Dünya NATO’da eller cebe gidecek!

NATO’da eller cebe gidecek!

29.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’deki NATO toplantısı öncesi konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin savunma harcamalarını talep edildiği gibi artırdığına dikkat çekti.

NATO’da  eller cebe  gidecek

Bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleşecek Savunma Bakanları Toplantısı öncesi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantıda terörle mücadele, Afganistan, Irak, savunma harcamalarında yük paylaşımı, Avrupa Birliği (AB) ile iş birliği ve Baltık Denizi’ndeki güvenlik durumu gibi temel konuların ele alınacağını söyledi.
Geçen ay yapılan zirvede NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının, ittifakın terörle mücadele çabalarını hızlandırmaya ve savunmada yük paylaşımını artırmaya karar verdiklerini hatırlatan Stoltenberg, bu toplantıda savunma bakanlarının bu kararları daha ileri taşımak, NATO’nun caydırıcılık ve savunmasını daha da güçlendirmek için bir araya geleceklerini kaydetti. İttifak genelinde NATO için savunma bütçelerini artırmak gerektiğini dile getiren Stoltenberg, şöyle konuştu:
“Yıllarca süren gerilemenin ardından 2015 yılında NATO’nun Avrupalı müttefikleri ve Kanada’da ittifak için savunma harcamalarında gerçek artış gördük. 2016’da da bu devam etti ve bu yıl, 2017’de, yıllık yüzde 4,3’lük daha da büyük artış öngörüyoruz. 2017 böylece NATO için ülkelerin savunma harcamalarının üst üste arttığı 3. yıl olacak. Bu durum, son üç yılda Avrupalı müttefiklerin ve Kanada’nın NATO’ya neredeyse 46 milyar dolar savunma harcaması yaptığı anlamına geliyor.”
Trump’tan memnun
Bu konuda ABD Başkanı Donald Trump’ın müttefiklerin NATO için bütçelerini artırmasına yönelik çağrısının ne kadar etkili olduğuna yönelik soru üzerine Stoltenberg, Trump’ın ısrarcı tutumundan memnun olduğunu dile getirdi.
Toplantıda NATO’nun terörle mücadele çalışmalarını da ele alacaklarını aktaran Stoltenberg, geçen ay ittifakın DAEŞ’le mücadelede uluslararası koalisyona katıldığını anımsattı. Stoltenberg “NATO karargahında yeni istihbarat birimi hazır ve çalışır durumda. Bu birim içinde yeni bir şube ve terörizm istihbarat birimi bu hafta aktif hale gelecek” dedi. Toplantıyı Afganistan’la ilgili oturumla kapatacaklarını kaydeden Stoltenberg, Kararlı Destek Misyonu’nun, ülkenin tekrar uluslararası terörizm için elverişli bir yer haline gelmemesine yardım ettiğini vurguladı.
Siber saldırılar
Stoltenberg, önceki gün NATO müttefikleri dahil birçok ülkeyi etkileyen, “Petya” olarak adlandırılan siber saldırı çerçevesinde NATO’nun ne yaptığının sorulması üzerine de, İttifak’ın, bu çerçevede müttefikleriyle bilgi ve teknoloji paylaşımı yaptığını bildirdi, “NATO, siber saldırının ittifakın 5. maddesini tetikleyebileceği kararını aldı. Diğer yandan siber saldırının da hava, kara ve denizlerin yanı sıra bir askeri alan olarak değerlendirilmesi üzerinde çalışıyoruz” dedi. Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık temsil ediyor.

Haberin Devamı