Dünya Netanyahu muhtaç ülkeleri ikna edecek!

Netanyahu muhtaç ülkeleri ikna edecek!

29.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, ABD’nin Kudüs kararını reddeden tasarının kabul edilmesinin ardından İsrail’in diplomatik girişimleri de devam ediyor

Netanyahu  muhtaç ülkeleri ikna edecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, ABD’nin Kudüs kararını reddeden tasarının kabul edilmesinin ardından İsrail’in diplomatik girişimleri de devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ekonomik yardım karşılığında yoksul ülkelerden diplomatik destek ve elçiliklerini
Kudüs’e taşımalarını sağlamak amacıyla 50 milyon dolarlık bir fon oluşturmayı planladığı iddia edildi.
Dikkat çekici
İsrail medyasında çıkan haberlere göre, hazırlanan fon; tarım, liderlik gelişimi ve teknoloji konularında İsrailli uzmanları da görevlendirecek. Söz konusu atağın tam olarak hangi ülkeleri kapsayacağı belirtilmezken, hedefin, Doğu Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri olduğu belirtildi. İsrail basınındaki haberlerde, Netanyahu’nun bu kararının, geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı kararın reddedilmesinden sonra gelmesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı.
Netanyahu’nun İsrail’in Afrika’daki ülkelerle olan ilişkisini son yıllarda güçlendirmek istediği ifade ediliyor. Temmuz ayında Liberya’nın başkenti Monrovia’da açıklamalarda bulunan İsrail lideri, “Afrika’ya inanıyorum, mevcut ve gelecekteki potansiyeline inanıyorum, yükselişte bir kıta” demişti. Netanyahu, İsrail’in Afrika kıtasıyla olan bağlarını güçlendirmenin öncelikli bir konsept olduğunu belirtmiş, son bir yıldır da doğu ve batı Afrika ülkelerine ziyaretlerini yoğunlaştırmıştı.
BM’de geçen hafta yapılan Kudüs oylaması öncesi ABD Başkanı Donald Trump oy kullanacak ülkeleri “ekonomik yardımları kesmekle” tehdit etmiş, söz konusu tehditlere rağmen tasarı 9’a karşı 128 evet oyu ile kabul edilmişti. Bu diplomatik yenilginin ardından ABD, BM’ye sağladığı ekononik kaynakta kesintiye gitmişti.

‘İşgalci olmayız’
İsrailli 63 gencin, Başbakan Netanyahu’ya bir mektup yazarak, “işgalin bir parçası olmayacaklarını ve orduya katılmayacaklarını” söylediği bildirildi. Haaretz gazetesinin haberine göre, “ordu hükümetin temel insan haklarını ihlal eden ırkçı politikalar uyguluyor” diyen vicdani retçi gençler, Filistin’in işgal edildiğini ve bu işgalde yer almak istemediklerini ifade etti.