Kültür Sanat Nezihe Araz’a veda

Nezihe Araz’a veda

29.07.2009 - 00:03 | Son Güncellenme:

Yazar ve araştırmacı Nezihe Araz, dün Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenen törenin ardından Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi

Nezihe Araz’a veda

25 Temmuz’da vefat eden Türk edebiyatının usta kalemi Nezihe Araz için ilk olarak Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda bir tören düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan törende tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter,  arkadaşı Araz’ın müstesna bir bilgi kaynağı olduğunu vurguladı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise Araz’la çalışmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Aynı dönemde gazetecilik yaptığım ustalardan biriydi. Araz özellikle araştırmacı gazeteciliğin başlamasındaki katkılarıyla da unutulmayacak isimlerdendir” dedi. Tiyatro oyuncusu Kenan Işık da Araz’ın, hayatını yazdığı ‘ilk kadın tiyatro oyuncusu’ Afife Jale’nin cenazesine sadece beş kişinin katıldığıyla ilgili gazete kupürlerini kendisine saklaması için verdiğini dile getirerek, Jale gibi Araz’ın da cenaze törenine katılımın az olduğuna dikkat çekti.
Törene, Araz’ın kız kardeşi Vecihe Büyükaksoy ve yeğenlerinin yanı sıra İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Betül Mardin ve tiyatro sanatçıları Ani İpekkaya, Dilek Türker’in de aralarında bulunduğu dostları ve sevenleri katıldı. Araz’ın naaşı, törenden sonra Levent Afet Yolal Camii’ne getirilerek, kılınan cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.    

Haberin Devamı

Nezihe Araz’a veda

NE DEDİLER?
Tiyatro sanatçısı Hakan Altıner:  “Türk kültürü adına çok önemli bir elçiydi. Hem Anadolu kültürünü, hem Türk kültürünü bir arada yaşatan sayılı insanlardan biriydi. Dilerim eserleriyle yaşar.”
Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Lütfi Arıboğan: “Bence Türk edebiyatı çok önemli bir değerini yitirdi. İleri yaşına rağmen son 10-15 yılda Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmıştı.”
Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy: “Araz ile birlikte koca bir cihan devrildi. Yeri doldurulamayacak bir insandır. İnşallah kamuoyu, kıymetini fark eder.”