Gündem Nepal beşik gibi sallanıyor

Nepal beşik gibi sallanıyor

27.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katmandu’yu vuran depremde ölü sayısı 2 bin 300’ü geçti. Dün, meydana gelen 6.7 büyüklüğünde artçı deprem nedeniyle insanlar evlerine dönemedi. Salgın hastalıklara karşı cesetler yakılmaya başlandı

Nepal beşik  gibi sallanıyor


Nepal’in başkenti Katmandu’nun doğusundaki Pokhara bölgesinde yerin 11 kilometre altında meydana gelen deprem nedeniyle, Nepal, Hindistan, Pakistan, Tibet ve Bangledeş’teki toplam ölü sayısının 2 bin 300’ü geçtiği açıklandı. Nepal İçişleri Bakanlığı sözcüsü Laxmi Prasad Dhakal, Nepal’de ölenlerin sayısının 2 bin 263 olduğunu ve 5 bin 838 kişinin ise yaralandığını söyledi. Ölü sayısı, Hindistan’da 61 kişi, Bangladeş’te 4 kişinin ölmesi ile toplamda 2 bin 300’ü geçti. Başkent Katmandu’da ölü sayısı 721’i bulurken, Everest’e çığ düşmesi sonucu ölenlerin sayısı 18’e ulaştı. AFP haber ajansı, ölü sayısının 2 bin 400’ü geçtiğini öne sürdü.Ülkede, depremin tetiklediği toprak kayması ve heyelan nedeniyle yolların kapandığı ve birçok kasabaya ulaşımın mümkün olmadığı bildirildi. Depremin ardından yaşanan elektrik kesintisi ve telefon hatlarının sık sık kilitlenmesi nedeniyle kurtarma ekipleri uzak kasabalara yardım götürmekte güçlük yaşadığı vurgulandı. Reuters, dağcılık ve trekking için turizm sezonunu açan Nepal’de yaklaşık 300 bin turistin bulunduğunu iddia etti.

Bu kez artçı şok vurdu

Nepal’i vuran 7.8 şiddetindeki büyük depremin ardından, dün 6.7 büyüklüğündeki artçı deprem büyük paniğe neden oldu. Artçı depremin, kurtarma görevlilerinin çığ altında kalan dağcıları kurtarmak için görev yaptığı Everest’te yeni çığları tetiklediği açıklandı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, 10 kilometre derinlikte meydana gelen artçı sarsıntının merkezinin başkent Katmandu’nun 65 kilometre doğusu olduğunu açıkladı. Merkez, 6.7 büyüklüğündeki ve yeryüzüne çok yakın olan bu sarsıntının 50 kilometrelik bir alanda hasara neden olabileceğini bildirdi. Artçı depremin ardından Nepal uluslararası havaalanı bir süreliğine kapandı. Artçı şokun artından depremden sağ kurtulanların korkudan evlerine giremedikleri ve sokakta kaldıkları bildirildi. Öte yandan, hastanelerin yaralılarla dolup taşması nedeniyle, yaralılar deprem bölgelerinde derme çatma çadırlarda tedavi ediliyor.

Haberin Devamı

Cesetler yakılıyor

Katmandu’da gerçekleşen depremin yaralarının sarılması için tüm dünya hükümetleri yardım ekipleri göndermesine rağmen yıkılan köprüler, çöken enerji hatları ve kapasitesini aşan sayıda hastaya bakmaya çalışan hastaneler nedeniyle, çalışmalar zorlukla ilerliyor. Cesetler, salgın hastalıklara sebep olmaması yakılmaya başlandı.

Türk ekipleri Katmandu’da

Türkiye’den Nepal’e giden arama kurtarma ekipleri ülkeye varır varmaz çalışmalara başladı. GEA Arama Kurtarma ekibi de 25 Nisan günü Nepal’de meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremin ardından 13 kişilik ekibiyle dün bölgede çalışmalarına başlayan ekiplerden biriydi. Önceki gece saat 01.00’da kalkan TK726 sefer sayılı uçuş ile Kathmandu’ya ulaşan ekip vardıklarında 6.7 şiddetindeki artçı depremin ardından başlayan yağışla ekibe zor anlar yaşadı. Yıkımın gerçekleştiği bölgelerden olan Sitapalia’ya götürülen ekip, bölgede 11 enkazda arama çalışması gerçekleştirdi fakat enkazların hiçbirinden iyi bir haber gelmedi. Yerin altından ilk heyecan verici ses 12. enkazda yerel saat ile 21.30 civarında geldi. GEA’nın dışında bölgeye giden kurtarma ekipleri arasında AFAD, UMKE, İHH ve Uluslararası Doktorlar Birliği de yer aldı.
AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı şunları ifade etti: “25 kişilik bir ekiple gidiyoruz. 10 kişilikte UMKE ekibi var. Sağlık ekibi var bizle beraber toplam da 35 kişiyle görev yapacağız. 3 tonlukta bir yükümüz var. Kurtarma malzemesi, şahsi tesisatlar, kamp malzemeleri olmak üzere inşallah ülkemiz adına bu görevi icra edip geleceğiz” diye konuştu.
Burcu Ünal İstanbul

Haberin Devamı

242 kişi Türkiye’ye döndü

Nepal’deki felaketin ardından, aralarında Türk vatandaşların da bulunduğu 242 yolcu THY uçağıyla Türkiye’ye döndü. Deprem sırasında başkent Katmandu’da bulunan ve kendilerinden haber alınamayan turizmci Başaran Bora Baştan ile eşi Tülay Karslı Baştan’ın da aynı uçakla Türkiye’ye döndüğü öğrenildi.
İBRAHİM YILDIZ İstanbul DHA

Google yöneticisi yaşamını yitirdi

Depremin tetiklediği çığda hayatını kaybeden 18 kişi arasında teknoloji firması Google’ın üst düzey yöneticilerinden Dan Fredinburg da bulunuyor. Google’a bağlı Google X gizlilik departmanında yönetici olan Fredinburg, Everest’te Google Street View projesi için bulunduğu belirtildi. Fredinburg’un daha önce Google sokak kameralarını Everest’in zirvesine yerleştirmeyi hedefleyen bir projeye dahil olduğu ifade edildi. Çığdan sağ kurtulan ilk grup ise başkent Katmandu’ya getirildi. Grupta bulunanlar arasında ağır yaralı birinin bulunmadığı açıklandı.
İngiliz Daily Mail gazetesi ise yeni evli bir İngiliz çiftin enkaz altında bulunduğu ve haber alınamadığını iddia etti. Çığ altında mahsur kalan kişileri kurtarmakla görevli helikopterler iniş ve kalkış yaparken, kötü hava şartları nedeniyle zorluk yaşıyor.

Haberin Devamı

Ülkeler Nepal için seferber

Depremin ardından, ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok Avrupa ve Asya ülkesi Nepal’e yardım gönderdi. Bölgeye yardım gönderen Uluslarası Plan Yardım Örgütü bölge sorumlusu Mike Bruce, “İnsanlar sokaklarda uyuyor ve dışarda yemek yapmaya çalışıyor. Depremin vurduğu birçok fakir alan var ve onlar gerçekten büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.
Yardım örgütleri, beraberinde getirdikleri yardım malzemelerinin kısa sürede tükeneceği endişesi yaşıyor. Bölgede yaşanan elektrik kesintisinin yanı sıra, kısa süre sonra su kesintisi yaşanma ihtimali bulunuyor. Nepal’in yaralarını sarmak için ABD Uluslararası Gelişme Ajansı ilk etapta 1 milyon dolarlık bir yardım yaptığını açıkladı. Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis, deprem felaketi ile sarsılan Nepal’deki kurtarma çalışmaları için 5 milyon dolar yardımda bulunduklarını bildirdi. Avustralya ve Yeni Zelanda da , ortaklaşa 4.5 milyon dolarlık bir yardım gönderdiklerini açıklarken Güney Kore, Çin, Hindistan, Japonya, Fransa ve Almanya, Nepal’e yardım gönderen ülkeler arasında yer aldı.