olan etkinlikler dizisi. ‘Utopia 2016: A year of Imagination and Possibility’ adlı etkinlikler dizisi 25 Ocak’ta sanatçı Jeremy Deller ile grafik tasarımcı Fraser Muggeridge’nin tasarımı olan etkinlik bayrağının Somerset House’un çatısına asılmasıyla başladı. Bayrakta ne yer alıyordu? Tüm dünyada çok iyi bilinen bir sembol olan gülen surat yani, ‘smiley’.
İlk baskılar görülecek
‘Ütopya’nın 1516’da asıldığı yer olan Belçika’nın Leuven şehrindeki M-Museum’da ‘In Search of Utopia’ başlığı altında Londra’dakine benzer biçimde resimden sinemaya pek çok başlık altında düzenlenecek aktiviteler 20 Ekim’den itibaren gerçekleştirilecek. Londra’da Somerset House dışında düzenlenen en dikkat çekici etkinlik ise British Library’de 2 Ekim’e dek sürecek ve ‘Ütopya’nın orijinal ilk baskısı ile More’un el yazısıyla yazılmış kişisel mektuplarının sergilendiği özel bir sergi.
Türkiye’de de kutlanacak
‘Ütopya’nın 500’üncü yaşı kapsamında tüm dünyada eserin özel yeni baskıları da yapılıyor. Bizde de Kaynak Yayınları, 500’ncü yılında eseri ve yazarını, Sadık Usta’nın sunuşuyla, özel bir baskıyla anıyor. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ise 17-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Siyasal Psikoloji Konferansı’nın bu yılki temasını ‘Utopia’nın 500. Yılında Politikayla Arzunun Kesiştiği Yer: Ütopyalar’ oluşturuyor.

Yazarlar