Niğde Niğde'de okul kantinleri denetlendi

Niğde'de okul kantinleri denetlendi

24.09.2014 - 14:41 | Son Güncellenme:

Niğde’deki okullarda 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte kantin ve yemekhanelerin denetimine hız verildi.

Niğdede okul kantinleri denetlendi

Niğde’deki okullarda 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte kantin ve yemekhanelerin denetimine hız verildi.
Bu kapsamda okul kantin ve yemekhaneleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesine bağlı Gıda Kontrolörleri tarafından denetlenmeye başlandı.
Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada; “satılan ürünlerin ve yemekhanelerdeki ham madde, yardımcı madde ve malzemelerin Bakanlık İzinleri, okul kantinleri ve yemekhanelerin mutfak hijyeni, alet ekipman hijyeni, personel hijyeni, hammadde depolarının hijyeni, personel işe alınmadan önce bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan gerekli sağlık muayenesinin yaptırılması, bu kontrollerin periyodik olarak takibi, okul yemekhanelerinde üretilen yemeklerin her çeşidinden alınan numunelerinin bir örneği 72 saat uygun koşullarda saklamalarının sağlanması, haşere mücadelesinin sağlık bakanlığından izinli sertifikalı kuruluşlar tarafından yaptırılmasının sağlanması, yemekhanelerde kullanılan etlerin geriye dönük izlenebilirliğin sağlanabilmesi için fatura takipleri yapılması, yapılan işin niteliğine uygun sıcak su tertibatının olup olmadığının takibi, paketli ürünlerin son kullanma tarihlerinin takibi, çalışan personele yaptığı işler konusunda eğitiminin sağlanması, okul kantini ve yemekhanelerden periyodik aralıklarla numunelerin alınması, okul kantini ve yemekhanelerin fiziki şartlarında varsa eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarıların yapılması, atık yağların bertaraf edilmesi konusunda belediye ile temasa geçilmesinin sağlanması gibi konularda denetimler yapılarak konu hakkında bilgilendirmelerde bulunuluyor. Ayrıca yemekhane ve kantinlerde havalandırmaların yeterli olup olmadığının kontrolü, çalışan personelin hijyen kontrolü. Yaptıkları işin niteliğine göre iş kıyafetleri, bone maske ve eldiven kullanmaları, hammadde depolarının kontrolü, hammadde depoları ile temizlik malzemelerinin ayrı depolarda muhafazası, dondurulmuş gıdaların uygun sıcaklıkta muhafazası gibi hususlara dikkat edilmek kaydıyla okul kantinleri bir eğitim öğretim yılında en az 2 sefer, okul yemekhaneleri ise 4 sefer denetlenmektedir” denildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, gerek veli ve gerekse öğrencilerin kantinlerden alışveriş esnasında, satın aldıkları gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri, ambalajlı ve etiketli, ambalajı zarar görmemiş gıdaları satın almaları, açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen gıdaları almamaları hususunda daha dikkatli olunmaları istedi. Amaçlarının çocuklara güvenli gıda tükettirmek, sağlıklı beslenmelerine yardımcı olmak olduğunu belirtti.
Açıklamada, Kantinlerde ve yemekhanelerde herhangi bir olumsuzluk görmeleri durumundan Alo 174 Gıda Hattına şikayetlerini iletebilecekleri gibi doğrudan da il müdürlüğüne de iletmelerini istendi.