Gündem Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

15.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğumunun 115. senesinde Türkçe edebiyatın en büyük şairi Nâzım Hikmet, yıl boyu çeşitli etkinliklerle anılacak. Bunlardan ilki ise Bursa’da Nilüfer Belediyesi tarafından yapılacak

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Nâzım Hikmet’in uzun cezaevi yılları 1940 senesinin şubat ayında Çankırı’ya gönderilmesiyle başladı ancak kentin sert havasın şairin sağlığına iyi gelmediğinden Bursa’ya gönderilme kararı çıktı. Uzun yıllar yattığı Bursa Cezaevi’inde birçok şiir yazdı, eser üretmeye devam etti...

Haberin Devamı

Nâzım’ın Bursa Cezaevi yılları birçok isme, filme, oyuna konu oldu ve olmaya devam ediyor. Bursa’nın Nilüfer Belediyesi de 2012’de kente kurduğu kültür evine Nâzım Hikmet Kültür Evi adını verdi. 5 yıldan bu yana kentin ve bölgenin pek çok önemli etkinliğine mekân olan kültür evi, adını aldığı Nâzım Hikmet’in ölümünün 115. yılında önemli bir etkinlik dizisiyle öne çıkıyor.

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Nâzım’ı yazanlar

Daha önce hiç düzenlenmemiş önemli bir proje için kolları sıvayan Nilüfer Belediyesi, ‘Nâzım’ı Yazanlar’ sergisi ve kitabı ile kentte uzun soluklu bir etkinlik başlatıyor. Bugüne kadar Nâzım Hikmet adına düzenlenmiş en kapsamlı çalışmalardan biri olarak nitelendirilen proje, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliği ile hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında Nâzım Hikmet’in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi hakkında kitaplar kaleme almış; şiirden müziğe, resimden sinemaya eserlerinde onun izini bugüne kadar taşımış isimlerin fotoğrafları bu projeyle izleyicinin karşısına çıkacak. Sanat yönetmenliğini fotoğraf sanatçısı Attila Durak’ın üstlendiği serginin fotoğraf çekimleri Kemal Arslan ve Ersin İleri tarafından gerçekleştirildi.

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Zaman tüneli

Eserlerinde Nâzım’ın etkisini günümüze dek taşıyan Orhan Pamuk, Fazıl Say, Genco Erkal, Ayşe Kulin, Biket İlhan ve Ara Güler’in aralarında olduğu farklı sanat disiplinlerinde üreten isimler ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçının fotoğrafları Nâzım’ın yaşam öyküsünün kronolojisi esas alınarak, bir zaman tüneli üzerinde izleyiciye sunuluyor.

Editoryal konseptini Boğaziçi Üniversitesi’nden Zeynep Uysal ve Murat Gülsoy’un üstlendiği ‘Nâzım’ı Yazanlar’ projesinin bu ilk sergisi, 17 Ocak Salı günü saat 18.00’de Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılacak ve 17 Mart tarihine kadar burada görülebilecek. Ardından İş Bankası Kültür Yayınları, projenin kitabını önümüzdeki aylarda okurla buluşturacak.

DOSTLARI BELGELENECEK

Nâzım hakkında yapılmış çalışmaların büyük bir bölümü ilk kez bir arada sunmayı amaçlayan bu proje ile şairle dostluk kurmuş isimler de belgelenmiş olacak. Proje Refik Erduran, Hıfzı Topuz ve Moskova’da Nâzım Hikmet ile görüşmüş son Türk gazeteci olan Orhan Karaveli’nin aralarında olduğu birçok yazar ve sanatçıyı kapsıyor.

Yazarlar